Asyalı Güzelim : Japon Gülü |
Latince adı (Hibiscus rosa-chinensis) “Çin gülü” anlamına gelse de Türkçe’de “Japon gülü” ya da “gül hatmi” olarak bilinir. Kamelya (camellia) için de Japon gülü denebilmektedir. Ebegümecigillerden olan Japon gülünün büyük çiçekleri vardır ve çiçekler uzun saplı, göz alıcıdır. İri çiçekleri beyaz, kırmızı, pembe ve ebruli başta olmak üzere çok farklı renklerde olabilir. Japon gülünün bilinen 82 türü vardır. Ayrıca Malezya’nın milli çiçeğidir.
İstanbul, Ankara gibi nispeten soğuk bölgelerde saksılarda yetiştirilse de, Akdeniz ve Ege sahillerinde daha çok bahçelerde görülür. İzmir’in sahil kesimlerindeki evlerin bahçe duvarlarında ve balkonlarda sıkça görülen çiçeklerdir.
Japon Gülü Bakımı
Ana vatanı Uzakdoğu bölgesi olan Japon gülleri Japonya ve Çin' de bol bol bulunmaktadır. Fakat Japon gülleri genellikle ılıman iklime sahip olan bölgelerde yetişebilmektedir. Türkiye'de de Akdeniz ve Ege bölgesi Japon güllerini yetiştirebilmek için en uygun bölgeler arasındadır. Japon gülünü yetiştirmek için gerekli bakım koşullarını sağlarsanız kendi evinizde de yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
Güneş İhtiyacı
Ilıman iklime sahip olan bölgelerde bahçede Japon gülü yetiştirmek istiyorsanız çiçeğiniz kendi güneş gereksinimini karşılayabilir. Fakat evde Japon gülü yetiştirmek istiyorsanız günde ortalama 4 saat boyunca güneş ışığı alması gereklidir.
Benim Japon gülüm yazın balkonda kışın oturma odasında :)
Sulama
Japon güllerinin sulamasını toprak kurumadan yapmamalısınız. Aşırı sulama yapılması Japon gülünün köklerinin çürümesine ve çiçeğin gelişememesine sebep olabilir.
Toprak
Japon gülleri için en temel konu topraktır. Japon gülü yetiştirmek istediğiniz zaman tek başına torflu toprak kullanmanız yeterli olmayacaktır. Bu yüzden torflu toprak, gübre ve ponza taşı ile karışım hazırlayarak kendi toprağınızı oluşturmayı deneyebilirsiniz.
Nem
Orta seviyede neme ihtiyaç duyan Japon gülleri eğer kuru iklimli bir bölgede yetiştiriliyor ise yapraklarına belirli aralıklar ile su sıkılmalıdır. Böylelikle çiçeklerinizin nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.
Besin
Tüm çiçek türlerinde olduğu gibi Japon gülünde de besine ihtiyaç duyulur. İkinci senesinde aynı toprakta kalacak olan bir Japon gülü için besin takviyesi yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca kullanılacak olan takviyenin toprağa dikilen besin çubukları olması ve suda çözünebilen besin takviyeleri olması son derece önemlidir.
Boyu 3 metreye, yayılma alanı da 2 metreye kadar çıkabilir. Sık dallanan ve çalı formunda olan bitkilerdir. Yaprakları parlak yeşil, sert ve ovalimsidir. Koyu yeşil olan gövde rengi yaşlandıkça griye çalar.
Anavatanı Kore, Kuzey Çin, Japonya ve Endonezya gibi tropik iklimlere sahip bölgelerdir, görüntüsü de oldukça egzotiktir. Yetişmesi için en uygun sıcaklık 13-18ºC olup, 7ºC’nin altına düşmemelidir. Hafif kuru, kireçli, tuzluluğa dayanıklı toprakları sever.
Her ilkbahar mevsiminde bitkinin saksısı bir numara büyüğü ile değiştirilir. Üzerine uygun toprak eklenir, bitki yaşlanıp da artık saksısı değiştirilmek istenmezse ilkbaharda dikkatlice sökülüp, kökleri kırpılır ve uygun toprak ilave edilerek aynı saksıya geri dikilir.
Tohum ve çelikle üretilebilir. Park ve bahçe düzenlemelerinde çiçekleri nedeniyle tercih edilir. Tek tek veya gruplar halinde kullanılabilir. Çiçek tomurcukları baş gösterdiği zaman bol bol sulanmalıdır. Çiçek açma dönemi bitip de bitki dinlenme dönemine geçince, saksı toprağının nemli tutulması yeterlidir. Bol güneşli ve havadar ortamları sever. Doğrudan gelen güneş ışığından rahatsız olmaz. Bitki, çiçek açma döneminde bol potasyumlu gübreyle ayda iki kez, dinlenme döneminde aynı gübreyle ayda bir kez gübrelenmelidir.
Kaynak:
Gelinciğe çok benziyor, aynı familyadandırlar herhaldeç
YanıtlaSilOlabilirr..Gelinciğide çok severimm
SilTeşekkürler...Hayat paylaştıkça güzelll
YanıtlaSil