14 Mart 2021 Pazar

Kanaviçe Bezi Nasıl Kullanılır?

 kanaviçe dersleri

Kanaviçe bir nakış türü olarak anılsa da kelimenin geçek anlamı bir keten türünü tanımlar. Nedir bu keten türü? Delikli olmayan düz kumaşların üzerine çarpı işi yapabilmek için kullanılan seyrek dokunmuş bir ketendir.

Gelelim ikinci anlamına. Kanaviçe aynı zamanda nakış tekniği olarak da anılır. Nedir bu nakış tipi? Tabii ki çarpı işi ya da diğer adıyla etamin işi.


Özetle, her üçü de aynı nakış türü için kullanılmakta. Tanımlar birbirine girmediyse devam edelim. : )

Çarpı işi yapabilmek için mutlaka sayılabilir kumaşlar veya kanaviçe bezi kullanılır. Sayılabilir kumaşlar arasında en bilineni etamindir. Etamin ve diğer işlenebilir tarzdaki kumaşların bir dokuma sıklığı vardır ve bu sıklığa “count” adı verilmektedir.

“count” santimetre başına düşen ilmek sayısını ifade eder. Örneğin 14 ct etamin dediğimizde 1 cm’ye 5.5 adet ilmek sığacak büyüklükte kareleri olan kumaş akla gelmelidir. Kumaşın sıklığı arttıkça, count(ct) sayısı da artar.



Düz kumaşa kanaviçe nasıl işlenir?

Kanaviçe Bezi

“Düz veya keten kumaşa nasıl kanaviçe işlenir?” sorusunun cevabına geçelim. Çarpı işi yaparken etamin gibi sayılabilir karelerden oluşmuş kumaşların üzerinde çalışıyoruz.

Peki ya işleyeceğimiz kumaş deliksiz, düz bir yapıdaysa ne yapacağız? İşte bu sorunun cevabı aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz sökülebilir kanaviçe bezi.

Bu delikli bez sayesinde çarşaf, pike, gömlek yakası, gömlek manşeti , mendil veya keten kumaş gibi delikli olmayan düz kumaşlara rahatlıkla çarpı işi yapılabilir.

Metre işi olarak oldukça uygun fiyata satılıyor. Metresi 3 tl civarında. Eski yıllarda hep beyaz renkte olurdu, son yıllarda mavi renkte de satılıyor.

Düz kumaşa nasıl kanaviçe işlenir?

Kanaviçe bezi

Kanaviçe Bezi Nasıl Kullanılır?

Bez, kumaşın üzerine iğne iplikle teğellenir ve üzerine istediğiniz şekilde çarpı işi yapabilirsiniz.

İşlemeniz bittikten sonra o kanaviçe bezi orada kalacak mı? Elbette ki hayır : ) Çok rahat sökülebilen bir yapıdadır. Kenarlarından iplikleri tek tek çekerek rahatça sökebileceksiniz.

Fotoğraftaki iplik saklama kutusundan da bahsedeyim. Kanaviçe yapıyorsanız bu tarz bir organizer kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. İplik saklama kutusu olarak bazı tuhafiyelerde bulabilirsiniz veya boncuk satan yerlerde de bulabilirsiniz çünkü boncuk organizeri olarak da satılıyor.

İplikleri sarmak için kullanılan kartları satın alabilir veya kendiniz de bir kartondan yapabilirsiniz.

Kanaviçe (Etamin işi) iğneleri

Etamin üzerine çarpı işi yapmak için özel olarak üretilmiş etamin iğneleri kullanılır. Bu iğnelerin uçları küttür, normal dikiş iğneleri gibi sivri değildir. Normal dikiş iğneleriyle kanaviçe işlenemez. Hangi kumaşta hangi boyutta iğne kullanılacağı aşağıda belirttim.

Etamin İğne
6 ct no:18
11 ct no:22
14 ct no:24
16 ct no:26
18 ct no:28

Kanaviçe (Etamin işi) iplikleri

Etamin işleme için en çok tercih edilen iplik türü muline nakış ipliğidir. Bu iplik türünün kullanılmasının en önemli nedeni, iplik 6 kattan oluştuğu için istediğimiz kalınlığı elde edebilme imkanı sunması.

Ayrıca rahatlıkla yıkanabilir olması, renklerde solma olmaması ve tüylenmemesi diğer artıları. İşlemede kullanılacak iplik katı sayısı, kullanılacak olan etaminin count değerine göre belirleniyor.

Bir örnekle açıklayacak olursam; seccadelik etamin olarak bilinen en iri gözenekli etamine işleme yapılacaksa 5 kat, çok daha küçük gözenekli olan 16 ct. etamine işleme yapılacaksa 2 veya 3 kat muline iplik kullanılır.

Burada esas olan kriter, işleme yapılan bölgenin düzgün görünmesi için en doğru iplik katının kullanılmasıdır. Az kat iplik kullanılırsa etaminin delikli bölümleri gözükür ki bu estetik bir görüntüyü engeller veya gereğinden fazla kat kullanılması durumunda göze hoş gelmeyen kaba bir görünüm oluşur.

Kanaviçe Nasıl Yapılır?

Kanaviçe Malzemeleri Nelerdir?

Etamin, iğne, muline iplik. Bu 3 malzeme ana malzemelerdir. Düz kumaşa işleme yapacaksanız ayrıca kanaviçe bezine ihtiyacınız olacak. İşlemenizin boyutuna göre kasnak kullanmanızı da öneririm.

Etaminin Önü ve Arkası Nasıl Anlaşılır?

Etaminin tersi de düzü de aynıdır ancak çok nadiren bazı etaminlerde ufak bir farklılık olabiliyor. Etaminin kenarlarındaki marka yazısı hangi taraftaysa o taraf önüdür. Aynı şekilde kumaşın da önü ve arkası bu şekilde ayırt edilir.



Çarpı İşi Nasıl Yapılır?

Eğer düz bir kumaşa işleme yapacaksanız yukarıda anlattığım gibi önce kanaviçe bezini kumaşa teğelleyin. Etamin kullanacaksanız direk çarpı işi yapmaya başlayabilirsiniz.

Kanaviçe nasıl işlenilir? Etamin işi yapımı

Çarpı işi yapımı

Fotoğrafta da gördüğünüz gibi çarpılar şeklinde işleme yapıyoruz. Bu nedenle adı çarpı işi olarak da geçiyor. İşlem gayet basit. 1 alt verev çizgi, 1 üst verev çizgi.

  • Deneme işlemesi için ufak bir parça etamin kesin.
  • İpi etamin iğnesine geçirip düğümleyin.
  • İğneyi etaminin arka tarafından sokup A noktasından çıkın.
  • Tam çaprazı olan B noktasındaki delikten iğneyle geçip C noktasından çıkın. İşte ilk verev işlememiz hazır.
  • Şimdi üst verev çizgiyi yapmak için iğneyi A’nın üzerindeki (B nin solundaki) delikten içeri geçirin. İlk çarpımız hazır demektir.

O muazzam el nuru kanaviçe işleme çalışmalarının ana nakışı tam da bu çarpı. Çok basit değil mi? Dilerseniz önce soldan sağa verev çubuları yapar sonra geri döner tam tersi verevleri yapabilirsiniz.

Püf Noktası

Muazzam ve temiz görünümde bir işleme için her bir çarpı kutusundaki çarpının üstte olan verev çizgisi hep aynı yöne doğru olmalıdır. İşlemenin bir bölümünde en üstteki çizgi sağa bir bölümünde sola doğruysa yanlış

Şimdi ise kanaviçe işlerken kullanılan bir kaç tekniği inceleyelim.

Back Stitch, İğne Ardı ve Tohum İşi Nasıl Yapılır?

iğne ardı tekniği yapımı backstitch

Backstitcth yapımı

sap işi iğne ardı tekniği

İğne ardı yapımı

Kanaviçe nakışı tamamen bittikten sonra tüm işlemenin etrafına ya iğne ardı tekniğiyle ya da back stitch tekniğiyle kontür çizgileri yapılır. Bu işlemde muline ipliğin tek katı kullanılır. Yukarıdaki görselde Back Stitch tekniğinin nasıl yapıldığını görebilirsiniz.

Yukarıdaki görselde iğne ardı veya diğer adıyla sap işi nakışının nasıl işlendiğini görebilirsiniz.



Fransız düğümü – Tohum işi tekniği

Kanaviçe işlerken bazen tohum işi tekniği (Fransız düğümü) de kullanılır. İp, iğnenin üzerine saat yönünün tersine olacak şekilde iki defa sarılır. Sarılan ipler birlikte itilip iğnenin ucuna doğru ilerletilir ve iğne, yüzeye çıktığı noktadan tekrar kumaşın altına doğru batırılır. İğne çekildiğinde yüzeyde kalan ip düğüm şeklini almış olur.

Fransız düğümünün veya bizdeki yaygın bilinen adıyla tohum işinin daha büyük olması için ipi daha fazla sarmak düzgün olmayan bir düğüme yol açar. Eğer daha iri tohum işi oluşturulmak isteniyorsa daha kalın ip veya daha fazla kat sayısında ip kullanılmalıdır.

Delikli kumaşlara Fransız düğümü atarken, düğümün kumaşın arka yüzüne geçmesini önlemek için ipin kat sayısını arttırın ve iğneyi alttan fazla çekmeyin.

tohum işi örneği

Tohum işi tekniği (Fransız Düğümü)

Fransız düğümü nasıl atılır

Tohum işi yapımı

Kanaviçe (etamin işi) şemaları nasıl okunur?

İşleme şemasında yer alan her bir kare bir sembol içerir ve her bir sembol de bir rengi temsil eder. Şemaların yanında bulunan renk anahtarı ise hangi iplik renginin hangi sembolle eşleştiğini gösterir.

İlgili Makaleler:

55 Etamin Çiçek Şablonu - İndirmek Ücretsiz

Kanaviçe İşleme Rehberi

KAYNAK: Kanaviçe İşleme Rehberi | Düz Kumaşa Kanaviçe Nasıl Yapılır? (nalanunal.com.tr)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...