Şeker ve krema yerine kahvenize ekleyebileceğiniz 7 süper gıda
Bazı kişiler için günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş olan kahvenizi şeker ve zaralı kimyasallar içeren toz tatlandırıcılar olmadan daha sağlıklı ve tatlı bir hâle getirmek de mümkün.
Tek başına kahvenin yararları konusunda her ne kadar bilim dünyası %100 anlaşılmış değilse de, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin Norris Kapsamlı Kanser Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmalar kahve tüketiminin kalın bağırsak kanseri riskini düşürdüğünü ortaya çıkarmış.
Biliminsanları tarafından yapılan yeni bir araştıma, decaf (kafeinsiz) de dahil olmak üzere tüm kahve türlerinin kalın bağırsak kanserini önlediğini ve hatta ne kadar çok o kadar iyi olduğunu öne sürüyor.
Araştırmalar, son 6 ay içerisinde kalın bağırsak kanseri teşhisi konulmuş 5.100 kişi ve daha önceden hiç kalın bağırsak kanseri belirtisi göstermemiş 4.000 kişilik kontrol grubu ile beraber yapılmış. Araştırmada bu kişilerin günlük espresso, hazır, kafeinsiz ve filtre kahve tüketimi ve kalın bağırsak kanseri riskini artıran, aile geçmişi, beslenme, fiziksel aktivite ve sigara kullanımı göz önünde bulundurulmuş.
Yapılan araştırmada bulunan kıdemli biliminsanlarından ve Norris Kanser Araştırma Merkezi’nin direktörü Stephen Gruber yapılan testlerde kahve tüketimin arttıkça kalın bağırsak kanseri riskinin azaldığını belirtiyor. Günde bir ya da iki bardak kahve tüketmenin bile kanser riskini %26 oranında azalttığı, 2,5 bardak kahve tüketmenin ise kalın bağırsak kanseri riskini %50’ye yakın bir derecede düşürdüğü belirtiliyor.
Kalın bağırsak kanserinin vakaalarının yüzde 90’ından fazlası 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülüyor. En son açıklanan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporunda yer alan bilgilere göre son yıllarda diğer ülkelerde kolon kanseri riski azalırken, Türkiye’de kalın bağırsak kanserine bağlı ölüm oranının, geçmiş yıllara oranla yüzde 10’dan daha fazla arttığı ortaya çıkıyor. Erken evrede yakalanabilen hastalığın tedavisi ve tam iyileşme sağlanması mümkün.
Norris Kanser Araştırma Merkezi’nin direktörü Stephen Gruber kahve tüketimi ve kolon kanseri arasındaki bağı kesinleştirmek için daha fazla araştırmaya gerek duyulduğunu belirtmekten çekinmiyor. Ama az miktarda bile olsa kahve tüketmeninherahngi bir yan etkisi bulunmadığı belirten Gruber, kafeinsiz olsa bile en azından günde bir bardak kahve içmeyi öneriyor.
Eğer siz de bu öneriyi takip etmek istereniz, kahvenizi şeker ve zararlı kimyasallar içeren toz tatlandırıclar olmadan daha tatlı ve sağlıklı hâle getirecek aşağıdaki 7 süper gıdayı kahvenizle beraber demleyebilirsiniz.
1. Hindistan cevizi sütü:
Sağlılı yağlar içeren, iyi bakterilere zarar vermeden mikropları öldüren, hindistan cevizi sütü ve yağı ne kadar az işleme girmişse o kadar iyi. Enerjinizi arttıran, ağrı kesici ve kilo kaybettirici özellikleri bulunan hindistan cevizinin yararları saymakla bitmiyor.
Daha önceden hazırldığımız ev yapımı hindistan cevizli kahve kreması tarifimizi inceleyebilirsiniz.
2. Kakule
Türk kahvesi sevenlerin yakından tanıdığı kakule, yüksek miktarda elektrolit, C vitamini, demir ve lif içermekte. Sindirimi canlandırıcı ve depresyonun etkilerini azaltan kakulenin kokusu ve tadı ise gerçekten muhteşem ve oldukça güçlü.
Kahvenizle beraber kullanmak içinse bir kürdanın ucu ile kakule yağına batırıp kahvenizi bu kürdan ile karıştırmanız yeterli. Daha fazlası ilk başlarda ağır gelebilir, ama uyarıyoruz bir kere kakuleli kahve içtikten sonra bu tadı hep arıyor olucaksınız.
3. Tarçın
Yeşilist Ofis’e toplantıya gelen hemen herkes aynı soruyu soruyor: Filtre kahvenizi nereden alıyorsunuz?
Eski stajyerlerimizden barista olan Franke Kaljee’nin tüyosu ile kahve makinemizde beyazlaştırılmamış saman rengi filtre kullanıyoruz ve filtre içerisine kahveyle beraber biraz da tarçın koyuyoruz.
Yalnız dışarıda tarçının iki türü bulunmakta: Çin ve Seylan tarçını. Sağlık etkileri neredeyse aynı olsa da Çin taçını yüksek oranda kullanıldığında karaciğere zararlı, o yüzden Seylan tarçınını tercih etmenizi öneriyoruz.
Seylan tarçını ruh halinizi düzeltirken, kilo vermeye, tansiyonu düzenlemeye, mikrobiyomu düzenleyerek bağırsak ve ağız sağlığına iyi gelmekte.
4. Ham Kakao Tozu
Bu süper besin kahvenize süper bir tat vermekle beraber, aynı zamanda magnezyum, demir ve antioksidanları yüksek oranda içinde barındırdan kakao aynı zamanda kalp ve kan dolaşımına da iyi geliyor.
5. Muskat, karanfil veya zencefil:
Tarçın ve kakule gibi, bu tatlı baharatlar da eğer damak tadınıza uygunsa; enerji verici, ağrı kesici ve antioksidanlar ile hücrelerinizi güçlendirici etkileri bulunan bu baharatlar ile kahvenizi yeni sağlık iksiriniz yapabilirsiniz.
6. Zerdeçal:
Bir başka süper gıda olan zerdeçalın faydalarını daha önceki hazırladığımız Zerdeçalın faydaları içeriğinde bulabilirsiniz.
Ama tadı oldukça yoğun olan zerdeçalı diğer baharatlar ya da kremalar ile karıştırmanızı öneriyoruz.
7. Çiğ Bal
Her ne kadar süper besin olarak geçmese de tatlı açlığınızı fazlasıyla giderdiği için bal, şekerin yerini alabilecek bir alternatif. Çiğ, seyreltilmemiş, işlenmemiş halinde bal vücudu besin değerleri açısından zenginleştirir.
Anti-mikrobik özelliği sayesinde hastalığa sebep olan bakterileri öldürür, karın ağrılarının, ülserin, hassas bağırsak sendromunun geçmesinde yardımcıdır. Fakat kalorilerden kaçınmak istiyorsak, tatlılardan uzak durmalıysak, ya da kilo vermeyi düşünüyorsak, bal çok da iyi bir seçim olmayabilir.
çok bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler keşke bu ürünleri kullansa insanlar şeker yerine
YanıtlaSilHayat paylaştıkca güzel...Evet keşke yapabilsek
Sil