Sizlere hemen her tarzda ve malzemede yapacağınız kendin yap fikirleri için mod podge rehberi hazırladım. Mod podge özellikle yurt dışında bir hayli popüler ve kullanımı çok yaygındır. Kendin yap fikirleri ile uğraşıyorsanız illa ki karşınıza denk gelmiştir. Ya bir video ya da bir kaç görsel görmüşsünüzdür. Hayranlık uyandıran, insanı heveslendiren ve dahi kıskandıran bir araçtır mod podge… Lakin şu var ki ülkemizde bulunması çokta kolay değildir.
Yakın zamanda www.semihyenerdepot.com adlı adreste denk geldim ve bir kaç çeşidini birden aldım. Şuan da sadece bir çeşidi satışta gözüküyor ama iletişime geçip bilgi alabilirsiniz. Fakat hemen üzülmeyin! Çünkü sizlere, sizinde hoşunuza gideceğini düşündüğüm bir haberim var. Kendi mod podge tutkalınızı evinizin konforunda yapabileceksiniz!
Gelelim sizler için hazırladığım kendin yap fikirleri için mod podge rehberi içinde neleri bulacaklarınıza! Mod podge tutkalları ile bir çok güzel çalışmalar yapılabiliyor. Bu güzel çalışmalar için bir çok çeşit tutkalı bulunmaktadır. Hal böyle olunca da hangi tutkalın ne işe yaradığına, başlıca neler yapabileceğinize ve kullanım şekillerine değineceğim ama öncelikle bu mod podge tutkalının ne olduğu anlayalım. Bilmeyenlerinde öğrenmesini sağlayalım. Aşağıdaki mod podge çeşitlerinin hangisinin ne işe yaradığını öğrendiğiniz vakit neler yapabileceğiniz hakkında da fikirlere ihtiyacınız olacak. Bundan dolayı sizler için interneti derinlemesine araştırdım ve mod podge ile yapabileceğiniz en iyi fikirleri, yapım aşamalarıyla derleyerek bir makale hazırladım. Mod podge çeşitlerini öğrendikten sonra rehberin ikinci bölümüne de mutlaka bakmalısınız!
- Ayrıca Bakınız: 11 En İyi Mod Podge Fikirleri – Bölüm 2
Mod Podge Tutkalı Nedir?
Mod podge tutkalı amerikan menşeli bir üründür ve bu tutkal, yapıştırmak, dekupaj yapmak, baskılama yapmak ve her hangi bir çalışmanın yüzeyini kaplama yapmak ve koruyucu görevi de olan bir üründür. Genel olarak bütün mod podge tutkal çeşitleri aynı işleve sahiptir ve benzer işleri yapmaktadır. Aralarındaki en büyük fark ise kullanım şekli ile bitirildiği vakit ortaya çıkan sonuçtur. Bitirildiği vakit ortaya çıkan sonuç derken bu tutkalların asıl kullanımı amacı son kat sürülen ve sürülen yüzeylere de parlak veya mat görünüm veren bir ürün olmasıdır. Hal böyle olunca da aradaki fark ya parlak ya da mat olarak ayırt edilebilir.
Hangi Mod Podge Tutkalı Ne İşe Yarar?
Klasik Mat Mod Podge Tutkalı
Mod podge tutkalları arasında açık ara en çok kullanılan tutkaldır. Bu en çok kullanılan tutkalın mat olanıdır. Yukarıda da dediğim gibi bu ve diğer tutkalın esas amacı bir şeyleri başka bir şey üzerine yapıştırmaktır. Yapıştırırken de kullandığınız tutkalın cinsine göre mat veya parlak bir yüzey elde etmenize yaramaktadır. Gel gelelim bu nasıl ortaya çıkmış bilemiyorum lakin özellikle bu tutkal ile bir çok çeşit yüzey üzerine renkli veya siyah beyaz fotoğraf baskısı yapılabilmektedir. Aşağıda bağlantısını verdiğim konudan bunun bir örneğine ulaşabilirsiniz.
Klasik Parlak Mod Podge Tutkalı
Yukarıda verdiğim bilgiler aynı şekilde parlak olanı içinde geçerlidir. Tek farkı çalışmalarınızdaki yüzeyin parlak bir hal almasıdır. Aynı şeyler geçerlidir derken merak ediyorsanız söyleyeyim. Bu tutkal ile de fotoğraf baskı çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Her iki tutkalda aynı işi görebilmektedir. Bu esnada şunun bilgisini de vereyim. Bu işlemi yaparken bu aşamada parlak veya mat görünüm etkisi kalmamaktadır. Baskıyı gerçekleştirdikten sonrasında baskının renginin solmasını ve silinmesini önlemek için bir kat daha bu tutkal ile geçmelisiniz. İşte bu esnada zevkinize göre parlak veya mat görünümü seçmeniz gerekmektedir.
Kumaş İçin Mod Podge Tutkalı
Kağıt üzerindeki resimleri, fotoğrafları ahşaba veya buna benzer şeylere aktarmak için yukarıdaki tutkallar biçilmiş kaftan lakin kumaşlarda dekupaj ve transfer çalışmaları için tasarlanmış olan kumaş için mod podge tutkalı bulunmaktadır. Kumaşı kumaşa yada hazır transfer kalıplarını kumaşa aktarabileceğiniz ve bunu yaparken de çamaşır makinasında bile gönül rahatlığı ile yıkayabileceğiniz bir tutkaldır. Minimum 72 saat bekleme süresi bulunmaktadır. Sonrasından dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Mod Podge Kağıt Tutkalı
Yukarıdaki mat ve parlak tutkala benzer yapıştırma etkisi olan ve kağıdı kağıda yapıştırma konusunda en etkili olan bit tutkal çeşididir. Diğerlerinden ziyade özellikle kağıtları bir birine yapıştırmak amacıyla kullanılmaktadır ama bu tutkalın kullanılması çok ta mühim değildir. Aynı şekilde mat veya parlak şekilde seçenekleri bulunmaktadır.
Antik Mod Podge Tutkalı
Yüzeyi eskimiş ve antik görünüme sahip çalışmalar yapmaksa niyetiniz bu tutkalı kullanarak bir fırça darbesi ve bir süre bekleyerek kolayca istediğiniz görünümü elde edebilirsiniz. Çalışmanızı bitirdikten, yüzeyine bir kat bu tutkalı sürmeniz yeterlidir. Kuruduktan sonra sizi pek bir memnun edecek sonuca ulaşabilirsiniz.
Metalik Görünümlü Mod Podge Tutkalı
Ekstra zahmetsiz ve kolayca çalışmalarınıza metalik gümüş veya altın görünümü kazandırabilirsiniz. Özellikle düğün ve tatil projelerinde kullanabileceğiniz, zengin ve şık bir görünüm elde edebileceğiniz bir mod podge tutkalıdır.
Açık Alanlar İçin Mod Podge Tutkalı
Velev ki çalışmalarınız açık alanlarda olacak veya su ile temas edecek yüzeylerde baskılarınızı ve transferlerinizi koruma amaçlı olarak kullanabileceğiniz tutkal çeşididir. Hem yapıştırma hem de son kat yüzey üzerine koruma işlemi için bu tutkal biçilmiş kaftandır.
Kara Tahta Efekti İçin Mod Podge Tutkalı
Kara tahta derken, bu bildiğiniz gibi simsiyah bir görüntü olacağı anlamına gelmiyor. Kutunun ambalajının rengine aldanıp ta siyah olacak diye beklemeyin. Peki işin sırrı nerededir? Olay şu ki bir ahşap düşünün ve üzerinde de hiç bir şey olmadığını düşünün. Bu tutkalı bu ahşabın üzerine sürün ve kurumasını bekleyin. Ardından da bir tebeşir alın ve üzerine yazmaya başlayın. Sonra bir bezle silin. Ardından tekrar yazın ve yine silin. Sonuç olarak şeffaf bir kara tahtanız oldu. Bu tutkallara arasında açık ara en çok beğendiğim tutkallardan biridir.
Parıltılı Yüzeyler İçin Mod Podge Tutkalı
Çalışmalarınıza bu tutkal ile ışıltılar ve parıltılar katabilirsiniz. Yüzeyine süreceğiniz bir kat ile bambaşka bir hava katabilirsiniz. Bir nevi tutkal içinde simler bulunmaktadır ve siz sürdükçe bu simler yüzeye yapışır. Eğer ki simlerin yoğunluğunu arttırmak istiyorsanız iki veya üç kat uygulayabilirsiniz.
Kaynak: estetikev.net
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder