16 Nisan 2020 Perşembe

Evde Nasıl Sağlıklı Alışkanlıklar Geliştirebiliriz?

Evde Nasıl Sağlıklı Alışkanlıklar Geliştirebiliriz?


Evde Nasıl Sağlıklı Alışkanlıklar Geliştirebiliriz?

Kendi ve toplum sağlığını korumak adına günlerimizi evde geçirdiğimiz bu dönemde, gerçekten kendine odaklanmak için güzel bir zaman. Bir yandan evinden ev, okul ve iş çalışmalarını yürütürken bir yandan da evde kalarak bu süreci avantaj haline çevirebilirsin. Çabucak ve en sağlıklı şekilde bitmesini dilediğimiz bu dönemde günlerini evde geçirirken sağlıklı alışkanlıklar edinebilirsin. Senin için günün evde geçecek de olsa, bu süreyi dinç ve sağlıklı geçirmene yardımcı olacak önerilerimiz var.


En Önemli Öğün: Kahvaltı

Bilinen bir alışkanlık olsa da kahvaltının seni güne hazırlayan bazı önemli noktaları var. Her sabah uyandıktan kısa süre sonra dengeli besinlerden oluşan bir kahvaltı yaparak kendine günün ilk hedefini koymuş oluyorsun aslında. Ve geçiştirilmemiş, hatta olabilirse sabahın erken saatlerinde özenle besin değerleri yüksek ürünler ile yapılmış kahvaltı, seni gün için daha da hevesli hale getirecektir. Aynı zamanda kazanabileceğin bir başka alışkanlık olan uyku düzenini oluşturmanda da etkili bir hedef olacaktır.
evde-sağlıklı-alışkanlık-kahvaltı

Uyku Düzeni

Sağlam bir vücut, sağlam kafada bulunur. Bu söyleme göre de zihinsel ve fiziksel olarak daha güçlü olmak için uyku düzenini oturtmak ve ona uymak sana faydalı olacaktır. Eğer zaten iş, eğitim, ev işleri gibi sebeplerden erken uyanman gerekiyorsa uyuduğun saate de özen göstermelisin. Yeterli uykuyu almadığında gün içinde tekrar dinlenme ihtiyacı duyman veya bağışıklığının düşmesi muhtemel. Eğer gün içinde bir planın yoksa bile, uyku düzeni alışkanlığı kazanman daha planlı bir güne uyanmana da yardımcı olabilir.
evde-sağlıklı-alışkanlık-uyku-düzeni

Su İçme Alışkanlığı Kazanma

Pek çok sağlık önerisinde bulunan günde en az iki litre su içme alışkanlığı gerçekten bedenine yapabileceğin en iyi iyiliklerden olur. Beden değerlerinin dengelenmesine yardımcı olan suyu ancak fazlasıyla susuz hissettiğinde içenlerden isen bu alışkanlığı edinmek için tam zamanı.
Gerekirse buzdolabının önünde bir günlük içilen su miktarını not alabileceğin bir tablo yerleştirebilirsin. Dilersen bu alışkanlık için programlanan telefon uygulamalarından faydalanabilirsin. Veya kendine litresi belli bir matara alarak onu hedef alabilirsin. Ancak kendine gün içinde hissetmesen de vücudunun bu ihtiyacını hatırlatmanda ve gerekli suyu almanda fayda var.
sağlıklı-alışkanlık-su-içme

Öğünleri Planlama

Günün tamamını evde geçiren çoğu insanda her an yemek yeme isteği uyanmış olabilir. Ancak planlanmış ve yeterli gelecek öğünler ile yemek yemeyi de düzenli bir hale getirebilirsin. Bunun için uyku düzenini de hesaba katarak gününü birkaç öğüne bölebilir ve bu öğünlerde ağırlık vereceğin besini ve hatta tümüyle menüyü belirleyebilirsin. Böylece gün içinde yapacak pek bir şey bulamazsan planladığın yemek saatine göre yemek yapmaya başlayabilirsin de.
sağlıklı-alışkanlık-yemek-yapma

Hareketli Kalma / Egzersiz Yapma

Kendini fiziksel anlamda güçlendirmen hem bu dönemde hem de düzenli yaptığın takdirde geniş zamanda bedenine çok şey katar. Evde yapabileceğin basit egzersizler ile bedenini evde olsan da hareketli tutabilirsin. Eğer egzersizler canını sıkıyor veya her başlamak istediğinde kaçınıyorsan kendine ödül sistemi ile hedefler koyabilirsin. Veya işi iyice keyifli hale getirmek için hareketli kalmak adına evde sevdiğin herhangi türde bir müzikte dans da edebilirsin.
sağlıklı-alışkanlık-egzersiz yapma

sağlıklı-alışkanlık-dans-etme

Bireysel Hijyen ve Bakım Alışkanlığı

Normal gün temposunda belki kişisel bakıma dair fazla zaman ayıramıyor olabilirsin. Ancak sağlıklı alışkanlıklar edinebileceğin bu dönemi verimli kullanırsan evde kendine bir bakım rutini oluşturabilirsin. Ağız, cilt, vücut ve saç bakımı için kendine kürler hazırlayabilir; yüz germe egzersizleri ve masaj ile bedenini sıkılaştırabilir veya bakım ürünlerini tercih edebilirsin. Bu düzeni bir alışkanlık haline getirdiğinde ne olursa olsun zaman ayırabileceğin sağlıklı bir alışkanlığın haline gelecektir.
sağlıklı-alışkanlık-cilt-bakımı

Çevrimdışı Moda Geçme

Aslında halihazırda evde iken sosyal dünyadan kopmak seni çok zorluyor olabilir. Eğitim, iş ve ev çalışmalarını evden yürütürken yeterince yoğun hissetmeyerek telefonunu eline her zamankinden daha fazla alıyor olabilirsin. Bu nedenle evde geçirdiğin bu süreçte kendini çevrimdışı moda alıştırmak için bir şeyler deneyebilirsin. Bunların en başında uyuduğun odaya telefonunu sokmamak geliyor. Böylece daha sağlıklı uykunu alacak ve uyandığında zamanını yatağında telefonun ile geçirmeyeceksin.
sağlıklı-alışkanlık-çevrimdışı-zaman-geçirmek
Aynı zamanda sosyal medyada geçirdiğin zamanı kısıtlamak için bulunan uygulamaları da kullanabilirsin. Takibini kendin yapabilirsen normalde telefonun ile harcadığın zamanda kendini hobilerine, kitap okumaya, egzersize verebilirsin.

sağlıklı-alışkanlık-çevrimdışı-zaman-geçirmek

Beden ve Ruh Dengeni Bulma

Egzersiz yapmanın yanı sıra bedenini uyanık tutmak istiyorsan edinebileceğin bir başka sağlıklı alışkanlık da yoga veya meditasyon gibi rahatlama programları uygulamak. Dilersen belirli programları uygulayarak günün belirli bir vaktini buna ayırabilirsin. Dilersen de kendi rahatlama ve zihin dinlendirme yöntemlerin ile dengeni bulabilirsin.
sağlıklı-alışkanlık-yoga-meditasyon

Kendine Meydan Oku

Evde geçireceğin bu süreçte psikolojik olarak da yerinde saydığını düşünmemek için ilerlediğini hissettiğin eylemler yapmalısın. Bu nedenle her gün çok basit de olsa kendine meydan okuyarak başlayabilirsin. Gardırobunu düzenlemek, şarkı listesi yapmak, yeni bir tarifi denemek, makyajda kendini geliştirmek, bir dans hareketini öğrenmek gibi hedefleri tamamladığında o gün en az bir işi başarıyla bitirdiğini göreceksin.
evde-sağlıklı-alışkanlıklar-hobiler
evde-sağlıklı-alışkanlıklar-hobiler
Görsel kaynak: unsplash, pinterest, nytimes, sonashomehealth

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...