Mutfakta Gülse Birsel olmak – Hürriyet Cumartesi
KAYTAZ BÖREĞİ TARİFİ
Kaytaz böreği Antakya’nın en sevilen tariflerinden. Altı kat kat hamurlu kalın bir kıymalı pide gibi düşünebilirsiniz.
Ben daha fazla kişi yapabilsin diye kolay bir versiyonunu hazırlamak istedim bu güzel böreğin.
Bunun için; iç olarak 100’er gr. kuzu döş ve dana döşü karıştırarak, çektirin. İçerisine 1 tepeleme çay kaşığı kırmızı biber, 1’er çay kaşığı karabiber, tuz, kimyon, 1 çorba kaşığı nar ekşisi ekleyin. Ardından 1 adet ince kıyılmış soğanı ve 4-5 dal ince kıyılmış maydanoz ve kekiği ekleyin. 1 çorba kaşığı salçayı, 5 çorba kaşığı sıcak suyla iyice açın. İsterseniz salça yerine domates püresi de kullanabilirsiniz. Bunu da kıymanın içine ekleyin ve tatların bir araya gelmesi için bekleyin. Eğer salçanız tuzluysa koyduğunuz tuz miktarını azaltabilirsiniz. Arzuya göre kıymaya “duzlu fıstık” da ekleyebilirsiniz.
Diğer yanda fırından aldığınız 2 ekmek hamurunun içerisine yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı şeker ekleyip karıştırın. İyice hamura yedirmek için elinizle iyice eze eze yoğurun. Hamuru 1,5 ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın. 4 tepeleme çorba kaşığı tereyağını ocakta eritin. Yaptığınız bezeleri tavadaki tereyağına batırın. Hamurunuz böylece akışkan bir kıvama gelecek. Mermer veya düz, sert bir satıhta elinizle bezeleri açın. Ardından bir kağıt katlar gibi dört tarafından katlayın. Böylelikle milföy gibi kat kat bir hamur olacak. Katladığınız için de dikdörtgen şekilde gözükecek. Sonra hamurları yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Kıymalı içi de üzerine yerleştirdiniz mi tamamdır. Bu şekilde fırının en alttan bir üst seviyesinde 200 derecede 15 dakidada pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder