Stromboli Tarifi / İtalyan Kahvaltı Ekmeği / Rulo Pizza
Malzemeler
Hamuru için:
- 2. 5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
İç harcı için:
- İnce dilimlenmiş salam, yaklaşık 16 adet
- 1 adet soğan
- 2 adet taze biber
- 2 diş sarımsak
- 3 adet domates
- Tuz
- Karabiber
- 150 gr kaşar peyniri rendesi
- Maydanoz
İç sosu için:
- 1 adet yumurtanın beyazı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
Dışına sürmek için:
- 1 adet yumurtanın sarısı
- Susam ve çörek otu
Hazırlanışı
Asıl adı Stromboli, İtalyan kahvaltı ekmeğidir ama rulo pizza da diyebiliriz, nasıl isim vermek isterseniz. Bu tarifin iç harcı çok değişken sebzelisi, kuşbaşı etlisi bile var. Ben kahvaltı için olanını uyguladım, sizler değiştirebilirsiniz.
Öncelikle hamuru mayalayalım, ılık sütü, maya, tuz ve şeker karışımına ekleyip karıştıralım, ardından zeytinyağını ve unu ilave edelim. Ele yapışmayacak bir hamur olacak. Un miktarını arttırabilirsiniz. Yoğurduğumuz hamurun ağzını kapatıp mayalanmaya bırakalım. Bu sırada iç harcını hazırlayalım.
Soğan ve biberi zeytinyağında soteleyelim, üzerine de sarımsak rendesini, tuzu, karabiberi ekleyelim. Pişince soğuması için bekletin. Tekrar bir ufak tencerede domatesleri zeytinyağında soteleyelim, pişince onu da soğuması için bekletelim. İsterseniz soğan-biber karışımına domatesleri ekleyip bir arada soteleyebilirsiniz, ben görünümü kat kat renk olsun diye ayrı ayrı pişirdim. Maydanozları doğrayın, kaşarı rendeleyin ve salamları incecik kesin. Ben hazır kesilmişini tercih ettim.
Üzeri ve içine sürülecekleri hazırlayalım. 1 yumurtanın sarısını bir kaseye beyazını bir kaseye ayırın. Beyazının içine domates salçasını ekleyin, çatal yardımıyla çırpın. Sarısı ise tek olacak üzerine sürmek için.
Mayalanan hamuru oklavayla dörtgen şeklinde açın. Çok inceltmeyin ki ruloyu sararken salamlar hamuru yırtmasın. Üzerine domates sosumuzu fırçayla sürün. İlk kata salamları dizin, üzerine biberli karışımı dizin, üzerine kaşarları serpin, tekrar üzerine domatesleri yerleştirin ve tekrar da kaşarları serpin. Son olarak da maydanozları ekleyip şekildeki gibi önce alt tarafları sonra bir yanı içeri doğru katlayın ki sosu ve malzemeleri dışarı akmasın. Rulo şeklinde sarın. Pişireceğiniz tepsiye yağlı kağıdı serin ve üzerine ruloyu yerleştirin. Yumurta sarısını fırçayla sürün, üzerine susam ve çörek otu karışımını serpin. Tepside rulo halini mayalanmış şekilde bir kaç saat bekletmeyin, çünkü bekledikçe rulo şeklini kaybeder kabarıp. Hemen fırınlayın. Önceden ısıtılmış fırında 180°de 30 dakika pişirin. Stromboli fırında pişerken yanına patates kızartabilirsiniz. Beyaz peynir ve çay kahvaltı için güzel bir menü olur. Afiyet olsun.
Kaynak: nefisyemektarifleri.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder