2. Şubat ayında bol bol brüksel Lahanası tüketin diyeceğiz ama herkesin pek hoşlanmadığını biliyoruz. Fakat baharatlayıp fırına verdikten sonra üzerine rendeleyeceğiniz peynir ile kimse hayır diyemeyecek.
Sebzeler: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp.
Meyveler: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Pırasa, kırmızı turp, mandalina, muz, kereviz, pazı, hindibağ, frenk soğanı, defne yaprağı.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Çağla, kuşkonmaz, fındık turp, roka.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Kestane, soğan, lahana.
3. Mart ayı bahara geçiş için diyete en uygun zamandır. Bol yeşillikli, havuçlu salata tüketmeye dikkat edebilirsiniz.
Sebzeler: Ispanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli.
Meyveler: Elma, muz.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Pancar, limon, kuşkonmaz, turp, bakla.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Çilek, barbunya.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Karnabahar, pırasa, mandalina, ıspanak.
4. Nisan ayının gözdesi, lif açısından zengin kuşkonmazı, balıkların yanında fırınlayarak tercih edebilirsiniz.
Sebzeler: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul.
Meyveler: Yeşil erik, çağla.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Enginar, havuç, bezelye, çağla, bebe havucu, taze sarımsak kuşkonmaz, taze kekik.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Domates, kiraz, enginar, dolmalık biber.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Lahana, brokoli, kereviz.
5. Mayıs ayında C vitamininden zengin enginarı, salata ve makarnalarla servis edebilirsiniz.
Sebzeler: Enginar, bakla, madımak, semizotu, ebegümeci, domates, salatalık.
Meyveler: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Çilek, patlıcan, domates, arpacık, soğanı, erik, barbunya, madımak, ebegümeci.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Marul, karpuz, kiraz.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Beyaz kuşkonmaz.
6. Haziran ayında kalp dostu taze fasulyeyi, tavuk ile soteleyerek tüketebilirsiniz.
Sebzeler: Patates, fasulye, bakla, bezelye, kabak, patlıcan, sivri biber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber.
Meyveler: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Patates, marul, taze fasulye, dolmalık biber, rezene.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Bamya, vişne, şeftali, tatlı mısır, mürdüm eriği, salatalık.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Erik, çilek, havuç.
7. Temmuz ayında özellikle sıcak havalardan dolayı ağır yiyeceklerden kaçınmalıyız. Karpuz ile yapacağımız sağlıklı bir salata ile ara öğün yapabiliriz.
Sebzeler: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivri biber, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
Meyveler: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Kiraz, vişne, karpuz, kayısı, taze sarımsak, mısır, kavun.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Üzüm, böğürtlen, incir, taze ceviz, dut.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Enginar, bezelye, kırmızı erik, marul.
8. Ağustos ayında bamyayı sevdirmeye kararlıyız. Bol domatesli, lif deposu bamyayı çorba yaparak da tüketebilirsiniz.
Sebzeler: Kabak, bamya, domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, sivri biber, taze fasulye, mısır, kırmızı salçalık biber.
Meyveler: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Mürdüm eriği, üzüm, bamya, dut, iç bakla.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Ceviz, incir, taze fındık, mantar.
Zamanı geçmek üzere olan: Kiraz.
9. Eylül ayı domatesi sulu sulu yediğimiz son aydır. Patlıcanı ise en taze tükettiğimiz bu ayda, üzerine bol domatesli pizzayı deneyebilirsiniz.
Sebzeler: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı biber.
Meyveler: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Ceviz, taze fındık, bamya, mantar, biberiye.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Kestane, pırasa, nar, karnabahar, ayva.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Domates, bamya, börülce, karpuz.
10. Ekim ayı mantar ayı. D vitamini içeren az sayıdaki bitki kaynaklı besinler arasında kalan mantarı etler ile tüketebiliriz.
Sebzeler: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, havuç, yer elması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar.
Meyveler: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Armut, pırasa, karnabahar, nar, yer elması.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Elma, kereviz, ıspanak, lahana, mandalina.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Kabak, biber, incir, patlıcan, üzüm.
11. Kasım ayı ile kara kış başlarken, ayva tatlısı ile kendinizi mutlu edin.
Sebzeler: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı.
Meyveler: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Lahana, portakal, mandalina, ayva.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Bal kabağı.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Fındık turpu.
12. Aralık ayı kestane zamanı, ister fırında ister ocakta kestane yapabilirsiniz. Kestaneleri yapmadan önce mutlaka 30 dakika ılık suda bekletin.
Sebzeler: Bal kabağı, lahana, yer elması, pırasa, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.
Meyveler: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva.
Tam zamanı neler dersen: Kestane, bal kabağı, kivi, kara lahana.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Pazı, pırasa, kereviz.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Armut, roka.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder