Kahvaltıya ne yapabilirim? Pratik kahvaltı tarifleri
Zeytin, peynir, yumurta, domates ve salatalık genellikle her kahvaltı masalarında olur. Farklı alternatifler bulabileceğiniz sık sunumlarla sofralarınızı süsleyeceğiniz birbirinden lezzetli pratik kahvaltı tarifleri:
Krep tarifi
Krep malzemeleri
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağından biraz az un
- 2 su bardağı süt ( isteğe bağlı yarı su yarı süt yapılabilir)
- 1 çay kaşığı tuz
- yarım çay kaşığı şeker
- pişirmek için tereyağ veya sıvı yağ
Krep yapılışı
Krep hazırlamak için un, süt ve su ile hiç topak kalmayana kadar iyice çırpın. Yumurtaları ekleyin biraz daha çırpın. Kek hamurundan daha akıcı bir kıvamda hamur edin. Teflon tavaya 1 çay kaşığı kadar tereyağı veya sıvı yağ koyup fırça ile yayın. Kızgın tavaya 1 kepçe krep hamuru dökün, sağa sola eğerek yayın. Hamurun altı kızarmaya başladığında üstü de biraz sertleşince ters düz edip her iki tarafını da kızartın. Orta ateşte kızartabilirsiniz. Tüm harç bitene kadar bu işlemi yapın. Krep tarifimiz hazır.
PANKEK TARİFİ
Pankek malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı un
- 1,5 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 1 tutam tuz
Pankek yapılışı
Derin bir karıştırma kabında 2 yumurta ve yarım su bardağı şekeri ekleyin. Şeker eriyene ve karışım krema kıvamını alana kadar çırpın. Hazırladığımız karışımın üzerine, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1,5 su bardağı sütü de koyup tekrar çırpın. 2 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilin ve bir tutam tuzu da eleyerek karışımın içerisine ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. İlk pankek pişirmek için; krep tavasını ayçiçek yağı ile yağlayın. Kızdırdığınız tavaya küçük bir kepçe ya da bir kahve fincanı kadar pankek harcını koyun. Ocağın altını kısın. Pankek, üzeri göz göz olana kadar pişirin. Bir spatula yardımıyla çevirdiğiniz pankekin diğer tarafını da aynı şekilde pişirin. Krep tavasını arada yağlayarak pankek harcı bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Pankekler hazır. Damak zevkinize göre istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
TAZE SOĞANLI OMLET TARİFİ

Taze soğanlı omlet malzemeler
- 1 demet taze soğan
- 3 yumurta
- Sıvıyağ
- Tuz
- Tercihe göre baharat
Taze soğanlı omlet yapılışı
Patatesleri soyup iyice yıkayın. Ufak olacak şekilde küp küp doğrayın. Yapışmaz tavada yağı kızdırın. Kızan yağın içerisine doğradığınız patatesleri ekleyin ve kızarmalarını bekleyin. Bir kase içerisine 3 yumurtayı kırıp iyice çırpın. İçerisine kullandığınız kadar tuz ve istediğiniz baharatı ekleyin. Kızaran patateslerin üzerine çırpılmış yumurtayı ekleyin. Yumurtanın tamamı pişene kadar kısık ateşte pişirin. Sıcak servis edin.
KAŞARLI PATATESLİ MÜCVER TARİFİ
Kaşarlı patatesli mücver malzemeler
- 4 tane orta boy patates
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
- 1 yumurta
- 2-3 yemek kaşığı un (kıvamına göre ayarlayın)
- Tuz
- Karabiber
- Sıvı yağ
Kaşarlı patatesli mücver yapılışı
Patatesleri soyun ve rendeleyin. Elinizle fazla suyunu sıkın. Kaşar peyniri, unu, yumurtayı ve patatesleri bir kapta karıştırın. Tuzu kontrol ederek ekleyin ve karabiberi üzerine koyun. Bütün malzemeler karıştıktan sonra sıvı yağ eklediğiniz tavada yağ kızınca kaşık yardımıyla tavaya karışımdan küçük parçalar koyun. Sıcak servis edin.
KAŞARLI DOMATES SALATASI TARİFİ
Kaşarlı domates salatası malzemeler
- 3 orta boy domates
- 100 gram kaşar peynir
- Zeytinyağı
- Tuz
- Kekik
- Pul biber
Kaşarlı domates salatası yapılışı
Salata kasesine yıkadığımız domatesleri kahvaltılık doğruyoruz. Üzerine tuzu serpiyoruz. Üzerine kaşarı rendeliyoruz. Kaşarın üzerine pul biber ve kekik serpip onun üstüne de zeytinyağı gezdiriyoruz.
SOSİSLİ POĞAÇA TARİFİ
Sosisli poğaça malzemeleri
- 2,5 su bardağı ekmek unu
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 yumurta
- 1 su bardağı ılık süt
- 70 gram tereyağı (eritilmiş)
- Tuz
- 4 veya 5 sosis
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
- Susam
- Kırmızı biber
- Sarı biber
- Sivri biber
Sosisli poğaça yapılışı
Genişçe bir kaba unu, mayayı, tuzu ve şekeri ekleyip karıştırın. İçine süt, tereyağı ve yumurtayı ekleyip yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayacağı dereceye gelene kadar unlayın. Daha sonra üzerine bir bez örterek mayalanmaya bırakın. 1 saat kadar bekledikten sonra hamurları parçalara ayırın. Her bir parçayı hafifçe açarak içine sosis koyup rulo yapın. Üzerine beş parça kesik atıp, çiçek şekline getirmek için uçlarını birleştirin. Yağlı kağıdı serdiğiniz tepsiye koyarak 30 dakika bekleyin. Yumurta sarısı ve ayçiçeği yağını karıştırıp üzerine sürün ve susam dökün. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
TEPSİ BÖREĞİ TARİFİ
Tepsi böreği malzemeleri
- 500 gram ıspanak ( isteğe bağlı peynir veya kıyma tercih edilebilir)
- 4 yufka
- 2 soğan
- 150 gram beyaz peynir
- 1 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 3 yumurta
- 1 çorba kaşığı çörek otu
- Tuz
- Karabiber
Tepsi böreği yapılışı
Öncelikle yumurtaları çukur bir kaba kırıp çırpın. Süt ve zeytinyağını ekleyip çırpmaya işlemine devam edin. Bu esnada ıspanakları sudan geçirin ve iyice temizledikten sonra doğrayın. Soğanları soyup ince ince kıyın. Bir kaşık zeytinyağını tavada kızdırıp soğan ve ıspanağı soteleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Soteleme işleminden sonra tavayı ocaktan alın. Ve karışımın içerisine ufalanmış peynir ilave edin. Fırın tepsisini yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışa taşacak şekilde yerleştirin. Üzerini biraz sütlü karışımla ıslatıp ikinci kat yufkayı yayın. Islattığınız yufkanın üzerine ıspanaklı harcı ekleyip üçüncü yufkayı serin. Sütlü karışımla ıslatıp dördüncü yufkayı yayın. Üzerine kalan sütlü karışımı dökün ve çörek otunu serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
TEREYAĞLI POĞAÇA TARİFİ
Tereyağlı poğaça malzemeleri
- 220 gram tereyağı
- 1 çay bardağı süt
- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 4 - 4.5 su bardağı un
- 200 gram beyaz peynir ve kaşar peyniri karışımı
- Dereotu (İnce kıyılmış)
Üzeri için:
- 1 yumurtanın sarısı
- Çörek otu
- Susam
Tereyağlı poğaça yapılışı
Hamuru için; süt, tereyağı, kabartma tozu, yumurta, tuz ve toz şeker derin bir kap içerisine alın. Malzemeleri bir süre çırptıktan sonra üzerine unu azar azar ilave ederek karıştırın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Başka bir kapta peynirleri rendeleyip dereotunu ekleyin ve hamurun içine ilave edin. Hamur ve peynirler özdeşleşene kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu ve susam serperek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
YUMURTALI EKMEK KIZARTMASI TARİFİ
Yumurtalı ekmek kızartması malzemeleri
- 3 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- /2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kekik
- 1/2 çay kaşığı pul biber
- 1 adet bayat ekmek
Yumurtalı ekmek yapılışı
Bir kasede yumurta, tuz, karabiber, kekik ve pul biber iyice çırpılır. Dilimlenmiş bayat ekmekler bu karışımı bandırılır. Kızdırılmış yağda önlü arkalı kızartılır. Sıcak servis edilir.
BAKLAVA YUFKASINDAN BÖREK TARİFİ
Baklava yufkasından börek malzemeler
- 1 paket baklavalık yufka
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı süt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 yumurtanın beyazı
İç harcı için:
- Peynir
- Bir tutam maydanoz
Üzeri için:
- Çörek otu
- Susam
- 2 yumurtanın sarısı
Baklavalık yufkadan börek yapılışı
Yoğurt, süt, sıvı yağı ve yumurta aklarını derin bir kabın içinde çırpın. Baklava yufkalarından 2 tanesini tezgahın üzerine serin. Sosu fırça kullanarak yufkanın üzerine sürün. Soslu yufkaların üzerine tekrar 2 tane yufka koyup tekrar üzerini soslayın. Son olarak 2 yufka daha ekleyip aynı işlemi tekrarlayın.
İç harcı için maydanozları ince ince kıyıp dilediğiniz peynirle güzelce karıştırın. Yufkanın uzun olan kenarına peynirli harcı koyup rulo şeklinde sarın. Sardığınız yufka rulolarını 4 veya 5 eşit parçaya bölün. Hazırladığınız yufka parçalarını yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Bütün yufkaları bu şekilde her 2 kat yufkada bir sosladığınız 6 kat yufkanın üzerine iç harcını koyup sararak rulo haline getirip dilimleyin. Yufkaları soslama aşamasında çok fazla ıslatmamaya özen gösterin. Aksi takdirde sararken çok zorlanabilirsiniz. En son kalan sosun içine yumurta sarılarını ekleyin ve güzelce çırpın. Yumurta sarılı sos karışımını tepsiye dizdiğiniz böreklerin üzerine sürün. Üzerlerine susam ve çörek otunu ilave edin. Önceden 190 derece ısıtılmış fırında üzerleri tamamen kızarana kadar pişirip, hemen sıcak servis edebilirsiniz.
YONCA POĞAÇA TARİFİ
Yonca poğaça malzemeleri
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3 veya 4 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 50 gram ılık margarin
- 1 küçük paket yaş maya
- 2 tane yumurta beyazı içine sarisi üstüne sürülecek
- Alabildiği kadar un
İç harcı için;
- Beyaz peynir
Üzeri için
- Kırmızı biber
Yonca poğaça yapılışı
Un ve yumurtanın sarısı hariç malzemelerin hepsini iyice karıştırın. Yavaşça unu ekleyin. Hamurunuz kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur olsun ve iyice yoğurun ki güzel kabarsın. Hamurunuzu iyice sarıp 1, 5 veya 2 saat dinlendirin. Dinlenen hamurdan yumurtadan biraz daha küçük bezeler alın. Önce çay tabağı kadar açın. Bıçakla orta kısma gelmeden 4 tarafından kesin. Kestiğiniz her kısmın ortasına biraz beyaz peynir koyun ve yaprak şeklinde içe doğru kıvırarak hamurun içine doğru sıkıştırın. Diğer üç kısmı da aynı şekilde tek tek içe doğru getirip uçlarını iyice sıkıştırın ve çiçek şeklini alınca yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Kırmızı biberi bıçakla veya yuvarlak oyacakla kesin poğaçaların tam ortasına yerleştirin ve tepside en az 25 dakika dinlendirin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirip servis yapın.
Peynirli tava böreği tarifi
Peynirli tava böreği malzemeleri
- 2 adet hazır yufka
- 1 adet yumurta
- 1,5 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1,5 yemek kaşığı yoğurt
Peynirli tava böreği iç harcı
- Maydanoz
- Tulum peyniri
- Lor peyniri
- Beyaz peynir
Peynirli tava böreği yapılışı
Tavanın dibini hafifçe yağlayın ve yufkanın birini kenarlarından taşacak şekilde tavaya yayın. Yumurta, zeytinyağ ve yoğurdu karıştırıp yufkanın içine sürün. Diğer yufkayı elle parçalayıp tavaya koyun ve sos sürerek peynirlerle maydanozu üzerine yayın. Kalan yufkaları da sosa bulayıp tavaya ekleyin. En üst katı kapatıp iki tarafını da pişirin.
Kaşarlı çıtır patates tava tarifi
Kaşarlı çıtır patates tava malzemeleri
- 3 adet orta boy patates
- 2 adet yumurta
- 1 bardak kaşar peyniri(rendelenmiş)
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, pul biber, karabiber
Kaşarlı çıtır patates tava yapılışı
Patateslerin kabukları soyulup rendelenir. Patateslerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta, tuz ve baharatlar ilave edilip güzelce karıştırılır. Yanmaz-yapışmaz tabanı geniş bir tavaya sıvı yağ konulur. Yağ ısındığında patatesli karışım tavaya dökülüp düzeltilir. Orta ateşte ağzı kapalı kızartılır. 5dk sonra tabak yardımıyla ters çevrilir tekrar kapağı kapatılıp pişirilir. İki tarafı da kızarınca servis tabağına alınır.
Sucuk sote tarifi
Sucuk sote malzemeleri
- Dilimlenmiş sucuk
- 4 adet çarliston biber
- 2 adet kapya biber
- 2 adet domates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
Sucuk sote yapılışı
Biberleri yıkayıp tohumlarından arındırın ve doğrayın. Tavaya sıvıyağı ve doğradığınız biberleri koyup, ocağın üzerine alın. Ara ara karıştırarak orta ateşte biberler yumuşayana kadar soteleyin. Dilimlenmiş sucuğu ilave edip 5 dakika soteledikten sonra doğranmış domatesleri ve tuzu ilave edip karıştırın. 5 dakika daha soteleyip, servis tabağına aktarın ve servis edin.
Kahvaltıya ne yapabilirim? Pratik kahvaltı tarifleri - Yemek Tarifleri (posta.com.tr)
Kahvaltıya ne yapabilirim? Pratik kahvaltı tarifleri (msn.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder