Bahçede sebze meyve yetiştirmenin faydası; ilaçsız, temiz ve ucuz gıdaya sahip olmakla sınırlı değil. Bahçede zaman geçirmek hem bedeninize hem de ruh sağlığınıza birçok pozitif etkisi olacaktır. İngiltere’deki sigorta şirketlerinden AXA PPP, bahçede bir saat çalışarak kaç kalori harcadığını ve toprakla zaman geçirmenin fiziksel ve psikolojik yararlarını görselleştirmiş.
Bahçede bir saat çalışarak harcanan kalori miktarları
Bahçeyi temizlemek: 400 kcal
Çimleri biçmek: 250-350 kcal
Bahçedeki yabani otları sökmek: 200-400 kcal
Aktif olarak peyzaj düzenlemesi yapmak: 400-600 kcal
Dökülen yaprakları toplamak: 350-450 kcal
Bitki dikmek: 200-400 kcal
Bahçeyi sulamak: 120 kcal
Bahçede çalışmanın vücudunuza pozitif etkileri
Beyin: Bahçecilikle uğraşanların stres ve kortizol hormonu düzeyleri daha düşük olur. Bu da uyku kalitesinin ve ruh durumunun iyileşmesini ve rahatlamayı sağlar.
Kalp: Fiziksel bir aktivite olarak bahçecilik kalp sağlığı için faydalıdır. Kalp gücü ve dayanıklılığının artmasını sağlar bu da kalp krizi ve inme riskinin azalması demektir.
Sırt: Yaprakları toplama ve torbalama sırasında sürekli olarak eğilip kalkarak ve öne doğru esneyerek sırt kaslarının çalışmasını sağlarsınız. Sırtınızı incitmemek için eğilirken dizlerinizin üstüne çökmeye gayret edin.
Kollar: Dallara ve yapraklara uzanmak, budama yapmak, yaprak toplamak gibi aktiviteler alt ve üst kolları çalıştırmanın yanında postürünüzün de düzelmesini sağlar. Yaprak ve otları doldurduğunuz torbaları taşımak da kol gücünüzü artırır.
Karın bölgesi: Yabani otları elle, eğilerek toplamak, çim biçme makinesini çalıştırmak, budama ve biçme yapmak gibi bahçecilik etkinlikleri sırasında karın bölgesi de çalışır.
Kalça ve basen: Eğilip kalkma hareketleri içeren bahçecilik etkinlikleri kalçaların güçlenmesini ve basenlerin şekillenmesini sağlar.
Ayak ve bilekler: İleri yaşlardaki bahçecilerde toprak zeminde düşmemek için sarf edilen çaba denge ve esnekliğin artmasını sağlar.
Ağız: Bahçede çalışırken tanıdıklarla sohbet etmek mental ve fiziksel durumun iyileşmesini sağlar.
Mide: Topraktaki bakterilerle iç içe olmak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Eller: Bahçeyle uğraşmak el ve yumruk gücünün artmasını sağlar.
Toprakla uğraşmanın diğer faydaları
Gıda harcamalarından tasarruf etmek
Spor salonu aidatından tasarruf etmek
Spor salonunda çalışırken saldığınız karbon ve aydınlatma aletleri ile spor aletlerinin harcadığı enerjiden tasarruf etmek
Marketten satın alınan ürünlerin yetiştirilmesi, paketlenmesi ve nakliyatı sırasında harcanan enerjiden tasarruf etmek
Tükettiğiniz gıdanın içerisinde zehirli kimyasallar olmadığını bilmek
Doğadaki canlılar, özellikle de polen taşıyıcılar için doğal yaşam alanı oluşturmak.
Kaynak:
TreeHugger
Bahçecilik yapmanın fiziksel ve ruhsal faydaları – Yeşilist | Herkes için yeşil (yesilist.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder