14 Mart 2021 Pazar

Çarpı İşi Şemaları Nasıl Okunur?

 Çarpı işi nasıl yapılır? Muline iplik nedir?

Kanaviçe hakkındaki içeriklerime gelen yorumlarda sıklıkla karşılaştığım bu soruyu detaylıca cevaplandırayım istedim. Sormak istediğiniz sorular olursa aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz.

Çarpı işi /kanaviçe nasıl işlenir konusunu daha önce detaylıca anlatmıştım. Bu konuda da bilgiye ihtiyacınız varsa önce ilk içeriği sonra bu içeriği okumanızı öneririm.


Çarpı işi, yapımı zor olmayan fakat oldukça vakit alan bir çalışma. Bu nedenle bol da sabır gerektiriyor. İşlemenin bitmiş halini görebilmek, günler hatta haftalar alabiliyor.

Diyet listelerinde sık sık rastladığımız “kibrit kutusu büyüklüğünde” benzetmesi, saatlerce işlenen bölümü izah etmek için isabetli bir seçim. Bu durum, renk geçişlerinin fazla olduğu işlemeler için geçerli. Tek renkli işlemelerde durum çok daha basit.

etamin nedir, etamine nasıl başlanır?

Etamin Count(ct) değeri nedir?

Her etaminin bir dokuma sıklığı vardır, bu sıklığa count ya da kısa yazılışıyla ct. adı veriliyor, 6, 11, 14, 16, 18.. şeklinde ilerliyor. Santimetre başına düşen ilmek sayısı da diyebiliriz. Dokuma sıklığı arttıkça count değeri yükseliyor.

Örneğin, piyasada en sık rastladığımız seccadelik etamin 6 ct.dir ve seyrek dokunduğu için gözenekleri iridir. Fotoğrafta gördüğünüz yarım işlememin count değeri 14. Yani seccadeliğe oranla daha sık dokunmuştur.

Ben çoğunlukla 14 count etamin kullanıyorum. 14 ct. için muline ipliğin sadece iki katını kullanmak yeterli.

Count değeri düşük olan etaminlere işleme yapmak için iplik kat sayısı arttırılmalıdır.

Çarpı işi şemaları nasıl okunur?

Şemalar, yapılacak olan işlemenin tüm bilgilerini aktaran bir kılavuz niteliği taşıyor ve işimizi kolaylaştırıyor. Açıklamalara, şu an işlemekte olduğum işlemenin şeması üzerinden devam edelim.

Çarpı işi şemaları etamin işi şemaları nasıl okunur

Şemanın sol bölümünde, işlemede kullanılacak ipliklerle ilgili bilgilere yer verilmiş. Her iplik rengi için bir sembol, bir kod numarası ve iplik rengi açıklaması yazılmış.

İlk sıradaki renk “light pink”, DMC iplik kodu 151 ve pembe kare içerinde daireden oluşan bir sembolü var.

Sağ bölümde ise her bir kare bir sembol içeriyor. Sembollerin hangi renk ipliğe karşılık geldiğini sol bölüme bakarak tespit ediyoruz.

Diyelim ki bu şemaya göre iplikler ve kumaşımız alındı sıra işlemeye geldi.

Tüm şemalarda, işlemenin bitmiş halinin ölçüsü mutlaka yazılıdır. Kenarlarından fazlalık bırakarak kesilen etaminin kenarlarından sökülmemesi için kenarlarını sürfile yapabilirsiniz veya benim gibi yapıp bu aşamayı direk atlayabilirsiniz.



Etamin işlemeye nereden başlanır?

Bu işin ustalarının önerisi işlemeye tam orta noktadan başlanması yönünde ama ben en alt bölümden başladığımda daha rahat işlediğim için o şekilde başlıyorum.

İşlemeye, fotoğrafta kırmızı daire içerisine aldığım bölümden başlayacağımızı varsayalım. Gördüğümüz sembol bir çarpı işareti. Sol bölüme gidip çarpı işaretli sembolün hangi iplik kodu ile işleneceğine bakıyoruz.

İpliklerimiz dmc marka ise 928 kodlu muline ipliğin 2 katı ile işlemeye başlayabiliriz. En üstteki çarpının her zaman aynı yöne bakmasına dikkat ederek işlemeyi de unutmuyoruz.

İşlemenin tamamı bittikten sonra daha net bir görünüm için, şemada belirtilen bölümlere elde makine dikişi yaparak kenar çizgisi uyguluyoruz. Bu işlem şemalarda “backstitch” olarak geçiyor. Backstitchde kullanılacak renk kodları ve muline iplik kat sayısı da tüm şemalarda belirtiliyor.

  • Daha düzgün işleme ve işlerken kolaylık olması açısından kasnak kullanılmalıdır.
  • Aynı renkte işlenecek yerleri bitirdikten sonra diğer renklere devam ederken birkaç iğne ile de çalışabilirsiniz.
  • Kumaşın çözülmesini önlemek için etamin kumaşın kenarları sürfile yapılmalı veya yapışkan bant kullanılmalıdır.
  • İşleme bittikten sonra deterjan yerine ılık su ve sabunla yıkanması, nemliyken ters tarafından ütü yapılması önerilir.

Unuttuğum bilgiler varsa sizden gelecek yorumlara göre yazıyı tekrar güncellemek üzere hepinize keyifli işlemeler.

Yeni başlayanlar için gayet isabetli olacak bir kaç çarpı işi şemasına ihtiyaç duyuyorsanız aşağıda linkten ulaşabilirsiniz.

KAYNAK:Çarpı işi Şemaları Nasıl Okunur? | Kanaviçe Püf Noktaları (nalanunal.com.tr)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...