Bitkilerin insan hayatına olan yararları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Göze güzel gözüken bitkiler insan sağlığını pek çok açıdan olumlu etkilemektedirler. Bitki denildiğinde akla gelen ilk şey olan çiçekler genellikle sadece hoş koku ve görüntüleriyle değerlendirilmektedirler. Fakat diğer bitkiler gibi potansiyel sağlık faydaları olan yenilebilir çiçekler de vardır. Bu yazımızda sizin için bu çiçek türlerini derledik. Keyifli okumalar!
1. Amber
Amber çiçeği; bamya çiçeği, kırmızı bamya çiçeği, Jamaika ekşi yoncası ve Florida keçiyemişi olarak da adlandırılmaktadır. Pek çok farklı ada sahip olan bu çiçeğin anavatanı Hindistan ve Malezya olarak bilinmektedir. Amber tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetişen bir çiçek türüdür. Amber pek çok bitki çayında da yer almaktadır. Bunun yanında amber çiçeğinin jölesi, reçeli ve sosu da vardır. Zaman zaman salataları da süsleyen amber çiçeği idrar söktürücü ve kabızlık gidericidir. Sindirimi kolaylaştıran amberin aynı zamanda böbrek fonksiyonlarına da yararı bulunmaktadır. Amber aynı zamanda safra kesesi ve karaciğer problemlerine iyi gelerek öksürüğün kesilmesine yardımcı olmaktadır.
2. Karahindiba
Karahindiba; çıtlık, arslandişi, güneyik, radika, katagan ve saçratku olarak da bilinmektedir. Karahindiba çiçeğinin anavatanı Asya ve Avrupa’dır. Karahindiba çiçeği ılıman iklim bölgelerinde yetişmektedir. Ülkemizin özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde olmak üzere hemen hemen her yerinde görmek mümkündür. Karahindiba çiçeğinin hem kökü hem yaprakları hem de çiçekleri ayrı birer şifa kaynağıdır. Hem çiğ tüketilebilen hem de çayı yapılan çiçek bağışıklık sistemini güçlendirmekte, karaciğer hastalıklarına, kolesterole, diyabete ve pek çok kalp rahatsızlığına da iyi gelmektedir. Antioksidan özelliği de gösteren karahindiba vücudunu toksinlerden arındırmaktadır. Ayrıca pek çok sivilce sorununa da çözüm sağlamaktadır.
3. Hodan
Hodan çiçeği; Zembil çiçeği, Sığırdili, Borago officinalis olarak da adlandırılmaktadır. Suriye başta olmak üzere pek çok yerde yetişmektedir. Genellikle mavi ve beyaz renkli çiçeklere sahip olan Hodan çiçeği bazen pembe renkli çiçekler de açabilmektedir. Yaprakları ve gövdesi tüketilen Hodan çiçeğinin sağlığa da oldukça faydası bulunduğu bilinmektedir. Cilt hastalıklarından, adet döneminde sıkıntı yaratan ağrılara kadar birçok derde deva olan Hodan çiçeği hem taze iken hem kurutulmuş durumdayken kullanılabilmektedir. Tazeyken, yemeklerde pişirilerek tüketilebilmektedir. Ayrıca kurutulmuş hali de bitki çaylarına katılarak içilebilmektedir.
4. Latin Çiçeği
Latin çiçeği bir diğer adıyla kapuçinin anayurdu Latin Amerika’daki And Dağları bölgesidir. Kırk farklı türüyle potansiyel sağlık faydaları olan Latin çiçeği ülkemizde süs bitkisi olarak kullanılsa da yenilebilir çiçekler sınıfında yer almaktadır. Latin çiçeği bitki çayı, turşu, sirke, salata ve çorba gibi pek çok besin maddesinde bulunmaktadır. Latin çiçeğinin yaprağının, çiçeğinin ve çiçek saplarının ayrı ayrı sağlığa faydası bulunmaktadır. Yaz ortalarından sonbahar ortalarına kadar toplanabilen Latin çiçeği başta solunum yolları rahatsızlıkları olmak üzere pek çok sağlık problemine iyi gelmektedir. Latin çiçeği aynı zamanda idrar sökücü özellik de göstermektedir. Saç dökülme ve tırnak kırılmalarını da önlemektedir.
5. Kabak Çiçeği
Kabak çiçeğinin biçimi sürüngen yapıda, köşeli, ince ve uzundur. Kabak çiçeğinin üzerinde sert, kısa tüyler bulunmaktadır. Yaprakları ise büyük, kaba ve tüylüdür. Lif açısından da oldukça zengin olan kabak çiçeğinin içerisinde b1 ve c vitamini; Potasyum, fosfor, çinko, nişasta ve protein mineralleri bulunmaktadır. Kabak çiçeği özellikle kabak dolması yapımında kullanılmaktadır. Bunun yanında başka pek çok yemekte de kullanılan kabak çiçeği potansiyel sağlık faydaları olan yenilebilir çiçekler arasında bulunmaktadır. Oldukça besleyici olan kabak çiçeği bağışıklığı güçlendirmekte ve kemik yapısını korumaktadır. Kabak çiçeği aynı zamanda doğurganlığı da artırmaktadır.
6. Safran
Safran, sonbaharda çiçek açan, çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi olarak bilinmektedir. Safran çiçeğinin yaprakları şeritimsi, mor renktedir. Çiçekleri ise üç tepe şeklindedir. Daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran’da yetiştirilmektedir. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı olan safranın anavatanının Güneybatı Asya olduğu bilinmektedir. Safran yiyeceklerde baharat olarak kullanılmaktadır. Çok eskiden beri tedavi yöntemlerinde kullanılan safranın mutasyon önleyici özelliği bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca safran kanseri önlemekte, karaciğeri temizlemekte ve damar tıkanıklığı riskini de azaltmaktadır.
7. Hercai Menekşe
Hercai menekşe listedeki diğer bitkilere oranla daha çok kokusu ve görüntüsüyle ön plana çıkan bir çiçektir. Sarı,mor, turuncu, yeşil, kırmızı gibi pek çok rengi bulunan hercai menekşe pek çok bitki çayı karışımında da yer almaktadır. Bir süs bitkisi olarak nam salmış olan hercai menekşenin potansiyel sağlık faydaları bulunmakta ve yenilebilir çiçekler listesinde yer almaktadır. Hercai menekşenin kanı temizlemek, toksinleri vücuttan uzaklaştırmak gibi görevleri bulunmaktadır. Daha pek çok faydası olan hercai menekşe zehirlenmeler esnasında kusturucu etki de göstermektedir.
8. Ebegümeci
Latince adı, Malva sylvestris olan ebegümeci, gerçek bir protein ve C vitamini deposu olarak bilinmektedir. Kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bir çiçek olan ebegümecinin ağız ve diş sağlığı için ideal bir koruyuculuğu bulunmaktadır. Şifalı bir bitki olarak da bilinen ebegümeci gargara yapıldığında faranjit, bademcik iltihaplanması ve sağlıksız diş etlerinin oluşumuna karşı korumaktadır. Ebegümeci yanlış karışımlarda kullanıldığı takdirde, karışımda bulunan diğer şifalı bitkilerin tedavi edici gücünü neredeyse tamamen ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Çeyrek litre kaynamış iyi suya 2-4 çay kaşığı kurutulmuş ebegümeci atıp 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz
9. Hanımeli
Evlerin bahçelerini, sokakları, caddeleri süsleyen ve hoş kokulu bir bitki olan hanımelinin yaklaşık 180 kadar çeşidi bulunmaktadır. 180 türün sadece 100 tanesi Çin’de bulunmaktadır. En çok tercih edilen türü ise loniceradır. Hanımeli çiçeklerinin bazıları meyve vermektedir. Bu meyveler yenilse de genellikle çay şeklinde tüketilmektedir. En çok tüketim sekli çay olsa da bazı durumlarda içinden çıkan yağlar toplanarak koku vermesi için kullanılmaktadır. Ayrıca geleneksel tedavi yöntemlerinde de sık sık kullanılmakta olan hanımeli bağışıklığı güçlendirmektedir. Hanımeli çiçeği diş sağlığında da önemli bir yer tutmaktadır.
10. Papatya
Papatyalar mayıs ayından haziran ayına kadar çiçek açan bitkiler olarak bilinmektedir. Papatyalar yaklaşık olarak 25 cm uzunluğundadır. Papatyanın içerisinde uçucu yağlar, fenolik bileşikler ve acı maddeler bulunduğundan dolayı geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılmaktadır. Papatyanın kel papatya, köpek papatya, alman papatyası olarak bilinen birden fazla türü bulunmaktadır. Papatya bitkisinin çayı çok sık tüketilmektedir. Papatyanın mide yanmaları ve bağırsak rahatsızlıklarının düzelmesi üzerinde birçok faydası vardır. Ancak fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir. Çünkü mide bulantısı gibi yan etkileri olabilmektedir.
KAYNAK: https://dergice.com/potansiyel-saglik-faydalari-olan-yenilebilir-cicekler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder