Çocuklarınızın süt dişlerini çektirirken ileride herhangi bir hastalığınızın tedavisinde kullanabileceğiniz aklınıza gelmiş miydi? Süt dişleri ve 20 yaş dişleri yakın gelecekte kök hücre tedavisi sayesinde sizin ya da ailenizin bireylerinin çeşitli hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek.
Kök hücre nedir?
Kök hücreler, insan vücudundaki tüm hücrelerin gelişimini sağlayan kaynak hücrelerdir. Kök hücrelerin sahip oldukları çoğalma ya da başka hücre çeşitlerine dönüşme özelliği, bilim adamlarını bu hücrelerin yeni kullanım alanlarını keşfetmeye itiyor. Diş kök hücrelerinin, yetişkin kök hücrelerine nazaran tam gelişmemiş ve farklılaşmamış olması sebebiyle çok fazla doku tipi oluşturma potansiyeline sahip olduklarına inanılıyor.
Bu hücreler tüm vücut dokularında ve kan dolaşımında bulunur. Günümüzde ise sadece göbek kordonu, süt dişi pulpası, kan ve kemik iliğinden elde edilebiliyor.
Kök hücre kaynağı olarak süt dişi pulpası özel önem taşıyor. Kordon kanından elde edilen kök hücreler hematopoetik hücrelerdir ve kan hücrelerine dönüşme eğilimleri vardır. Oysa süt dişinden elde edilen kök hücreler mezenkimal hücrelerdir ve kıkırdağa, kemiğe, kalp, kas, sinir hücre ve dokularına dönüşme potansiyeline sahiptirler.
Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?
Kök hücreler MS, Alzheimer, Parkinson, kalp hastalıkları, bazı kanserler, felç, göz hastalıkları, bağışıklık yetmezliği gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
Önümüzdeki 10 yıl içinde nörolojik hastalıklar, parkinson, diyabet, kas hastalıkları gibi pek çok hastalığın tedavisinde de dişten elde edilecek kök hücrenin kullanılması amaçlanıyor.
Diş kök hücresi kardeşler %, anne babalara ise P oranında uyum sağlıyor.
Dişlerden ne kadar kök hücre elde edilir?
Dişlerden ne kadar kök hücre elde edildiğinin çok da önemi yoktur çünkü gerekirse bu hücreler sayıca çoğaltılabilir. Yetişkin kök hücreleri gelişmiş ve farklılaşmış olduğundan süt dişlerinden elde edilen kök hücreler kadar farklı doku tipi oluşturma şansları bulunmamaktadır.
Özellikle süt dişlerinin veya 16-20 yaş arasındaki gençlerin çürümemiş 20'lik dişlerinin saklanması bu açıdan büyük önem taşımaktadır.
Canlı kök hücre içeren çekilmiş süt dişleri özel bir enzim solüsyon içine konarak çoğaltılıyor ve daha sonra -196 derecede dondurularak sıvı nitrojen tanklarında beklemeye alınıyor. Eksik doku ve organların telafisinde bu kök hücreler insanlık için büyük umutlar taşıyorlar.
www.posta.com.tr
Süt dişleri nasıl saklanmalı?
Kök hücreler zamanla gücünü ve etkisini kaybedeceği için doğru koşullarda saklanmalı. Bu konuda aileler profesyonel sağlık hizmetinden yararlanabilir. Likit niktojen kriyoprezervasyon kasalarında saklanan süt dişleri yıllarca korunabilir. Çocuğunuz ilerleyen yaşlarda ihiyaç duyduğunda kullanılabilir.
http://www.milliyet.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder