28 Şubat 2021 Pazar

İnternetten Bulaşan Hastalık “Siberkondria” siberkondri

Siberkondri Nedir?

Siberkondria / Siberkondri Nedir?

Siberkondri Nedir? İnternetten hastalık arama hastalığı: Siberkondri. Çağımızın yeni hastalığı olan ve “internetten hastalık arama hastalığı” olarak tanımlanan siberkondri, akademik bir araştırmanın konusu oldu.

Her bireyin kendi sağlığı ile ilgili araştırma yapma ve bilgi alma hakkı vardır.  Son yıllarda İnternete kolay erişim, sağlık bilgilerine ulaşımı kolaylaştırıyor,  hasta anonimliğinin korunması, el altında ve istenilen saatte binlerce sağlık sitesine ulaşım bunu daha cazip kılıyor. Fakat internet aramalarında bilgilerin her zaman doğru ve kesin olmaması, kullananların çelişkili, belirsiz, hatta yanlış bilgilere maruz kalması, başka uygunsuz kaynaklara yönlendirilmesi arayan için gereksiz stres, kaygı ve zaman kaybına neden olabilmektedir. Özellikle sağlığı ile ilgili kaygı eğilimi olan bireyler başta olmak üzere; internette sağlıkla ilgili bilgi araştırması yapan tüm bireyler, daha fazla endişe ve kaygıya kapılmaktadır. Bu da kısır döngüye neden olmakla birlikte daha fazla zaman kaybı ve endişeye neden olmaktadır. Dolayısı ile internetten sağlık bilgisi aramanın olumsuz bir sonucu olarak yeni dönemin hastalıklarından “Siberkondria” ile karşı karşıyayız.

Riskleri Nelerdir?

Özet olarak; internette hastalık arama hastalığı olarak da bilinen “Siberkondria” yalnız internette bilgi aramak değil, bunun için fazla/gereksiz zaman harcama ve kaygı/stresle sonuçlanan bir davranış çeşididir.

  • İnternetteki teknik bilgi, uzmanlık gerektiren yorumlar, bilgi karmaşası kişiyi herhangi bir hastalık için yanlış yönlendirebilir.
  • Psikolojik olarak da olumsuz etkileyebilmektedir.

Siberkondria, vücut belirtilerinin yanlış yorumlamakla ve ciddi bir hastalığa sahip olma şikayetleri ile bilinen “Hipokondria” ile de yakından ilişkilidir (APA 2000) ve sağlık anksiyetesi belirtileri siberkondrianın temel özelliklerindendir. 

Siberkondria (Siberkondri) Kimlerde Görülür?

Farklı araştırmalarda farklı sonuçlar olmakla birlikte genç ve etkin okur-yazar seviyesi olan bireylerde “Siberkondria” belirtileri daha fazla saptanmaktadır.

Sağlık sorunlarınız için en doğru bilgiyi vakit kaybetmeden doktorunuza danışmak; hem ruh sağlığınız hem de altta yatan gerçek sağlık sorunlarınızın çözümü için en doğru karar olacaktır.

Uzm. Dr. Leyla Abdullayeva
Psikiyatri
Lokman Hekim Akay Hastanesi

İnternetten Bulaşan Hastalık "Siberkondria" siberkondri Nedir? | Lokman Hekim Sağlık Grubu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...