23 Şubat 2021 Salı

EFSANE PORTAKAL MARMELATI

EFSANE PORTAKAL MARMELATI





EFSANE PORTAKAL MARMELATI

  • 3 kg portakal (aşağı yukarı)
  • 700-800 gr toz şeker
  • 2 limon

-Portakal ve limonları bol ılık suyla, bir fırça yardımıyla güzelce yıkarız.

-Bir patates/sebze soyacağı ile kabuğun renkli kısmını (zest) alırız. Meyveyi kalan kabuklarından arındırıp enlemesine ikiye böleriz ve varsa çekirdeklerini çıkarırız.

-İki kilo olacak kadar meyveyi (2 kilosu soyulmuş portakal+2 limon) soyduğumuzda kabaca doğrayıp büyükçe bir tencereye alırız ve orta yüksek ateşte pişirmeye başlarız. Ara ara karıştırıp yüzeyde oluşan köpükleri alırız.

-En başta soyduğumuz kabukları küçük parçalara doğrarız. Orta boy bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar suyla doldururuz ve kaynamaya bırakırız. 5-10 dk kaynatıp süzeriz ve yeniden temiz, soğuk suyla doldurup bir kez daha kaynatırız. Bu sayede kabukların acılığını almış olacağız (İsterseniz bu işlemi üç kez tekrarlayabilirsiniz, ben o acılığı sevdiğimden iki kez kafi geliyor)

– Tahminen bir yarım saattir kaynamakta olan meyvemize kabukları ve şekerimizi de ekleyip 45-60 dk arası orta ateşte pişmeye bırakırız. Eğer sıçrama yaparsa biraz kısarız altını.

-Sürenin sonunda çok dikkatli bir şekilde (üzerimize sıçrarsa yakar) çubuk blenderdan geçiririz. Burada marmelatı ne kadar inceltmek istediğiniz size kalmış. Ben arada kabuk parçaları kalmasını seviyorum 🙂

-Eğer hala çok sıvı kaldıysa bi 10 dk da bu şekilde tıngırdatabilirsiniz. Marmelatın soğudukça koyulaşacağını da göz önünde bulundurmak gerekir.

-Marmelatın soğumasına müsaade etmeden, önceden sterilize ettiğimiz kavanozlara doldururuz. İyice soğuduktan sonra etiketlerini yapıştırıp buzdolabına koyarız.



NOTLAR:

  • Kendinize göre miktarı ayarlamanız için işin matematiğini vermek istiyorum. Her bir kilo (soyulmuş ağırlık) meyve için 350-400 gr toz şeker ve 1 adet limon kullanıyoruz. Hem portakalın, hem limonun kabuklarını da ekliyoruz.
  • Meyvelerimizi en doğalından; ilaçsız, mumlanmamış olanından seçiyoruz. Süpermarket meyvesi olmaz maalesef 🙁
  • Verdiğim ölçüyle 6 x 400 gr’lık kavanoz marmelat çıkıyor.
  • Marmelatlarımı az şekerle yaptığım için, ne olur ne olmaz her daim buzdolabında muhafaza ediyorum. Rahat bir sene saklanabilir, daha uzun süre test etme şansım olmadı.
  • Kavanozları sterilize etmenin bana göre en pratik yolu bulaşık makinesine koyup yüksek sıcaklıkta bir programda yıkamak. Fırında veya kaynayan suyun içinde de yapılabilir.
  • Son bir önerim de öyle kahvaltıyı filan beklemeyin, hemen bir Crostata – Marmelatlı Tart yapıp çayın yanında keyfine varın 🙂
KAYNAK: EFSANE PORTAKAL MARMELATI - HatiBon Turkish

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...