Avustralya çıkışlı biyomateryal teknoloji şirketi Nanollose, bir ilke imza atarak Hindistan cevizi atığından sürdürülebilir süveter üretimine başladı. Bu materyalin üretim sürecine dahil edilmesi; daha fazla üretici ve tasarımcının daha sürdürülebilir, etik materyallere yönelmesi yönünde bir atılım olarak değerlendirilebilir.
Moda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan pamuğun konvansiyonel olarak üretilmesi çevre açısından sorunlu bir süreç. Öte yandan günden güne artan hayvan hakları farkındalığı sayesinde çok fazla giysi firması, kürk ve deri gibi hayvansal materyallerin kullanımını azaltıyor. Materyallerde de inovasyon moda endüstrisinin geleceği olarak görülürken, Nullarbor adlı yeni Hindistan cevizi lifi oldukça uygulanabilir bir alternatif olarak görülüyor.
Hindistan cevizi lifi aynı zamanda ağaçların viskon yapımı için tehlikeli maddelerle işlenmesinin ve kesilmesinin de önüne geçiyor. Nanollose yetkililerine göre, viskon üretimi için her yıl 150 milyon ağaç kesiliyor, ancak Nullarbor’da ağaç gerekmiyor çünkü atık malzemelerle benzer şekilde üretim yapılabiliyor.
Nanollose’un genel müdürü Alfie Germano, “Bu süveteri oluşturmak için ağaçları kesmemiz gerekmediğini ve ağaçsız rayon elyafımızın, diğer yaygın olarak kullanılan materyallerle aynı şekilde kullanılabileceğini gösterdik. Karbon ayak izi oluşturmadan tekstil üretimi yapmaktan gurur duyuyoruz, moda dünyasının da çevresel etkisi azaltılmış materyallere geçiş yapmasını diliyoruz’’ diyerek sürdürülebilir modanın geleceğin sektörü olduğuna vurgu yapıyor.
Ağaca ihtiyaç duyulmamasının yanı sıra, Nullarbor’u üretmek için gereken 18 günlük süreçte oldukça az miktarda toprak, su ve enerji kullanılıyor. Mikrobiyal bakteriler, sıvı gıda atıklarını doğal olarak selüloza fermente ederek Nullarbor’a dönüşümünü tamamlayabiliyor.
Germano, “Ağaçlara zarar vermeden, atıklardan rayon elyaf üreten tek şirket olduğumuza inanıyoruz ve teknolojimizin laboratuvardan çıkıp fabrikaya girdiği bir noktaya ulaştık. Üretimi belirli bir seviyeye taşıdığımızda, bu model diğer üreticilere kendileri için alternatif bir çevre dostu üretim şansı yaratacak’’ diye ekliyor.
Önümüzdeki üç ila altı ay içinde Nanollose, Nullarbor üretimini önemli ölçüde artırarak, ticari miktarlar satın almak isteyen marka ve firmalardan gelen talepleri karşılayabilmeyi hedefliyor.
Germano, “Bir takım markalar ve şirketler, tedarik zincirinde daha derine girerek ve uygulanabilir, sürdürülebilir uzun vadeli alternatifler arayarak bu yeni değişimi kolaylaştırmaya başlıyor” diyerek bu moda endüstrisindeki değişimin günden güne hız kazandığını vurguluyor.
Kaynak:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder