EFSANE PORTAKAL MARMELATI
- 3 kg portakal (aşağı yukarı)
- 700-800 gr toz şeker
- 2 limon
-Portakal ve limonları bol ılık suyla, bir fırça yardımıyla güzelce yıkarız.
-Bir patates/sebze soyacağı ile kabuğun renkli kısmını (zest) alırız. Meyveyi kalan kabuklarından arındırıp enlemesine ikiye böleriz ve varsa çekirdeklerini çıkarırız.
-İki kilo olacak kadar meyveyi (2 kilosu soyulmuş portakal+2 limon) soyduğumuzda kabaca doğrayıp büyükçe bir tencereye alırız ve orta yüksek ateşte pişirmeye başlarız. Ara ara karıştırıp yüzeyde oluşan köpükleri alırız.
-En başta soyduğumuz kabukları küçük parçalara doğrarız. Orta boy bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar suyla doldururuz ve kaynamaya bırakırız. 5-10 dk kaynatıp süzeriz ve yeniden temiz, soğuk suyla doldurup bir kez daha kaynatırız. Bu sayede kabukların acılığını almış olacağız (İsterseniz bu işlemi üç kez tekrarlayabilirsiniz, ben o acılığı sevdiğimden iki kez kafi geliyor)
– Tahminen bir yarım saattir kaynamakta olan meyvemize kabukları ve şekerimizi de ekleyip 45-60 dk arası orta ateşte pişmeye bırakırız. Eğer sıçrama yaparsa biraz kısarız altını.
-Sürenin sonunda çok dikkatli bir şekilde (üzerimize sıçrarsa yakar) çubuk blenderdan geçiririz. Burada marmelatı ne kadar inceltmek istediğiniz size kalmış. Ben arada kabuk parçaları kalmasını seviyorum
-Eğer hala çok sıvı kaldıysa bi 10 dk da bu şekilde tıngırdatabilirsiniz. Marmelatın soğudukça koyulaşacağını da göz önünde bulundurmak gerekir.
-Marmelatın soğumasına müsaade etmeden, önceden sterilize ettiğimiz kavanozlara doldururuz. İyice soğuduktan sonra etiketlerini yapıştırıp buzdolabına koyarız.
NOTLAR:
- Kendinize göre miktarı ayarlamanız için işin matematiğini vermek istiyorum. Her bir kilo (soyulmuş ağırlık) meyve için 350-400 gr toz şeker ve 1 adet limon kullanıyoruz. Hem portakalın, hem limonun kabuklarını da ekliyoruz.
- Meyvelerimizi en doğalından; ilaçsız, mumlanmamış olanından seçiyoruz. Süpermarket meyvesi olmaz maalesef
- Verdiğim ölçüyle 6 x 400 gr’lık kavanoz marmelat çıkıyor.
- Marmelatlarımı az şekerle yaptığım için, ne olur ne olmaz her daim buzdolabında muhafaza ediyorum. Rahat bir sene saklanabilir, daha uzun süre test etme şansım olmadı.
- Kavanozları sterilize etmenin bana göre en pratik yolu bulaşık makinesine koyup yüksek sıcaklıkta bir programda yıkamak. Fırında veya kaynayan suyun içinde de yapılabilir.
- Son bir önerim de öyle kahvaltıyı filan beklemeyin, hemen bir Crostata – Marmelatlı Tart yapıp çayın yanında keyfine varın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder