16 Nisan 2021 Cuma

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü


Özellikle evlere kapandığımız günlerde elektrik tüketimiz bir hayli artıyor. Tabi ki böyle zamanlarda elektrik faturaları da hane bütçesini etkilediği gibi ceplerimizi de yakıyor. dergiCE ekibi olarak sizler için, sık kullanılan ev aletlerinin tükettiği elektrik gücü hakkında bilgiler paylaşmak istedik. Şüphesiz, harcanan elektriksel güç, cihazların modeline, yaşına ve kullanım şekline göre farklılıklar gösterebilmektedir. Ancak biraz olsun bilinçli tüketiciler olarak gelecek fatura tutarlarınıza faydası olacağını umuyoruz. Gelin, evimizde yer alan elektrikli aletlerin kaç watt tükettiklerine birlikte göz atalım

1. Buzdolabı

Elektrikli cihazlar arasında hiç durmadan, kesintisiz çalışan buzdolapları evdeki enerjinin yaklaşık üçte birini harcamakta. Ancak besinlerimizi hijyenik ve sağlıklı bir şekilde uzun süreli saklayabilme özelliğinden dolayı bu bedeli hak ediyor. Buzdolabınızı seçerken A++ olup olmadıklarını dikkat etmenizde fayda var. Bir orta boy buzdolabı (A+ sınıfı), 24 saatte 650 watt elektrik harcar. Bizden söylemesi!

2. Televizyon

Sık kullanılan elektrikli ev aletlerinin arasında televizyon ikinci sırayı almakta ve saatte tükettiği elektrik gücü televizyonun kalitesine göre değişmektedir. Yapılan araştırmalar, evde iki televizyon olduğu takdirde, en fazla elektrik tüketen ikinci aletin, %15 oranla televizyon olduğunu göstermekte. Ancak televizyonların tükettiği elektrik gücü, kullanılan teknolojiye göre ve boyutlara göre farklılık göstermektedir. LED teknolojili televizyonlar, LCD’lerden %25, plazma TV’lerden %40 daha az elektrik tüketmektedir. 55 inç LED ekranlı bir televizyon, saatte ortalama 190 watt elektrik harcarken 52 inç LCD ekranlı TV ise saatte 240 watt harcamaktadır.

3. Fırın

Günümüzde hemen hemen her evde bulunduğunu göze alırsak bir fırın, vazgeçilmez ev aletleri arasında başköşeyi tutmaktadır. Mutfakta belki de en önemli elektrikli ev aleti olarak fırın bulunmakta. Harcadığı elektrik miktarı ise modellerine göre değişiklik göstermektedir. Fırınlar saatte yaklaşık 2.000 ile 3000 watt arasında elektrik tüketir. Tabi ki ortamın hava sıcaklığına göre güç tüketimi de artıp, azalabilir.

4. Bulaşık Makinesi

Kimilerine hey gidi günler dedirtse de artık bulaşık makinesi ile büyüyen bir nesil var. Annelerine göre daha şanslılar. Sık kullanılan ev aletlerinden olan bulaşık makinesi sayesinde su tüketim miktarınızı azaltıp, kendinize daha az fatura ödeme olanağı sağlayabilirsiniz. Üstelik değerli zamanınız da size kalmış oluyor. Bir bulaşık makinesi (A+ sınıfı) saatte 1.800 watt elektrik tüketiyor.

5. Çamaşır Makinesi

Hem kendimiz hem de sevdiklerimiz için, kıyafetlerin temizliğine oldukça dikkat ettiğimiz bir dönemdeyiz. Mikropları yok etmenin en güvenilir yolu; giydiğimiz kıyafetlerin yüksek ısıda 60-90 derece arasında yıkanması. Çamaşırlarımızın uzun ömürlü olması için makinenin kalitesi de oldukça önemli. 5 kilogram yıkama kapasitesi olan bir çamaşır makinesi (A+ sınıfı), saatte 800 watt elektrik tüketiyor.

6. Ütü

En yüksek elektrik tüketimine sahip olan ütüler, içerisinde ısıtıcı içerdiği için çok yüksek enerji harcamakta. Ancak giysilerimizi mikroplardan arındırmak için, çamaşır suyu ve yüksek ısıda yıkayamadığımız elbiselerde, yoğun buharlı ütüleme yapılabilir. Bu durumda elimizden ütüyü eksik etmeyeceğiz demek oluyor. Buharlı ütülerde, ütünün kalitesi arttıkça harcadığı enerji düşmektedir. Ortalama kaliteye sahip bir ütü, saatte 2.500 ile 2800 watt arasında enerji gücü tüketmektedir.

7. Klima

İklimlendirme, yakın zamanda sıklıkla duyduğumuz bir terim oldu. Çünkü klimayı sadece soğutma ya da ısıtma yapmak için değil, aynı zamanda ortamın ısı derecesini sabitlemek ya da nemini yok etmek için de kullanıyoruz. Özellikle sıcak havaların vazgeçilmez ev aleti klimalar, enerji tüketiminde büyüklük ve kapasitelerine göre değişim gösteriyor. BTU (British Thermal Unit) birimi üzerinden hesaplanmaktadır. 9.000 BTU klima soğutma özelliğinde saat 900 watt ile 3.700 watt elektrik tüketiliyor. 22.000 BTU klima soğutma özelliğinde saatte 900 watt ile 6.800 watt elektrik tüketiliyor. 44.000 BTU klima soğutma özelliğinde ise saatte 13.000 watt elektrik harcanıyor.

8. Elektrikli Süpürge

Birçok kişinin evden çalışmaya başlamasıyla artık evler de mikrop taşıma riskinin en fazla olacağı yerler arasında sayılıyor. Eskisinden daha sık kullandığımız elektrik süpürgelerinin, toz ve kirleri çekme gücüne göre enerji tüketim güçleri de artıyor. Genelde elektrik süpürgeleri, saatte 1.000 ile 2.000 watt arasında enerji tüketiyor.

9. Su Kaynatıcısı (Kettle)

Hemen sıcak su ihtiyacı olduğunda elimizin altında ve sık kullanılan ev aletlerinin başında yer alan Kettle, haftada 40 dakika kullandığınızı düşünürsek aylık 7-8 Kwh elektrik tüketmektedir. Ocakta unutulup doğalgazın fazla gelmesi yerine Kettle’da suyun ısınması halinde otomatik kapanması gibi artısı olduğu için daha çok tercih edilmekte. Yemek yaparken, çay demlerken adeta imdadımıza yetişiyor.

10. Dizüstü Bilgisayar (Laptop)

Yapılan araştırmalar bilgisayarların, ev aletleri içinde ortalama elektrik tüketiminin yüzde 7,7’sini oluşturduğunu gösteriyor. Dizüstü bilgisayarlar saatte ortalama 60 ile 90 watt elektrik tüketiyor. Şarj ederken kullanılan adaptörün üzerinde yazdığı watt değeri kadar elektrik tüketimi gerçekleşmekte. Fatura tutarı ise, cihaza bağlı donanımlar ya da kullanım şekline göre artıp, azalabilir.

KAYNAK: https://dergice.com/sik-kullanilan-ev-aletlerinin-tukettigi-elektrik-gucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...