Tam kıvamında tutan enfes bir sütlaç için ihtiyacımız olan ilk şey süt ve pirinç. Önce biraz süt seçimi ile başlayalım. Taze, organik, yağlı bir süt kullanıldığı durumlarda sütlacın kıvamı nefis olur. Süt yağsız olduğu durumlarda kıvamını tutturmak bir tık zor olabiliyor. Manda sütü ve inek sütünü karıştırarak ya da sadece manda sütüyle de sütlaçlarınızı hazırlayabilirsiniz. Pirinç seçimine gelecek olursak; sütlaçta kırık pirinç kullanmaya özen gösterin. Kırık pirinç nişastasını çok kolay salar, tatlıyı yerken dokusu çok hissedilmez ve nefis bir aroma katar. Diğer pirinç türlerine göre nişastası biraz daha fazla yüksek olduğu için sütlaç yapımına oldukça uygun.
Sütlaç için yanmaz yapışmaz bir tencereyi ocağa alın ve pirinçlerinizi yıkamadan, içinde varsa yabancı maddeleri temizleyerek ocağa alın. Üzerine su ilave edin ve pirinç tüm nişastasını salıp yumuşayana kadar pişirin. Çok fazla su koymamaya özen gösterin. 1 çay bardağı pirince 500 ml, 2 çay bardağı pirince ise 1 litre su ilave etmeniz yeterli. Suyu mutlaka oda sıcaklığında su olarak ilave edin. Pirinçler haşlanırken kısık ateşte ağır ağır haşlanmaya bırakın.
Pirinçler yumuşadıktan sonra içerisine sütü ekleyin. Kısık ateşte karıştıra karıştıra pişirmeye bırakın. Süt hafif ısınınca da içerisine toz şekeri ekleyin. Toz şeker içerisinde eridiğinde kıvamı hafif sulanabilir, bu durum sizi endişelendirmesin. Yine kısık ateşte, ağır ağır pişmeye bırakın. Ara ara karıştırın ki sütünüz taşmasın, pirinçlerde tabana yapışmasın.
Ağır ağır pişirmemizin sebebi ise sütün içerisindeki suyun tamamen buharlaşması, sütün pirinçle beraber yoğunlaşarak güzel bir kıvam alması. Bu süreçte biraz sabır gerektiriyor pek tabi.
Daha kısa sürede sütlaç yapmak isterseniz ayrı bir kaseye süt alıp, içerisine pirinç unu ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün. Bu şekilde kıvamı tutmayan ya da nişasta alternatifi aradığınız sütlaçlar hazırlayabilirsiniz. Ama bizim önerimiz biraz sabırla, uzunca bir süre sütlacı karıştırmanızdan yana. Fırın sütlaç yapacaksınız da içerisine son aşamada ayrı bir yerde sütle açtığınız yumurta sarılarını ilave edebilirsiniz.
Sütle pirinç iyice yoğunlaştığında ocaktan alın ve kaselere pay edin. Hafif sıvı kıvamda olsa da sütlaçlar oda sıcaklığında durdukça daha da yoğunlaşacaktır. O yüzden hafif sıvı bir kıvamdayken ocaktan almanızı öneririz. İyice soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın, birkaç saat soğutun ve afiyetle tüketin. Fırına atacağınız sütlaçlar için ise sizi şu tariften alalım: Fırın sütlaç
Ayy nasıl canım çekti. Sütlacı çok severim.
YanıtlaSilBen de çok severimmm...Olsa da yesekk
Sil