19 Aralık 2020 Cumartesi

Kokina nedir? Yılbaşı çiçeği kokina nasıl yapılır?

 

Kış Mevsiminin Kırmızı Güzeli: Kokina Çiçeği 

Dikenli yaprakları ile adeta kendini koruyan bir prenses, kırmızı meyvemsi çiçeklerinin cazibesi ise muazzam. Her yıl aralık ayının başlarında çiçekçilerde görmeye başladığımız Kokina, yeni yıl arefesi ile bizlere merhaba dediği için “Yılbaşı Çiçeği” olarak kazınmış hafızalara. Gelin bu çiçek nereden geliyor, kokina çiçeği efsanesi nedir ve bakımı ile ilgili neler bilmek gerekir sorularını birlikte yanıtlayalım.


Yılbaşı Çiçeği
Yılbaşı Çiçeği, Görsel Kaynakl: the pic bear

Kışın geldiğine artık ikna olup da kendimizi kalın kazaklara, yün çoraplara teslim ettiğimiz aralık ayında sokaklarda birden bir renklenme olur. Kırmızı çiçeklerin yeşil sert ve küçük yapraklarla bir arada bulunduğu çiçek buketleri çarpar gözümüze. Birçoğumuz adını bilmeyiz. Yılbaşı çiçeğidir bizim için o, çünkü yılbaşı sofraları için pek yakışır masalara. Birden iskele kenarlarındaki çiçekçilerden yol kenarındaki çiçekçilere, büyük çiçek marketlerden küçük butik çiçekçilere her yerde kırmızı minik çiçekler belirmeye başlar. İşte o Kokina! Gelelim işin botanik kısmına.

Kokina Çiçeği Nedir?

silcan
Silcan, Görsel Kaynak: Wikizero

Bitkinin literatürdeki adı Ruscus Aculeatus. Tavşan Memesi olarak Türkçeleştirilmiş. Ancak biz Yunanca’da kırmızı anlamına gelen Kokina adı ile çiçekçilerde görüyoruz. Ruscaceae familyasından gelen, kış mevsimde ucu dikenli, sert ve küçük yapraklarını dökmeyen bir bitki Kokina. Bitkinin boyu 20 ile 50 cm arasında değişim gösterebiliyor. Bitkinin ucunda kırmızı renkli meyveler bulunuyor. Bunların ismi ise Silcan. 

Bilhassa aralık ayında çıkıyor piyasaya bitki ve soğuk hava şartlarına karşı hayli dayanıklı. Bununla birlikte toprak seçmeden yetiştirilebilmesi de onun ülkemizin her yerinde olabilmesi için bir fırsat sunuyor. Kokinanın ağırlıklı olarak yetiştirildiği yerler ise sahil şeridi.

Kokina çiçeği yapay ya da canlı olarak çıkabilir karşınıza. Olur da yeşil yapraklar üzerine iplerle bağlanmış bir miktar kırmızı kokina çiçeği görürseniz şaşırmayın. Çünkü bu onun yapay olduğunu göstermez. Garip değil mi? İşin özü şu ki kokina çiçeği doğada, bizim çiçeklerde gördüğümüz hali ile bulunmuyor. Aslında iki bitkinin bir araya gelmesi ile oluşturuluyor. Yani tavşan memesi ve silcan bir araya gelerek, bildiğimiz kokina formunu oluşturuyor. Bu oldukça zahmetli bir iş elbette. Çünkü çalı formundaki tavşan memesi can acıtabilecek derecede dikenli yapraklara sahip.

Sonbahar ve Kış Mevsimlerinde Bakılabilecek Çiçekler

Kokina
Kokina, Görsel Kaynak: plants in context

Kokina Çiçeğinin Faydaları

Kokina çiçeği ne işe yarar derseniz, bir efsaneye göre bu çiçeği evinize alır ve 1 sene boyunca onu korursanız; yani çiçeğiniz 1 sene içerisinde solmaz veya çürütülmez ise sonraki sene bir ev sahibi oluyormuşsunuz. Tabii bolca uğur, şans ve bereket getirir inancı da var.

Kokinayı bu sebeplerde ya da sadece güzel görüntüsü için dekorasyonlarda kullananlar oldukça fazla. Hatta yapay çiçekler arasında en çok tercih edilenlerden bir tanesi diyebiliriz. Gerek canlı kokina  gerekse de yapay kokina çiçeği evlerimizde biz fark etmesek de yer alıyor. Bunun dışında tıbbi olarak fayda ve zararlarından da bahsetmekte yarar var.

İdrar söktürücü ve böbrek taşı düşürücü etkisi olduğu söylenen bitkinin iştah açıcı ve ateş düşürücü olarak da kullanıldığı bilinmekte. Bazı bitki bilimciler tarafından tam bir şifa kaynağı olarak görülen tavşan memesi bitkisinin bilinen diğer faydaları ise şöyle:

  • Kalp ve damar hastalıklarında etkilidir.
  • Basur için tedavi edici özelliktedir.
  • Ödem giderme etkisi bulunmaktadır.
  • Bitkinin mikrop öldürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Eklem ağrılarını gidermede kullanılabilir.

Elbette bitkinin meyvelerini tüketerek bu faydaları almıyoruz. Bitkimizin köklerini toplayıp kurutuyoruz, ardından da çay olarak tüketiyoruz. Ancak bu kökler hayli acı olabilir. Bal ile birlikte çayının tüketilmesi damak zevki açısından fayda sağlayacaktır. Bununla birlikte kokinanın hayvanlar için zehirleyici özellikte olduğu da söyleniyor. Bu sebeple evlerimizdeki sevimli dostlarımızdan uzak tutuyoruz. Alternatif tıp yöntemlerinin de doktor onayı olmadan kullanılmaması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Yani yukarıdaki şikayetleriniz sebebi ile kokina tüketmek istiyorsanız önce doktorunuza danışmalısınız.

Yılbaşı Çiçeği
Yılbaşı Çiçeği, Görsel Kaynak: kuleuven kulak

Saksıda Kokina Yetişir mi? Kokina Bakımının İncelikleri

Kokina çiçeği gelende buket olarak, kesme çiçekçilikte tercih edilir. Çiçeklerin ömrünün çok uzun olması çok yıllık bu bitkiyi daha ziyade vazolarda görmemize sebep olur. Ancak bu demek değildir ki kokina çiçeği saksıda bakılmaz. Eğer saksıda bir tavşanmemesi bakıyorsanız iklim koşullarına dikkat ederek onu ılıman bir atmosferde tutmalısınız. Evet bu bitki soğuk havalara karşı dayanıklı ancak yine de iç mekanda ılıman bir iklim sağlanabilir. Çok sıcak yerlerden de şiddetle uzak durulmalıdır. Bir diğer önemli mesele de sulama. Bitkinizi sularken kök kısmından suyunuzu verin. Sulama sıklığı ise maksimum haftada 2 defa olmalıdır.

Evde ya da bahçede kokina yetiştirirken çok fazla güneş almayan bölgeleri tercih etmelisiniz. Kış mevsimine renk katacak çiçekler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Soğuk Kış Aylarında Renkleri İle İçimizi Isıtan Kış Çiçekleri yazımıza göz atabilirsiniz.


KAYNAK: Kırmızı Renkli Güze: Kokina, Namıdiğer Yılbaşı Çiçeği (ciceksepeti.com)

Kokina nedir?

Anavatanı güney Avrupa olan kokina bitkisi İran ve Akdeniz civarında yetişiyor. Türkiye sınırları içerisinde İstanbul'da ormanlarda yetişen kokoina çiçeğinin isminin kökenini ‘kokino’'dur. Yunanca kırmızı anlamına gelen kokina çiçeği, yeni yıl yaklaşınca yeşil yaprakları arasına silcan adlı kırmızı bir meyvenin iplerle bağlanarak birleştirilmesiyle kokina çiçeği yapılıyor. 

Kokina çiçeği nasıl yapılır?

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokinaların kırmızı meyveleri, dikenli sarmaşık biçimindeki ağaçtan insan eliyle toplanıyor. Bu kırmızı meyvelere silcan adı veriliyor. Toplanan kırmızı meyveler birleştirilerek top haline getiriliyor ve dikenli yeşil dalların tepesine kırmızı iplerle bağlanıyor.  

6 yorum:

  1. Bu aralar sık sık bu çiçeği görüyorum bilgilendirdiğiniz için teşekkürler enterasan bir çiçek :)

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar şirin bir çiçek, hiç denk gelmemiştim, tohumunu bulabilir miyiz çiçekçilerde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tek bir bitki değil. iki bitki birleştiriliyor...

      Kokina çiçeği nasıl yapılır?
      Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokinaların kırmızı meyveleri, dikenli sarmaşık biçimindeki ağaçtan insan eliyle toplanıyor. Bu kırmızı meyvelere silcan adı veriliyor. Toplanan kırmızı meyveler birleştirilerek top haline getiriliyor ve dikenli yeşil dalların tepesine kırmızı iplerle bağlanıyor.

      Sil

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...