Hangi Tutkal Çeşitleri İle Neler Yapılır? Ne Amaçla Kullanılır?
Tutkal denilince ilk akla gelen ahşap işlerinde yapılan çalışmalarda kullanılan tutkal cinsi gelmektedir ama tabi ki de bir birinden farklı amaçla için üretilmiş çok çeşitlilikte tutkal bulunmaktadır. Piyasada bir çok markaya ait çok sayıda tutkal cinsi satılmaktadır. Aralarında kalite farklılığı olduğu kadar, maliyeti ve kullanım alanlarına kadar farklılıkta tutkal bulunmaktadır.
Yakın zamanda sükse yapmış ve özellikle hobi işleri ile uğraşanların sıklıkla duyduğu, görünce hayranlık uyandıran “Mod Podge Tutkalı” en çok merak edilen, aranan ve talep edilen bir tutkaldır. Ne var ki mod podge ülkemizde kolaylıkla bulunabilen, bulununca da pekte ucuz olmayan bir tutkal çeşididir. Kaliteli midir? Evet ama muadilleri de en az mod podge kadar iş görebilmektedir. Bundan dolayı da özellikle yeni başlayanlar için tutkal çeşitleri hakkında bir derleme hazırlamaya karar verdim.
Bu derlemeyi, piyasadaki tutkal çeşitlerine ait bir başvuru rehberi oluşturmak, var olan çeşitleri tek bir yerde toparlamak ve yapacağınız çalışmalarda hangi tutkalı kullanmanız gerektiğine dair bilgileri kolaylıkla bulabilmeniz için hazırladım. Özellikle de hobi amaçlı çalışmalarda, kendin yap fikirleri, geri dönüşüm ve ev dekorasyonu konusunda yapmak istediğiniz her türlü projede, hangi tutkalın kullanılması gerektiğine daire kısa kısa bilgiler ile piyasadan en kolay ve hızlı şekilde temin edebileceğiniz tutkal çeşitleri hakkında bilgilere yer vereceğim.
Öncelikle amatör yada profesyonel her türlü hobi çalışmalarında kullanılan 2 farklı tutkal markasını kıyaslayarak derlememe geçmek istiyorum.
- Ayrıca Bakınız: Kendin Yap Fikirleri İçin Mod Podge Rehberi – Tutkal Çeşitleri
Cadence Tutkalları vs Mod Podge Tutkalları
- Mod Podge tutkallarının kalitesi dünya çapında kanıtlanmış.
- Cadence tutkalları da en az Mod Podge tutkalları kadar iş görmektedir.
- Mod Podge tutkalları, heme her türlü yüzeye ve çalışmaya uygun çeşitliliği bünyesinde barındırmaktadır.
- Cadence tutkallarında ki çeşitlilikte en az Mod Podge tutkalları kadardır.
- Mod Podge Türkiye’de çok zor bulunmaktadır.
- Cadence tutkallarını evinizin konforunda online internet siparişi ile temin edebilirsiniz.
- 1 adet Mod Podge fiyatına 3 adet Cadence tutkalı satın alabilirsiniz.
- Acaba yetecek mi, biterse devamını bulabilir miyim derdine son! “evimdehobi.com” sitesinden 7/24 sipariş verebilirsiniz.
- Sonuç olarak Cadence ile aynı çalışmaları daha ucuza yapabileceksiniz.
Buraya kadar rehberimi okuduysanız eğer en azından hangi markanın tutkalı alınması gerektiği konusunda bilgiyi almış oldunuz demektir. Şimdi ise tutkal rehberimin ikinci kısmında hangi tutkalın ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını kısaca öğrenebilirsiniz.
İlk sıradaki tutkal çeşidi kendin yap fikirleri ile uğraşanların yakında bileceği fotoğraf transferi için kullanılan tutkaldır.
Ahşap ve Mdf Üzerine Fotoğraf Transfer Tutkalı
Özellikle mod podge tutkalı ile ahşap üzerine fotoğraf transferi çalışmaları pek bir yaygınlaştı. Lakin tahmin ediyorum ki mod podge bile işlerin bu boyutlara geleceğini tahmin edemedi ki uzunca bir süre yüzey koruyucu tutkal ile transfer işlemlerinin yapılabildiği konusunda kendisini piyasada pazarladı. Fakat daha da işi yürütemeyeceğini anlayınca fotoğraf transfer tutkalı adında ayrıca bir çeşidi piyasaya sürdü. Evet mod podge transfer tutkalının hikayesi böyle. Tabi ki fotoğraf transferi için seçenek sadece mod podge tutkalı değil ve piyasada bir seçenek daha var. O da tabi ki cadence dekopaj tutkalıdır. Kullanım şekli mod podge veya başka medyumlar gibi olmasa da çok ucuza transfer tutkalı temin edebilmeniz mümkündür.
Cam ve Porselen Üzerine Cam, Porselen ve Swarovski Taş Tutkal
Bu tutkal ile cam ve porselen objeler üzerine yine cam, porselen ve swarovski (pırlanta görünümlü) dekoratif taşların, boncukları ve benzeri objelerin yapıştırılmasına olanak tanır. Kuruyunca şeffaflaşan, yarım saat içinde çok hızlı kuruyan ve ekstra sertleşen tutkal çeşidi olup tam kuruması oda sıcaklığında 1 haftadır. Bu tutkal çeşidi, emici olmayan her türlü yüzeyde kullanılabilir. Hatta deri ve suni deri gibi yüzeylerde de kullanılabilir ama özellikle deri gibi kumaş yüzeylerde kullanacaklar için önce küçük bir parçada test yapılmalı ve o şekilde kullanılmalıdır.
Patchwork İşleri İçin Kumaş Aplike Tutkalı
Aplike tutkalı Patchwork tekniklerinde de uygulanan kumaşı kumaşa yapıştırmak için kullanılır. Yapıştırma sonrasında kumaş tersinden buharsız şekilde ütülenmesi gerekmektedir. Daha sonra 30 derecede elde yıkanabilir. Kumaşa sürülen tutkal yapışma işlemini gerçekleştirmesi kuruyacak ve sertleşecektir. Bu sertleşme kumaşta da hissedilecektir. Daha yumuşak bir his oluşturabilmek için tutkal sulandırılabilir. Tam kuruması oluştuktan sonra 30 derecede elde yıkanabilir. Kuruduktan sonra şeffaf olur. Kumaş ile yapılan bir çalışma olduğu için özellikle leke bırakmaz bir özelliğe sahip tutkal cinsidir.
Süt Miksiyon Yani Varak Tutkalı
Altın varak tabirini belki daha önce duymuşsunuz. Hemen her türlü hareketsiz yüzeyde yapılabilen altın varak işlemi için süt miksiyon adıyla da anılan varak tutkalı kullanılmaktadır. Varak yapılacak yüzey ön hazırlıkları ve zemin boyası yapıldıktan sonra varak öncesi kıl fırça ile tutkal sürülür. 10-20 dakika arasında bekleme süresi vardır. Bu süre dolduktan sonra varak işlemine geçilebilir. Kuruyunca şeffaflaşan tutkal çeşididir.
Seramik Hamuru İçin Çiçek Tutkalı
Çiçek tutkalı, kokusuz, solventsiz ve okul çağındaki çocukların eğitiminde de yapıştırma amaçlı kullanılabilen zararsız bir tutkal çeşididir ama çiçek tutkalındaki asıl espri, bu tutkal ve ekstra bir kaç malzeme ile kendiniz için seramik hamuru yapabilirsiniz. İster çocuğunuz için vakit geçirip, kişisel gelişimine katkı sağlabilirsiniz. İsterseniz kendiniz için güzel bir hobi edinebilirsiniz. Hatta bu hamur ile başlayıp usta bir çömlekçi bile olabilirsiniz. Eğer ki biraz şevk ve ilham almak isterseniz aşağıdaki bağlantıda seramik hamuru ile neler yapabileceğinize dair çok güzel örneklere ait bir derleme bulunmaktadır.
- Ayrıca Bakınız: Çömlekçiliğe Heveslendirecek El Yapımı Seramik Obje Tasarımları
Jüt İp ve Hasır Halat İpleri Sertleştirme Tutkalı
“Jüt ip sertleştirme tutkalı” transfer tutkalından sonraki en beğendiğim diğer bir tutkal çeşidi ise bu tutkaldır. Kendin yap hayranları mutlaka denk gelmiştir. Bir makara jüt ip, balon ve bu tutkal ile mükemmel dekoratif ve benzersiz avizeler yapılıyor. Eğer görmeyenler var ise jüt ip ile bir avizenin nasıl yapıldığına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirler.
- Ayrıca Bakınız: Bir Balon ve Hasır Halat İle Avize Nasıl Yapılır
Şeffaf ve Beyaz Boncuk Tutkalı
Ekstra mukavemetli tutkallardır. Kasnak ve boncuk işlerinde kullanılır. Şeffaf olanı boncukları yapıştırmada, beyaz olanı ise kuruyunca inci gibi gözüktüğünden boncuğun kendisini oluşturma için kullanılır. Yoğun kıvamlıdır. Kolay kolay damlamaz ve akmaz. Leke ve kir tutmaz. Dayanıklıdır.
Cadence, yukarıdaki 3 farklı türde tutaklı tek çatı altında toplamayı başarmış. Yukarıdaki ürünü temin ederek dilediğiniz gibi çalışmalarınızda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Simli Tutkallar
Simli tutkallar piyasada genellikle altın ve gümüş renkli simlerin karışımıyla oluşturulmuş, kullanıma hazır tutkal çeşididir. Bir miktar tembel işidir. Çünkü, genel kullanım amaçlı tutkallar da aynı işi görmektedir. Zevkinize veya ihtiyacınıza göre seçeceğiniz renkteki sim ile kendinize simli tutkal hazırlayabilirsiniz. Hatta ihtiyacınız miktarda hazırlayabilir, kullanmayacağınız bir tutkala para ödememişte olursunuz. Yapmanız gereken şey, bir tutkal ve sim almanız. Ardından gereksiz, açık bir kap içine tutkalı bir miktar boşaltın. Üzerine tıpkı yemeğe tuz döker gibi simleri dökün. Üzerinde çok az su damlatın ve karıştırın. Tüm simler tutkal içine yayılana kadar karıştırın. Simli tutkal kullanıma hazır. Simler ile yapacağınız bir projeniz varsa size önerim aşağıdaki bağlantıda yer alan makaleye bir göz atmalısınız.
- Ayrıca Bakınız: 11 En İyi Mod Podge Fikirleri – Mod Podge Rehberi Bölüm 2
Yukarıda sıraladığım ve anlatmaya çalıştığım tutkal çeşitleri, özellikle kendin yap fikirleri yapmaya yeni başlayanlar ve başlamış ama projesinde var olan yapıştırma işlemleri için hangi tutkalı kullanması gerektiğine dair bilgilerini sizlerle paylaştım. Lakin tutkal çeşitleri sadece yukarıdakilerle sınırlı değildir. Daha profesyonel ve hatta endüstriyel amaçlı kullanılan çok çeşitli tutkallar da bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse; “Ağaç ve Mobilya Tutkalları” lamine işlemlerinde, mobilya üretiminde vemontaj işlemlerinde sıcak ve soğuk şekilde kullanılan tutkallar, karton ve kağıt tutkalları hızlı ve çabuk kuruyan çok etkili tutkallardır. Hatta “Mücellit Tutkalı” adında bir tutkal çeşidi vardır. Yine kendin yap fikirlerini araştıranlar bilecektir. Kartonlarla bir takım çalışmalar yapılmaktadır. Öyle ki ev eşyası olarak kullanılan çok çeşitli projeler yapılmaktadır. İşte bu işler için geliştirilmiş bir tutkal çeşididir. Hatta ambalaj ve ciltleme işlerinde de profesyonel amaçlı kullanılmaktadır.
Kaynak: estetikev.net
Tutkal iki dükkan asagıda satılıyor...Ayrıca ben simli Topgun istiyorum
YanıtlaSil😂😂😂 alırım ben sana simli TopGun Başkasııı
Sil