12 Nisan 2021 Pazartesi

Çiçek Bakım Rehberi



Çiçek Bakım Rehberi

Kaynak: blog2.armut.com

Hem canlı dekor hem de bir misafir gibi evlerimizde yer verdiğimiz çiçekler, doğanın renkleridir. İster bahçede ister balkonda istersen de evinin içinde yetiştirebileceğin çiçekli bitkiler sağlıklı gelişmek için bakıma ihtiyaç duyarlar. Elbette farklı ortam koşullarına uygun yetişen farklı çiçekler için onlara özel bakım yöntemlerini bilmen gerekir. Evinde bulunan veya yetiştirmeyi düşündüğün çiçekler için bakım tüyolarını bu yazıda bulabilirsin.



Atatürk Çiçeği Bakımı

Atatürk çiçeği kırmızı, turuncu ve pembe tonunda olan yaprakları ile yılbaşı dönemlerinde dekorasyon olarak da özellikle tercih edilen bir çiçektir. Yaprakları ile pek çok kişinin gözde çiçeği olan Atatürk Çiçeği sıcak ortamları seven bir türdür. Bu nedenle öncelikle konumlandırmada ışık alacak olan, ancak kesinlikle soğuk ile teması olmayacak bir şekilde yerleştirilmelidir. Örneğin pencere pervazı Atatürk çiçeğinin rüzgâr veya soğuğa maruz kalmasına sebep olacağı için uygun değildir.

Atatürk çiçeğinin yapraklarının solmaması veya daha uzun süre canlı kalması için düzenli ancak orta seviyede sulanmalıdır. Doğrudan ışık almayan ancak sıcak bir yerde konumlayacağın çiçeğin toprağı kurudukça çiçeğe su vermen en sağlıklı düzeni oluşturmana yardımcı olacaktır.

çiçek-bakımı-atatürk-çiçeği

Sümbül Bakımı

Bir ilkbahar çiçeği olarak bilinen sümbülün bakımına aslında sene boyunca dikkat etmelisin. Ekimi ve filizlenmesi için ideal dönemi sonbahar olan sümbül kendini soğuk ortamlara kolayca uyarlayabilir. Rüzgâra kesinlikle maruz kalmaması gereken bu çiçek, soğuk mevsimlerde doğrudan güneş görmeden soğuk konumlarda hayatta kalabilir. Bununla beraber dayanıklı bir soğan çiçeği olan sümbül zengin toprağı sever.

Bahara doğru canlı renkleriyle kendini ortaya çıkaran sümbül sene boyunca fazla sulamaya gelmez. Bu nedenle toprağını takip edebilirsin. Örneğin toprağı nemli olan bir sümbülü solmaması adına asla sulamamalı, toprağının kurumasını beklemelisin.

çiçek-bakımı-sümbül

Kasımpatı Bakımı

Krizantem olarak da bilinen kasımpatı, dertsiz bir çiçek olarak anılır. Toprak ayırt etmeden neredeyse her ortamda kolayca yaşayabilir. Sonbaharda pastel renkleri ile kendini gösteren kasımpatı sık su isteyen bir bitkidir. Toprağının nem oranına bakarak buna göre sulama yapabilirsin. Aynı zamanda güneşli veya hafif gölgeli ortamlarda verimli bir şekilde büyüyerek serpilebilir. Takip etmen gereken tek kriteri eğer krizantemin bahçede konumlanıyorsa rüzgârdan zarar görmemesi için arada ölü dalları budaman olacaktır.

çiçek-bakımı-kasımpatı-krizantem


Bir Klasik: Gül Bakımı

Hava akımlarından, aşırı sıcak ve soğuktan hemen etkilenen gül, büyürken kendini salmayı sever. Bu nedenle saksıda bakmayı düşünüyorsan geniş bir saksıyı tercih edebilirsin. Killi ve gübreli toprağı seven gül, aşırı suyu ve doğrudan güneşi sevmez. Yani özellikle kışın seyrek sulaman önemlidir. Aynı zamanda hassas yapıdaki bu bitkiyi kışın yaklaşık 12 derece altında düşmeyecek bir ortamda muhafaza etmen daha sağlıklı olur. Detaylı bir bakıma ihtiyaç duymasına rağmen, gül tomurcukları kendini göstermeye başladığında koku ve görünüm olarak muazzam bir atmosfer ortaya çıkarır.

çiçek-bakımı-gül

Karanfil Bakımı

Hemen hemen her toprakta yetişebilen karanfil, en sağlıklı şekilde açık havada gelişim gösterir. Ancak ev içinde yetiştirmeyi düşünüyorsan güneşe maruz kalacak bir konuma yerleştirmelisin (yazları yanmaması için aralıklarla güneşe çıkarılabilir).

Suyu fazla sevmeyen karanfili toprak kuruyana dek sadece spreyle çiçeklerine doğru sulaman yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra çiçeklerin uzun ömürlü şekilde sağlıklı büyümesi için solan çiçekleri budaman önemlidir.

çiçek-bakımı-karanfil

Kalanchoe Bakımı

Günümüzün popüler çiçeklerinden biri olan kalanchoe turuncu, pembe, kırmızı, sarı renkleriyle dikkat çekmektedir. Bu dolu dolu çiçek veren bitkinin bakımı için aşırı soğuk ve sıcaklardan kaçınmalısın. Güneş görecek bir konuma yerleştirirken de kalorifer, soba veya klima gibi ısıtıcılara uzak durduğundan emin olmalısın. Toprak nemini kontrol ederek düzenli sulaman önemli olan kalanchoe’yi solan çiçeklerine dikkat ederek budayabilirsen güzelce geliştiğini göreceksin.

çiçek-bakımı-kalanchoe

Lavanta Bakımı

İkonik rengi ve yoğun kokusuyla bir dekorasyon çiçeği olarak bilinen lavanta için en önemli şey aldığı güneş ışığı seviyesidir. Evin en güneş alan yerine konumlandırırsan artık evinde, balkonunda veya bahçende harika bir koku durağı oluşturmuş olacaksın. Soğuk havalara dirençsiz bu çiçeğin bulunduğu ortamın 12 derece altına düşmemesine özen göstermelisin.

Toprak ayırt etmeyen bu çiçeği sık sulamana gerek yok. Bu nedenle toprak nem durumuna göre haftada 3 defa sulaman ve arada yapraklarına su sıkman yeterli olacaktır.

çiçek-bakımı-lavanta


Aloe Vera Bakımı

Şifalı bitkiler arasında bulunan aloe vera, ev içinde yetiştirmek için ideal bir bitkidir. Güçlü güneş ışığını seven aloe verayı güneşli bir ortama yerleştirebilirsin. Bununla beraber sıklıkla sulamana gerek olmayan bir bitkidir. Örneğin çiçeğine dışarıda bakıyorsan haftada 2 defa sulaman yeterli olacaktır.

çiçek-bakımı-aloe-vera

Bonsai Bitki Bakımı

Minyatür ağaç görünümüyle bonsai bitkisi popüler dekorasyon çiçekleri arasında. Resmen küçük bir ağaç olan bonsai bitkisinin bulunduğu saksıyı doğru belirlemen gerekir. Fazla yayılmasına engel olacak şekilde bir saksıya yerleştirdiğin bonsainin sulaması çok önemlidir. Toprak her yerinin nemini doğru bir şekilde takip ederek ne fazla sulamalı ne de susuz bırakmalısın.

Hassas bir bitki olan bonsainin üşümemesi önemlidir. Normal sıcaklıkta fazla karanlık olmayan bir odada bakabilirsin. Mutfak bonsai için ideal odalardan biridir diyebiliriz. Yapraklarını da suladığın takdirde canlı duracaktır.

çiçek-bakımı-bonsai-bitkisi

Zarif ve Asil: Orkide Çiçeği Bakımı

Orkide hassas bir çiçek olması ile bilinir. Dikkat çekici yaprakları fazla ısınmayı sevmemekle beraber soğuk ortamlardan da kaçınmalıdır. Ayrıca nemli havaları seven orkide, bu tür ortamlarda daha verimli büyüyecektir. Buradan tahmin edebileceğin üzere orkideyi düzenli sulamak çok önemlidir. Toprak nemini kontrol ederek hafif nemli olduğu takdirde sulayabilirsin.

Toprak konusunda seçici olan orkide çeşitli torf ve lif karışımından oluşan bir ortamda yaşamayı tercih eder. Dilersen çiçeğinin daha sağlıklı gelişmesi için düzenli aralıklarla gübreleyebilirsin.

çiçek-bakımı-orkide

Benjamin Bitki Bakımı

Aydınlık mekanları seven Benjamin bitkisi evlerde en çok tercih edilen türlerden biridir. Bununla beraber yerinin değiştirilmesinden çok hoşlanmaz ve kendini uyarlayamayabilir. O yüzden Benjamin çiçeğini eve getirdiğinde güzel bir konum belirlemeli ve zorunda kalmadıkça yerini değiştirmememlesin. Hava akımlarından kolayca etkilenen Benjamin çiçeği için mineral desteği düşünebilirsin.

çiçek-bakımı-benjamin-bitkisi

Küpe Çiçeği Bakımı

Yaşları büyüdükçe soğuğa karşı daha dayanıklı olan küpe çiçeği kış mevsimleri dışında balkonda veya bahçede rahatça bakılabilir. Yarı gölge alan yerleri seven küpe çiçeği fazla güneş alırsa çiçeklerini dökmeye başlayabilir. Bu nedenle konumlandırmasını yaparken özenli bir yer tercih etmelisin.

Havalandırılmış ve gevşek toprak seven küpe çiçeğinin yaz aylarında sulama miktarını artırıp kış aylarında azaltabilirsin. Çok fazla su ihtiyacı duymayan bu çiçeğe düzenli olarak gübreleme yaparak çiçeğin daha verimli büyümesini sağlayabilirsin. Bununla beraber kış aylarında dolan çiçekleri budayarak bitkinin ömrünü artırabilirsin.

çiçek-bakımı-küpe-çiçeği

Papatya Bakımı

Ev ortamından ziyade balkon ve bahçe için daha uygun bir çiçek olan papatya, güneşi çok sever. Kuru veya nemli bölgelere kendini uyarlayabilir. Temiz duyguların temsilcisi olan bu tatlı çiçek susuzluğa dayanabilir. Bu özelliği nedeniyle fazla sulamaman, ancak elbette kuruyan toprağı nemlendirmen önemlidir.

çiçek-bakımı-papatya

Görsel kaynaklar: evimdergisi.com.tr, mevsimlikcicekbakimi.blogspot.com, indigodergisi.com, longwoodgardens.org, lovethegarden.com, housebeautiful.com, unsplash

Kaynak: blog2.armut.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...