Mayalanmıyorsa Bir Çözümü Var: Hamur Kabarmazsa Ne Yapmalı?
Şöyle şahane bir ekmek yapmak için sıvadınız kolları. Kahvaltının assolisti olacak poğaçaları hazırlamaya koyuldunuz. Misafirleriniz geliyor, ''Çay saatine şöyle bir çörek mi yapsam?'' dediniz ve mutfakta buldunuz kendinizi. Tarifler açıldı, malzemeler tezgaha çıktı. Un, su, maya, şeker, tuz... Tüm bu klasikler de sırasıyla harmanlandı, o hep bildiğimiz kulak memesi kıvamına da getirildi. Buraya kadar her şey yolunda.
Sıra geldi o hamurun bir güzel mayalanmasına... Dakikalar dakikaları kovaladı ancak o hamur bir türlü mayalanmadı. Kabarmak bilmediği için de hayallerini kurduğunuz, misler gibi kokacak hamur işleri hayal kalacak gibi görünüyor. Peki bu hamur neden kabarmadı? Kabartmak ve onu ziyan etmemek için ne yapmalı? Merak etmeyin, bu işin de bir çözümü var.
Bundan sonra yapacağınız tüm hamurlar kabaracak ve asla ziyan olmayacak. Sesimize kulak verin öyleyse!
Hamur neden kabarmaz?
Önce gelin bir sürü emekle hazırladığımız hamurların neden mayalanmadığını bir öğrenelim. Öncelikle yapılan en büyük hataların başında malzemelerin olması gereken ısıda kullanılmaması geliyor. Birçok tarifte de bunun altı aslında pek çizilmiyor. Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor.
Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak. Mayanın daha aktif hale gelmek için ihtiyacı olan glikoz şekerin içerisinde mevcut. İçine tuz koyduğunuz ve diğer sıvı malzemeleri gereken sıcaklıkta içine ilave etmediğiniz takdirde mayanızın yine yapısı bozulur ve hamurunuz kabarmaz.
Bir diğer neden de oda sıcaklığı. Özellikle havanın çok soğuk veya çok sıcak olduğu durumlarda hamur hiç kabarmaz ya da çok hızlı kabarıp piştiği zaman beklediğiniz performansı vermez. Anlattığımız üç nedenden ötürü hamurunuz dilediğiniz gibi kabarmaz ya da çok hızlı bir şekilde kabarıp pişirme aşamasına geldiğinde beklediğiniz sonuçları vermez.
Bunlara ek olarak tarifte belirtilen miktardan daha fazla maya kullanmak ya da anlatılan kıvamda daha sert ya da cıvık bir hamur elde etmek de hamurunuzdan beklediğiniz sonucu elde etmemenize neden olabilir. Aklınızın bir köşesinde bu nedenler mutlaka bulunsun.
Mükemmel hamur kabartma yöntemleri
Peki, mükemmel kabarmış hamur nasıl hazırlanır? İlk aşamada içinde kullanacağınız çoğu malzemenin (un, yumurta, maya, şeker) oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Aksi söylenmediği takdirde temel malzemeleri soğuk kullanmamaya özen gösterin. İçinde kullanacağınız su, süt gibi malzemeleri de mutlaka ama mutlaka ılık kullanmaya özen gösterin. Bu malzemeleri ılık kullanmanız mayanın daha kolay aktif hale gelmesini ve hamurun beklediğiniz şekilde kabarmasını sağlar.
İlk aşamalarda ilave edeceğiniz malzemelerin sırası maya, sıvılar ve toz şeker şeklinde olsun. Bu malzemeleri mutlaka önden karıştırın ve içine kesinlikle ama kesinlikle ilk aşamada tuz ilave etmeyin. Tuz eklemeniz mayanın yine çok geç aktif hale gelmesine neden olur ve hamurunuz dilediğiniz gibi kabarmaz. Bu yüzden tuzu unla birlikte daha sonradan ekleyin.
Hamurunuzu tarifin içinde belirtilen kıvamda hazırlayın. Ne çok sert ne de çok cıvık olsun. Yine aksi söylenmediği müddetçe kulak memesi diye tabir edilen kıvamda olmalarına özen gösterin. Ardından oda sıcaklığında üzeri kapalı bir biçimde mayalandırmaya bırakın. Mayalandırdığınız ortamın çok soğuk ya da çok sıcak olmamasına özen gösterin. Ortalama 40 dakika - 1 saat arasında bir mayalandırma süreniz olacaktır.
Hamur kabarmazsa ne yapılır?
Bu kadar uğraş verdiğiniz hamur oda sıcaklığınız ya da yapım aşamasındaki yaptığınız hatalar nedeniyle bir türlü kabarmadı. Hiç panik yapmayın. Eğer hamurunuzun tüm aşamalarını birebir doğru yaptıysanız oda sıcaklığı yeterli olmadığı için hamurunuz kabarmıyordur. Bu sorunu da genellikle kış aylarında yaşarsınız.
Böyle bir durumda fırınınızı 50 derecede 10-15 dakika kadar ısıtın. Isıttıktan sonra kapağı kapalı bir şekilde bir süre dinlendirin ve orta rafına mümkünse cam ya da ısıya dayanıklı bir kabın içinde üzeri örtülü bir şekilde fırına atın. Fırına attıktan sonra kapağını hiç açmadan bu şekilde mayalandırın. Hamurunuz uygun sıcaklığı bulduğu için kabarmaya başlayacaktır.
Bir diğer yöntem de içi su dolu bir kabın içerisine yerleştirin. Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Ancak hamurun yapım aşamasında hatalar yaptıysanız bu yöntemle geri eski haline getirmeniz biraz zor. Bu nedenle hamuru pişi, pizza gibi tariflerde değerlendirebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder