17 Aralık 2018 Pazartesi

İlaçsız Depresyon Tedavisi

Depresyonu ilaç kullanmadan iyileştirmeyi mümkün kılan manyetik tedavinin ilham kaynağı uzayda uzun süre kalan astronotların ruh halleri...

İlaçsız depresyon tedavisi


Depresyon nedeniyle ortaya çıkan intihar ölümleri, hastalığın kanser ve benzeri diğer hastalıkları da tetiklemesi gibi sorunlar, toplumu büyük kayıplara sürüklüyor. Reem nöropsikiyatri merkezi’nden nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, ilaçsız depresyon tedavisiyle ilgili görüşlerini paylaştı.


Depresyonda ilaçsız tedavi dönemi
Depresyonun ilaçla tedavisi 1950’lerden itibaren uygulanmıştır. Günümüzde çoğunlukla serotonin maddesini tamamlayan ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak, depresyona sebep olan tek madde serotonin değildir. Bu nedenle, kullanılan ilaçların etkili olmaması ya da tatmin edici düzelme sağlamaması her zaman mümkün olabilir.

Üstelik ilaçların uzun süreli hatta bazen ömür boyu kullanılması da gerekebilir. Ayrıca ilaçların kilo alımı, cinsel fonksiyon ve libido kaybı, uyku yapma ya da uykusuz bırakma gibi istenmeyen bir sürü yan etkileri de oluyor. Bu durum hekimleri ister istemez başka yöntem arayışlarına sevk etti.

Depresyonun nedeni nedir?
Son 10–15 yıla kadar, depresyonda beynimizin hangi bölgesinin fonksiyon dışı kaldığı bilinmiyordu. Ancak fonksiyonel mrı, pet, spect ve üç boyutlu beyin aktivitesi incelemelerinden sonra anlaşıldı ki, önceden somut olarak belirleyemediğimiz bu hastalıklar, aslında beynin bazı bölgelerinin iyi çalışmamasından kaynaklanıyor.

Tms tedavisi ile ilaçsız depresyon tedavisi
Günümüzde depresyonun hangi beyin bölgesinde oluştuğu bilindiğinden, onu herhangi bir ilaç kullanmadan tedavi etme yoluna gidilmiş ve araştırmalar bu yönde yoğunlaşmıştır. Böylece Transkranial Manyetik Stimülasyon (tms) tedavisi geliştirildi. Manyetik tedaviye ilham kaynağı olan hadise; ilk astronotların uzaya çıkınca ciddi anlamda depresyon yaşamaları ve bu durumun kabin içerisindeki manyetik ortamı düzeltince, hastalığın iyileşmesi olmuştur. Uzaydaki astronotların maruz kaldıkları depresyon tablosu uzun süre araştırılmış, sonunda olayın kabin içerisindeki manyetik alan eksikliğinden kaynaklandığı anlaşılmıştır.

Depresyonun, manyetik uyarılarla (tms) tedavisi, günden güne büyük aşama kaydetmiş ve Amerikan FDA kurulu 2007’de tms’nin belirgin tedavi edici etkisini kabul ederek onay vermiştir. Bu gelişmeden sonra, tms tedavisi hızla yayılma göstermiş ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki modern nöropsikiyatri kliniklerinde yerini almıştır.

Bugün artık tms tedavisi sadece depresyon ve panik atakta değil, alzheimer, felç ve parkinson gibi hastalıklarda da başarıyla kullanılmaktadır. Dünyada büyük bir sağlık problemi haline gelen alzheimer hastalığı, ilaçlarla asla kontrol altına alınamazken, özellikle hafif-orta düzeyli vakaları, beynin bellek ile alakalı bölgelerine yapılan manyetik uyarılarla hastalığı tamamen düzeltemese de en azından hastalığın ilerlemesini durdurabilmektedir.

Depresyon tedavisinde amaç; eksik serotonin düzeyini tamamlamaktır
Yukarıda belirttiğimiz gibi, günümüzde depresyon tedavisi çoğunlukla ssrı (serotonin geri alım inhibitörleri) ile yapılmaktadır. Amaç, eksik olan serotonini tamamlamaya yöneliktir. Hâlbuki depresyona neden olay, sadece serotonin eksikliği değildir, daha birçok faktör rol oynamaktadır. Haliyle ilaç tedavisiyle tam ya da kısmi düzelme her zaman mümkün olmamaktadır.

Birçok yan etkisine rağmen depresyonda ilaç tedavisinin, daha ekonomik ve daha kolay ulaşılır olması nedeniyle hala ilk seçenek olması gayet doğal. Ancak ilaçlardan sonuç alamayan ya da tatmin edici düzelme göstermeyen depresyon vakalarında mutlaka tms uygulanmalı.

Ayrıca ilaç kullanmak istemeyen, belirgin ilaç yan etkisine maruz kalan ya da hamilelik, lohusalık gibi nedenlerle ilaç kullanması sakıncalı hastalarda da tms ilk seçenek durumunda. Üstelik tms tedavisinin uygulamaya girdiği 2007 yılından beri, belirgin bir yan etkisi gösterilememiştir.

Karaciğer hastalığı ya da yetmezliği nedeniyle ilaç kullanımının sakıncalı olduğu durumlarda, hamilelik ve süt emzirme dönemlerinde bu uygulama güvenle kullanılabiliyor. Tms, uygulama yapılan bölgede bozulmuş olan nöronal aktiviteyi düzeltmektedir. Manyetik darbeler, nöronlarda aynı bir ses ekosu gibi baştanbaşa titreşim sağlamakta, bu ise nöronal aktivitenin normal hale dönmesine neden olmaktadır. Böylece ilaçlar sadece bir nöroamini yerine koyarken, tms tedavisi komple bölge fizyolojisini normale getirerek kalıcı bir düzelme sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...