Kuşkonmaz Latince adı “Asparagus officinalis” olan çalı halinde odunsu yeşil bir bitkidir. Genellikle sulak, ormanlık alanlar, kumlu ve killi topraklarda yetişir. Zambakgiller ailesinden bir bitkidir ve gövdesi, kökü ve tomurcukları kullanılır.
İçerdiği bol E vitamini sayesinde antik çağlarda afrodizyak etkisiyle de bilinen kuşkonmaz, folik asit, amino asit, antioksidan ve bol vitamin içerir. Kuşkonmaz az miktarda karbonhidrat içerir. Bu nedenle kalori değeri de düşüktür. Ayrıca, niasin içeren kuşkonmaz kalsiyum ve magnezyum içeriği açısından en faydalı sebzelerden biridir.
Hangi aylarda tüketilmeli?
Kuşkonmazın tüketilmesi gereken en önemli aylar Mart, Nisan ve Mayıs’tır. Haziran ve Temmuz aylarında bitki çiçeklenir ve tohumlarından faydalanılır. Anavatanının Anadolu ve Doğu Akdeniz olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise en fazla Çin, İtalya, Fransa ve ABD’de yetiştirilir. Son dönemde ülkemizde de yetiştirilmeye başlamıştır.
Kuşkonmazın en önemli faydalarından birisi, içerdiği folik asit sayesinde kanserden korunmaya yardımcı olmasıdır. Oldukça güçlü bir antioksidan olması nedeniyle, vücudun toksinlerden arınmasına da katkı sağlar. Diyabete iyi gelir ve erken doğum riskini azaltır. Alzheimer tedavisinde kullanılır, kanı temizler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Beyin fonksiyonlarını arttırır. Kalp krizi riskini azaltır. Karaciğer ve safra kesesi için faydalıdır.
Kuşkonmazın gövdesi, kökü ve tomurcukları tüketilir. Yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir. Ayrıca çorbalarda da kullanılabilen kuşkonmaz, konserve yapılarak kış aylarında da tüketilebilir. Kuşkonmaz sapı çiğ olarak da tüketilebilmektedir.
Kuşkonmazın en sağlıklı pişirme yöntemi
Alınan kuşkonmaz hemen tüketilmeyecekse, sapı bir miktar kesilerek bekletilmelidir. Kuşkonmazı en sağlıklı pişirme yöntemlerinden birisi haşlamaktır. 2-3 dakika haşlanan kuşkonmaza haşlama sırasında bol miktarda tuz ilave edilmesi önerilir. Haşlama bittikten sonra 2 dakika kadar soğuk suda bekletilmesi gereken kuşkonmazlar, ızgaraya konularak pişirilebilirler. İstenilirse salatası, istenilirse yoğurt ile beraber mezesi yapılabilir.
Dengeli bir şekilde tüketildiği takdirde kuşkonmazın bilinen bir zararı yoktur. Fakat fazla tüketilmesi ya da cilde sürülmesi bazı kişilerde alerjik reaksiyonların çıkmasına neden olabilmektedir. Yüksek oranda pürin içeren kuşkonmazı böbrek hastaları fazla miktarda tüketmemelidirler. Gut hastalığı olan kişilerin de kuşkonmazdan uzak durmaları gerekmektedir. Kuşkonmaz soğan, sarımsak, pırasa ve frenk soğanı gibi “liliaceae” ailesinden besinlere karşı duyarlılığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Sağlıkla kalın.
KAYNAK: https://www.eskitadinda.com/kuskonmaz-ile-neler-yapilir-417-c
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder