ERGUVAN (CERCIS SILIQUASTRUM)
Anavatanım Güney Avrupa ve Batı Asya’dır. Özellikle Akdeniz kuşağında ve Türkiye’de yetiştirilirim. Baklagiller (fabaceae) ailesindenim.
Habitusum çoğunlukla ağaççık ve çalı formundadır. Yuvarlak ve dağınık bir tepe oluştururum. Orta boylu, yaprağını döken bir ağacım.
10 metre boya, 1.5 metre gövde çapına ulaşabilirim. Ortalama 150 yıl yaşarım.
Gövde kabuğum, gençliğimde gri-kahverengi çatlaksız, daha sonraki dönemlerde çatlaklı olur.
Yapraklarım yuvarlak yürek biçimindedir. Yeni çıktıklarında pembemsi yeşil, daha sonraki dönemlerde üst yüzleri koyu, alt yüzleri açık yeşildir.
Olağanüstü etkileyicilikteki çiçeklerim, pembemsi eflatun renklidir ve yapraklanmadan önce açar. Gençken gövde üzerimde bile görülebilen çiçeklerim, bir arada gruplar halinde bulunup, tüm ağacı sararlar.
Meyvelerim tazeyken yeşil-kırmızı, olgunlaştıklarında kızıl-kahverengi, yassı bakla biçimindedir.
Köklerim yardımıyla havanın serbest azotunu bağlarım. Kendim ve yakınımdaki bitkiler bu azotu kullanır.
Bahar aylarında açan çiçeklerimle, İstanbul Boğazı’nı mor rengine dönüştürürüm. Erguvan Moru, eski kralların kıyafetlerinde kullanılan bir renktir ve bu renk doğal yollarla üretilmesi zor olduğu için zenginlik ve güç belirtisi olmuştur.
Yüzyıllar boyunca Bursa Şehri´nin simgesi olarak anıldım. Bursa´da 14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar adıma şenlikler düzenlenmiştir (Erguvan Şenlikleri).
Kaynak: www.konusanagac.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder