Şekilden şekle giren bir malzeme: Polimer Kil
Öyle malzemeler var ki en hayal gücü körelmiş, en hobisiz kalmış meraklıları bile harekete geçirebiliyor. Pratiğe dökmesi kolay, çok zaman harcamadan ürünler ortaya koyabileceğiniz, cebi de pek yakmayan eğlencelik malzemeler ile tanışınca hepimizi bir heves almıyor mu? Tam da bu durumu karşılayan bir malzeme: Polimer kil!
Fimo hamuru olarak da bilinen polimer kil ile yapabileceklerinizin sınırı yok. Ellerinizle buluşacağı anı dört gözle bekleyen bu malzeme aslında bildiğimiz oyun hamuru. Tek farkı fırınlandıktan sonra katılaşıp sağlam objelere hayat verebiliyor olması. Fırın dedik diye gözünüz korkmasın, mutfağınızdaki mini fırın bile polimer kili şekillendirdikten sonra pişirmek için yeterli. İstediğiniz şekli verdikten sonra 130 derecede 30 dakika fırınladınız mı tamamdır!
Polimer kil ile neler yapılabilir?
Polimer kil ile ne mi yapacaksınız? İster hamur yoğurma işleminden yola çıkıp mutfağınızı süslemek için minyatür pastacıklar yapın, ister şirin tuzluklar. İsterseniz takı ve aksesuar yapımına göz koyun. Ya da direk boncuk yapıp misinalara dizin. Rengarenk düğmeler yapıp kıyafetlerinize dikin. Fincanlarınızı veya çay tabaklarının kenarlarını süsleyin. Düz bir kavanozu şipşirin bir masal evine dönüştürün. Minik biblolar da her eve lazım tabii :) Biblo konusunda kendinizi geliştirip sevdiklerinizin heykellerini bile yapabilirsiniz!
Sıfırdan polimer kile şekil vermek kadar hazır objeleri polimer kil ile kaplamak da çok eğlenceli olabilir. Ahşap, cam, metal, seramik gibi malzemelerden yapılmış objelere polimer kil ile bölgesel ve motifli kaplamalar yaparak kendi dokunuşunuzu ekleyebilirsiniz. Yalnız polimer kil ile kapladığınız objenin 110-130 derecede fırında pişmeye dayanıklı olduğundan emin olmalısınız.
Polimer kil sadece üretim ve kullanım bakımından çok yönlü bir malzeme olmasıyla öne çıkmıyor. Bu hamuru yoğurmak kolay. Ana renklerde (sarı, mavi, kırmızı; belki siyah ve beyaz) hamurlar alıp değişik renkleri elde etmek istediğiniz renk tonuna göre farklı miktarlarda karıştırmak da çok kolay. Ebruli görünümler bile elde edebilirsiniz!
Polimer kil yelpazesi
"Yok, ben tembel bir meraklıyım" veya "Sabırsızım, hemen şekil vermek istiyorum" diyenler için ise oldukça geniş bir renk yelpazesine sahip polimer killer paket halinde de satılıyor. Bunları hobi marketlerde veya büyük kırtasiyelerde bulabilirsiniz.
Opak renkler haricinde transparan renkli polimer killer, metalik renkler, inci görünümü için sedefli renkler, simli seçenekler, karanlıkta parlayanlar, fosforlular ve granit (taş) efektli renk seçenekleri merakınızın da hevesinizin de iyice depreşmesini sağlayacak.
Yine de, siz siz olun, ilk kez polimer kil ile tanışacaksanız deneme turunuz için her renkten bir paket alıp kontrolden çıkmayın :) Kısıtlı malzemeler ile çalışmak hayal gücünüzü geliştirebilir, unutmayın.
Nereden başlamalı?
Diyelim ki, paketlenmiş olarak hazır halde satılan polimer killerinizi aldınız. Paketler size bakıyor, siz paketlere. Nereden başlayacaksınız? Polimer kilin kendisi gibi şekillendirmek için kullanabileceğiniz malzemeler de çok çeşitli.
Bizim önerimiz, gözlerinizi kapatıp anaokulu zamanlarınıza geri dönmeniz. Oyun hamurunuzu şekillendirmek için neler kullanıyordunuz? Hamuru açmak için bir bardak mesela. Ya da basit dokular yaratmak için plastik bir bıçak. Belki bir kurşun kalem. Halihazırda dokusunu beğendiğiniz bir malzemeyi kalıp olarak kullanmanız ve polimer kil üzerine baskı yapmanız da mümkün. Teçhizatlı bir çalışmaya girişmek isterseniz alçata, kretuar, makarna makinası, kurabiye kalıbı gibi malzemeler kullanabilirsiniz.
İster hediyelik ister kendinize... Polimer kili seveceğinizden eminiz!
Kaynak: Şekilden şekle giren bir malzeme: Polimer Kil - Meraklısı İçin (meraklisiicin.com)
Polimer Kilden Neler Yapılır?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder