“Artizan” son zamanlarda gıda dünyasında sık sık karşımıza çıkmaya başlamış olan bir kelime. Pek çok ürünün üretim şeklini anlatmak için kullanılan bu kelime fırıncılıkta ise karşımıza “artizan ekmek” olarak çıkıyor.
“Zanaat”, “tazelik” ve ”uzmanlık” kelimeleriyle doğrudan eşleşen bu tabire ve artizan ekmeğe gelin yakından bakalım. “Artizan ekmek nedir?”, “Nasıl yapılır?” ve “Fırınlarda nasıl çeşitlendirilebilir?” gibi farklı sorulara birlikte cevap verelim.
Artizan Ekmek Nedir?
Artizan ekmek, fırıncıların el emeğiyle hazırlanan, normal ekmeklere göre hazırlanma süresi daha uzun ve çok daha yumuşak bir dokuya sahip olan bir ekmek çeşididir.
Fırın ustasının el becerisiyle kabuk yapısı ve iç dokusu daha farklı bir sertlik ve nemlilik oranında olan bu ekmekler normal ekmeklerden daha yoğun ve farklı bir lezzete sahiptirler. Hamurları 1.fermentasyonları (ıslanka veya yoğurmadan sonraki dinlendirme aşaması) esnasında normal ekmeklere kıyasla daha uzun bekletilen artizan ekmekler çoğunlukla daha ufak boyutlarda karşımıza çıkarlar.
Artizan Ekmekler Nasıl Hazırlanır?
Tadı ve dokusuyla damaklarda farklı bir iz bırakan artizan ekmeklere olan talep her geçen gün artmaktadır. Ancak artizan ekmekleri hazırlamanın çok zorlu olduğuna ve içerisinde çok farklı mayalar kullanılması gerektiğine dair bazı yanlış bilgiler bulunması nedeniyle bazı fırınlar halen daha artizan ekmek üretmeye sıcak bakmamaktadır.
Size Güzel Bir Haberimiz Var!
Pakmaya Prestige Artizan 3 in 1 Ekmek Premiksi sayesinde artizan ekmekleri aynı kalitede çok daha kolay hazırlamak mümkün.
Üstelik Pakmaya Prestige Artizan 3 in 1 Ekmek Premiksi’yle oldukça yoğun lezzetli artizan ekmekler üretmek de mümkün. İçerisinde bulunan özel ekşi hamur tozları sayesinde artizan ekmekleri diğer ekmeklerden ayıran yoğun lezzeti kolaylıkla elde edebilirsiniz.
Artizan Ekmek Üretimi Artık Çok Daha Hızlı
Uzun sürede geleneksel yöntemlerle elde edilen bu aromayı çok kısa sürede ekmeğe kazandıran Pakmaya Prestige Artizan 3 in 1 Ekmek Premiksi, artizan ekmeğin hazırlanma süresini oldukça kısaltıyor.
Daha Hacimli Artizan Ekmekler
Ürün içerisinde bulunan ekmek hamuru geliştiricileri ise artizan ekmeğinizin çok daha hacimli olmasını ve yumuşaklığını çok daha uzun süre korumasına yardımcı oluyor.
Artizan Ekmeğe En Çok Hangi Lezzetler Yakışır?
Artizan ekmekler uzun süre dayanan tazeliği ve yumuşak dokusuyla damaklarda farklı bir lezzet bırakırken, aynı zamanda pek çok farklı tatla da çeşitlendirilebilir.
Artizan ekmeğinizi hem tatlı, hem de tuzlu lezzetlerle zenginleştirebilirsiniz.
Kahveli, Çikolatalı Artizan Ekmek
Artizan ekmeğinizi içerisine ekleyeceğiniz kahve ve çikolatalı gibi farklı malzemelerle çeşitlendirebilirsiniz. Bu lezzetler, artizan ekmeği kahvaltı sofraları ve 5 çayları için vazgeçilmez bir seçenek haline getirecektir.
Ceviz, Fındık, Badem…
Artizan ekmeğe en çok yakışan gıdalardan biri de kuruyemiş. Artizan ekmek hamurunuza katacağınız ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerle hem sağlıklı hem de birbirinden farklı lezzetlerde ekmekler yapabilirsiniz.
Keten Tohumlu Artizan Ekmek
Keten tohumu, artizan ekmeğin lezzetine lezzet katacak bir başka alternatif. Keten tohumunu isterseniz ekmeğin içerisine lezzet vermesi için, isterseniz de ekmeğin üzerine güzel bir görünüm kazanması için serpiştirebilirsiniz.
Artizan Ekmek Lezzetini Başka Ürünlerle Çeşitlendirin
Artizan ekmek hamuru pek çok farklı ekmek çeşidinde de kullanılabilir. Sarı buğday ekmeğinden Trabzon ekmeğine, çeşit çeşit tost ekmeğinden farklı poğaçalara kadar farklı ürün hamurlarında kullanabilecek bu lezzet, beğenilen aromasıyla ürünlerinize farklılık katmaya aday.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder