Evdeki bitkileri sonbahara hazırlamanın 6 yolu
Daha serin havalarda ve daha kısa günlerde, iç mekân bitkileriniz yeni sezona hazırlanmak için biraz yardıma ihtiyaç duyabilir. Ev bitkileri içeride yaşadığı için dışarıda yaşayan arkadaşlarınınki gibi mevsimleri yaşamadıklarını düşünmek onların hayatını hafife almak anlamına gelir.
İçeride daha fazla koruma alanında oldukları doğru olsa da, bu dışarıda neler olduğunu bilmedikleri anlamına gelmez. Onlar da mevsimleri hisseder. Mevsim değişikliği de genel bakım için iyi bir zaman sunuyor. Bunların hepsi akılda tutularak, daha serin günlerin hüküm sürdüğü bu geçişte bitkilerinizi mutlu etmenin 6 adımını derledik.
#1 Dışarıda tatil yapıyorlarsa, onları içeriye getirmenin vakti geldi
Ev bitkilerinizi yaz aylarında dışarıda bıraktıysanız, sıcaklıklar 20 derecenin altına düşmeden önce içeri alın. Herhangi bir canlıyı yanlarında getirmediklerinden emin olmak için iyice kontrol edin. Böcekler için yaprakların her iki tarafını olduğu kadar kök ve toprağı da inceleyin. Ayrıca ölü yapraklar yığınını ve diğer kalıntıları temizleyin.
#2 Saksılarını değiştirmek iyi bir seçim olabilir
Bahar, ev bitkilerinin saksılarını değiştirmenin en iyi zamanıdır, çünkü o zaman büyümek için çabalıyorlar; ancak bebeklerinizden herhangi biri aktif bir yaz geçirmişse ve saksısı onun için çok küçükse, şimdi değişim için iyi bir zaman demektir. Bitkiyi çömlekten kaldırın ve köklerin nasıl göründüğünü kontrol edin; Kalabalık görünüyorlarsa, etrafa dolanıyorlarsa ya da drenaj boşluğunda sürünüyorlarsa, değiştirmenin tam zamanı.
#3 Onların da besleyici besinlere ihtiyaçları var.
Ev bitkileri sonbahar ve kış aylarında herhangi bir gübreye ihtiyaç duymayacak, ancak son bir atıştırmalık kötü bir fikir olmayabilir. Toprak hâlâ nemliyken yani suladıktan hemen sonra yapılmasını önerilen zamandır.
#4 Işığı göz önüne alın
Ekinoksta, güneş tam doğudan doğdu ve tam batıdan battı ama mevsim ilerledikçe, favori dev yıldızımız gökyüzünde kayar ve evlerimize farklı şekillerde girer. Işığın bitkilere nasıl değdiği konusuna ve buna göre yerleştirdiğine dikkat edin. Bitkinizi gözlemleyin, eğer fazla ışık alan bir yerdeyse ve kuruyorsa, yerini değiştirmeyi ihmal etmeyin.
#5 Aşırı sıcaklıklara dikkat edin
Aşırı soğuklar ve/ya sıcaklar bitkileri strese sokabilir, bu nedenle bitkilerin nerede yaşadığı konusunda dikkatli olun. Radyatörlerin veya ısıtıcıların üstünde olmadıklarından emin olun. Aynı şekilde, hava geçiren pencerelerden veya dışarıya açılan kapılardan uzak olduklarından emin olun.
#6 Sulama konusunda dikkatli olun
Aşırı sulama ev bitkileri bakımında en sık yapılan hatalardan biridir ve düşmesi kolay bir şeydir. Bu mevsimde bitkiler daha az ışıkla daha yavaş büyürler ve daha az suya ihtiyaç duyarlar. Özellikle susamış türleriniz veya çok kuru bir yeriniz yoksa, iki sulama arasında en az birkaç gün bekleyin.
Kaynak:
TreeHugger
TreeHugger
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder