10 Ocak 2021 Pazar

Amaranth nedir? Amaranth bitkisinin faydaları neler?


Amaranth nedir? Amaranth bitkisinin faydaları neler?

Yunanca "ebedi" anlamındadır ve MÖ 6000 yıllarında Mayalar tarafından Orta ve Güney Amerika'da tarımı yapılmaya başlanmıştır.

Görüntüsü kinoayı anımsatan amaranth, son yılların popüler besinlerinden biri. ABD’de üretilen amaranth ağırlıklı olarak kahvaltılık gevrek, kraker, kurabiye, ekmek ve diğer fırıncılık ürünlerinde kullanılıyor. Peki, amaranth bitkisinin faydaları neler?


ABD’den sonra ülkemizde de popülerleşen amaranth, özellikle sağlıklı gıda ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Özellikle glutene karşı alerjisi olanlar için kurtarıcıdır. Tohumu doğrudan bazı ürünlere eklendiği gibi, unu ekmeklere, eriştelere, kreplere, bisküvilere ve diğer fırın ürünlerine katılabilmektedir. Tohumu dışında amaranthın yaprakları da çeşitli şekillerde değerlendirilebilir. Amaranth yaprakları taze olarak toplanıp salata, haşlama, buğulama, kaynatma, kızartma veya yemeklere tat verme gibi farklı şekillerde değerlendirilebilmektedir.

AMARANTH FAYDALARI

Tohumları % 6 ila %10 yağ içeriğine sahip olan amaranth kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Glüten hassasiyeti olanlar, kolesterolü düşürücü etkisi olan bu süper besini yulafa alternatif olarak kullanabilirler.

Amaranthın içeriğinde bulunan “Skualen”, tümörlere kan gidişini durdurarak kanserle savaşmaya yardımcı olur.



Amaranth, doğurganlık dönemindeki kadınlar için bebekte oluşabilecek nöral tüp defekti ve hamilelikte meydana gelebilecek düşük risklerini engellemeye yardımcı olan folik asitten de zengin bir besindir.

İçeriğindeki yüksek lif barındıran amaranth, bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcıdır. Yüksek protein ve lif içeriği ile tok tutmaya yardımcı olarak, zayıflama diyetlerinde kilo verdirici özelliğinden faydalanılabilir.

Amaranthın şeker hastalarına da olumlu etkileri bulunmaktadır. Yapılan bazı çalışmalarda amaranthın insülin değerini arttırarak kan glikoz seviyelerini belirgin şekilde düşürdüğü görülmüştür.

Amaranth bitkisinin çiçekleri, diş ağrısı ve ateş rahatsızlıklarında yardımcı oluyor, ağrıları azaltıyor.

           KAYNAK: Amaranth nedir? Amaranth bitkisinin faydaları neler? (hurriyet.com.tr)



Amaranth gerçek bir mucize!



Son yıllarda adını duymaya başladığımız amaranth, diyet listelerinin gözdesi… Üstelik kötü kolesterolü düşürüyor, kanserle savaşıyor. Gerçek bir mucize olan bu besinin faydalarını Diyetisyen Gülhan Koca anlattı.

Renkleri koyu mordan kırmızıya ve altın rengine kadar 60 türü olan amaranth, 75-150 cm boyunda bir süs bitkisi olup, aynı zamanda yaprakları sebze ve tohumları ise tahıl (yalancı tahıl) olarak yenilebilen bir bitkidir. Kurutulan tohumları öğütülerek ekmek yapımında da kullanılabilir. Amaranth bitkisinin bakımı çok kolaydır. Çabuk üreyen, kolayca hastalanmayan bir bitki türüdür.

Amaranth gerçek bir mucize

ABD’de üretilen amaranthın büyük çoğunluğu kahvaltılık gevrek, kraker, kurabiye, ekmek ve diğer fırıncılık ürünlerinin yapımı için buğday unu ya da diğer unlarla karıştırılarak kullanılmaktadır. Afrika, Hindistan, Çin ve Rusya’da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde, ilkbahardaki yağmurlarından sonra doğada veya sulanan bağ, bahçe ve tarlalarda kendiliğinden yetişmektedir. Bazı bölgelerde halk tarafından toplanan bitkinin yeşil kısmı değerlendirilmektedir.

Amaranth gerçek bir mucize



AMARANTHIN BESİN DEĞERLERİ VE SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Protein açısından zengin: Amaranthın tohumları protein açısından oldukça zengindir (%14-16). Glüten içermez. Bu nedenle çölyak ve glüten hassasiyeti olanlar güvenle kullanabilirler. Pek çok tahılda eksik olan lizin (esansiyel) aminoasidini kinoadan sonra en fazla içeren tahıl olması amaranthı kaliteli protein kaynağı yapmaktadır. Yine histidin, izolösin, lösin, treonin, metiyonin, triptofan gibi esansiyel (vücutta sentezlenemeyen) ve arginin yarı esansiyel aminoasitlerini içerir. Diğer tahıllarla karıştırılarak kullanılması aminoasit kompozisyonunun tamamlanması açısından önemlidir.

Kötü kolesterolü düşürür: Amaranth tohumları % 6 ila %10 yağ içeriğine sahiptir. Bunun %77’si doymamış yağ asitleri olup, doymuş yağ olan palmitik yağ asidi de bulunmaktadır. LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Glüten hassasiyeti olanlar, kolesterolü düşürücü etkisi dolayısıyla yulafa (bulaşma ile glüten içerebiliyor) alternatif olarak kullanabilirler.

Kanserle savaşır: Amaranthın içeriğinde bulunan “Skualen”, tümörlere kan gidişini durdurarak kanserle savaşmaya yardımcı bir fitokimyasaldır. Amaranth yağı yüzde sekiz skualen içerirken, daha yaygın olarak kullanılan bir skualen kaynağı olan köpekbalığı yağı, sadece yüzde bir oranında skualen içerir.

Vitamin ve mineral bakımından zengin: Amaranth güçlü bir antioksidan özelliğe sahip olup, vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengin bir bitkidir. Ayrıca C vitamini (diğer tahıllara göre çok yüksektir), B2 vitamini (riboflavin), kalsiyum, fosfor magnezyum, bakır, demir, potasyum ve çinko için iyi bir kaynaktır. Kemik ve diş yapısını güçlendirir. Kansızlığı önlemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir.

K vitamini açısından da zengindir. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar. Kemik yapısının güçlenmesinde ve kırıkların onarılmasında rol oynar.

Amaranthın yaprakları, A vitamini açısından çok zengindir. Kataraktın önlenmesinde ve göz sağlığının desteklenmesinde faydalıdır.

Amaranth gerçek bir mucize

Düşük risklerini engellemeye yardımcı: Amaranth, doğurganlık dönemindeki kadınlar için bebekte oluşabilecek nöral tüp defekti ve hamilelikte meydana gelebilecek düşük risklerini engellemeye yardımcı olan folik asitten de zengin bir besindir.

Tok tutuyor, zayıflatıyor: Amaranth, buğdaya kıyasla çok daha az nişasta içermektedir. İçeriğindeki yüksek lif sayesinde bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcıdır. Yüksek protein ve lif içeriği ile tok tutmaya yardımcı olarak, zayıflama diyetlerinde kilo verdirici özelliğinden faydalanılabilir.

Diyabete olumlu etkisi: Amarantın diyabet hastalarında da olumlu etkileri bulunmaktadır. Hiperglisemiyi (yüksek kan şekerini) önleyerek, diyabete bağlı komplikasyonların azalmasına yardımcı olur. Yapılan bazı çalışmalarda amaranthın insülin değerini arttırarak kan glikoz seviyelerini belirgin şekilde düşürdüğü görülmüştür.

Böbrek taşı ya da safra taşı olan bireyler tüketirken daha dikkatli olmalıdırlar.



KULLANIM ŞEKİLLERİ

Amaranth tohumlarını demlenme yöntemi ile (kısırlık bulgurun sıcak su ile demlenmesi gibi) salatalarda ve kısır yapımında kullanılabilirsiniz. Yine sebze yemeklerine, dolmalara ve çorbalara pirinç yerine eklenerek yenilebilir. Köfte yapımında kullanılabilir. Süt ile birlikte yumuşatılarak kahvaltıda veya ara öğünde meyve de ilave edilerek tercih edilebilir. 2 yemek kaşığı amaranth yaklaşık 1 dilim ekmek (70-75 kal) kadar kaloriye sahiptir.

Amaranth gerçek bir mucize

Amaranth unu, diğer unlar ile karıştırılarak krep, börek, kek yapımında kullanılabilir.

Amaranthın taze yaprakları da salatalarda çiğ olarak veya yine ıspanak gibi pişirilerek yenilebilir. Et yemekleriyle oldukça uyum sağlar.

100 gram çiğ amarant;

  • 371 kcal,
  • 13.6 gram protein,
  • 65 gram karbonhidrat (57 gram nişasta, 1.7 gram şeker, 6.7 gram lif ),
  • 7 gram yağ ( 1,5 gram doymuş, 1.7 gram tekli doymamış, 2.8 gram çoklu doymamış yağ )
  • 159 mg kalsiyum,
  • 248 mg magnezyum,
  • 7.6 mg demir,
  • 557 mg fosfor,
  • 508 mg potastum,
  • 3.3 mg mangan,
  • 4 mg sodyum,
  • 2,9 mg çinko,
  • 82 mikrogram folat,
  • 4.2 mg C vitamini,
  • 1.2 mg E vitamini içerir.

KAYNAK: Amaranth gerçek bir mucize! (hurriyet.com.tr)


Yunanca "ebedi" anlamındadır ve MÖ 6000 yıllarında Mayalar tarafından Orta ve Güney Amerika'da tarımı yapılmaya başlanmıştır.

PİŞİRME YÖNTEMİ

Bir bardak amaranta, 2-2.5 bardak su ekleyerek kaynatınız. Kaynattıktan sonra kısık ateşte 20 dakikada pişer.

Lapa olması için üç bardak su ekleyip pişirmeniz gerekir.

   LEZZETLİ FİKİRLER

  • Amarantı tahıl ve bakliyatla birlikte pişirebilirsiniz.
  • Salata,pilav,çorba,güveç,türlü,ekmek ve keklerde kullanabilirsiniz.
  • İçine ince ince doğranmış soğan, domates eklenebilir.
  • Bu püreyi sandviçlerin içine sürebilirsiniz ya da lavaş ekmeği veya cips ile yiyebilirsiniz. 
  • Sıvı hali balığın ya da tavuğun üzerine sos olarak da kullanılabilir.,
  • Üzerine rendelenmiş kasar peyniri ve/veya doğranmiş maydanoz da eklenebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...