Tavuk Bulyon: Yemeklerin Lezzet İksiri Evde Nasıl Yapılır?
Siz onları bulyon diye tanıdınız, aslında onların kurutulmuş olarak satılan çeşni karışımları da vardı ama bulyonlar daha bir pratik, şekilli ve kullanışlı geldi gözünüze. Mutfakta sağ kolunuz bellediniz onları, belki de kısa sürede yeni tarifler, farklı lezzetler ürettiniz onlarla. Sonra tek kullanımlık jöle şeklinde yeni nesil bulyonlar girdi hayatınıza, eskileri çabuk unuttunuz. Yeni bir sayfa açtınız. Belli bir noktaya kadar her şey çok güzeldi. Mutlu mesut gidiyordu hayat.
Ama siz, siz ki kışlık domates sosları, ev yapımı türlü türlü turşular, reçeller, kesme makarnalar, soslar hazırlayan mutfaktan sorumlu sağlık bakanı siz, arzu ettiğiniz tatlara da yer vererek ev yapımı küçük, sevimli bulyonlar hazırlamak istediniz. Derin dondurucunuz da boş gözüktü bize, onları her tarifin tadı tuzu olacak ev yapımı sağlıklı ve taze bulyonlarla doldurmaya ne dersiniz? Sonrasında gelsin şifa kaynağı kış çorbaları, gitsin tel tel dökülen mis kokulu pilavlar.
Profesyonel mutfaklarda "stocks" diye bilinir
Profesyonel mutfaklarda stocks olarak bilinen lezzet sırrı, şifa kaynağı sular; maharetleri boyundan büyük olan bulyonların ham maddesidir. Çorba, sos ve ana yemek tariflerinin gücüne güç katan bu sular; içeriğinde bulunan kemikler sayesinde jel yapıdadır.
Genelde profesyonel mutfaklarda hazırlanan bu suları sağlıkla ve taze taze tüketmek için evde de hazırlamak mümkün. Az sonra bu sulara katkıda bulunan ve Fransızca yazılan bazı içeriklerle tanışacaksınız. Korkmayın, hepimizin mutfağında olan malzemeler. Başlıyoruz.
Mire Poix (mir pua diye okuyabilirsiniz): İyice yıkandıktan ve temizlendikten sonra küçük parçalar halinde doğranmış kereviz, pırasa, havuç ve kuru soğandan oluşan karışım. Patates gibi nişastalı ve tavuk suyunun rengini bulandıracak sebzelere bu karışımda yer yok. Kuru soğanlara bir iki adet karanfil saplamakta bir sakınca yok.
Bouquet Garnie (aroma buketi): Taze kekik, maydanoz sapı, defne yaprağı, biberiye gibi bitkiler sert bir yapıda olan kereviz sapı içine doldurulur, rulo yapıldıktan sonra ısıya dayanıklı bir iple bağlanır. Yağını salmaya başlayan tavuk suyunda çok değil, 30 dakika kadar tutulması lezzeti arttırır da arttırır.
Sachet D’epice (aroma bohçası): Bouquet Garnie'nin biraz daha toplu hali. Maydanoz sapları, taze kekik, biberiye, defne yaprağı, sarımsak, tane karabiber gibi taze yeşillikler ve kuru baharatlar bir tülbente koyulup, bohça şeklinde sarılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder