ELMALI TURTA |
Hamuru için:
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında beklemiş)
4 çorba kaşığı toz şeker,
2 yumurta,
8-9 çorba kaşığı elenmiş un,
yarım pkt Dr Oetker Hamur Kabartma Tozu, (2 çay kaşığı)
1 pkt vanilya,
Elmalı Harcı için:
4 adet orta boy elma,
2 çorba kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tarçın,
3 çorba kaşığı kuş üzümü,
Üzerine: Pudra şekeri
Yapılışı:
Öncelikle hamuru için bir kaseye, yağı, şekeri, yumurtaları alıp çırpalım. Elenmiş unu, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip yavaş yavaş yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra 1/4 (dörtte birini) ayıralım. Diğer kalan hamuru tezgaha hafif un serpip merdane yardımıyla tart kalıbımız ölçüsünde açalım. Tart kalıbımızı ister yağlayalım isterseniz de (benim gibi) yağlı kağıt serelim. Açtığımız hamuru kalıba güzelce içine yerleştirelim. Kenarlarını elimizle düzeltelim. Elmaların kabuklarını soyup küçük küçük küpler şeklinde doğrayalım. Geniş bir kaba alıp üzerine tarçın, şeker ve kuş üzümü ekleyip kaşık ile karıştıralım. Tart kalıbımızdaki hamurumuzun üzerine elmalı harcımızı dökelim. Kalan hamuru da tezgaha hafif un serpip merdaneyle açalım. Keskin bir bıçak yardımı ile şerit şerit keselim. Elmaların üzerine kafes şeklinde yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 180 'C lik fırında yaklaşık 25 dk. üzeri hafif kızarana kadar pişirelim.Fırından çıkardıktan ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerine pudra şekeri serpiştirip dilimleyip servis edelim.
Afiyet Olsun...
Kaynak : fatosca tadlar