K vitamini kaynağı olan kerevizin kansere, kötü kolesterole ve sindirim sistemine iyi geldiği söylenmektedir. 100 gramında 6 gr kalori bulundurduğundan diyet yapanlar için mükemmel bir besin kaynağı.
1. Kızartmayı bir de kerevizle deneyin
2. Her şeyin dolması olur da kerevizin olmaz mı?
Kereviz Dolması Tarifi
Malzemeler:
3 adet kereviz
2 adet havuç
100 gram kadar bezelye
1,5 limonun suyu
1 baş soğan veya 6 adet arpacık soğan
6 adet kesme şeker
Yeterince tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
Tarif:
Kerevizler ayıklanır, yıkanır, kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünür ve 1 limonu kullanarak yaptığımız limonlu suya atılır. Diğer taraftan temizlenmiş yıkanmış havuç tavla zarı büyüklüğünde küp küp kesilir, bezelye de ilave edilerek limonlu sudan çıkarılmış ve altı düz bir tencereye yerleştirilmiş kerevizlerin içlerine doldurulur. Artan malzeme tencerenin etrafına serpiştirilir. Her bir kerevizin üzerine 1 kesme şeker konur. Yarım limon suyu ile zeytinyağı çırpılır ve kerevizlerin üzerine dökülür. Ayrıca 1,5 çay bardağı daha su ilave edilir. Tuz eklenir. Kapağı hiç açılmadan 25-30 dakika orta ateşte pişirilir. Isındıktan sonra servis yapılır.
3. Çorba çorbaa
Terbiyeli Kereviz Çorbası Tarifi
Malzemeler:
1 orta boy kereviz
2 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy soğan
1 limon
1 yemek kaşığı kaşığı un
1 kaşıkğı yoğurt
1 çay kaşığı domates salçası
1 tane et bulyon
Tuz
Karabiber
Sıvı yağ
Tarif:
Kerevizin kabuklarını temizleyerek, sap ve yapraklarını ayırıyoruz. Temizlenen kerevizi küp küp doğrayıp, kararmaması için limonlu suya koyuyoruz. Aynı şekilde havuç, patates, soğanı da küp küp doğruyoruz. Kerevizin yaprak ve sap kısımlarını da çorbanın içine katacağımız için saplarını küçük küçük, yapraklarını da çok ince olmayacak şekilde kesiyoruz. Derin bir tencereye limonlu suyla birlikte kerevizleri, havucu, soğanı, kereviz sap ve yapraklarını ilave ediyoruz. İçine et bulyonu ve salçayı da ekleyip pişmesi için ocağa alın. Sebzeler yumuşamaya başlayınca yarım limon suyu, 1 kaşık un ve 1 kaşık yoğurdu güzelce çırparak çorbaya karıştırarak ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberi de ekleyip servis ediyoruz
4. Etsiz yemem diyenlere
Kerevizli Etli Bezelye Tarifi
Malzemeler:
Yarım kilo dana kuşbaşı
1 kuru soğan
1 orta boy kereviz
1 havuç
400 gr bezelye
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Su
Tuz
Karabiber
Tarif:
Zeytinyağını ısıttığınız tencereye etleri koyuyoruz ve suyunu salıp çekene kadar bekliyoruz. Üzerine yemeklik doğradığınız soğanları ilave edip 1-2 dakika daha kavuruyoruz. Salçayı da ekleyip. Havucu soyup halka halka doğruyoruz. Kerevizi de soyu doğradıktan sonra havuçlarla beraber tencereye ilave ediyoruz ve bezelyeyle birlikte suyunu da ekliyoruz. Kereviz ve havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirip pişmesine yakın tuz ve karabiberini de ekleyerek servis ediyoruz.
5. Bulgur pilavına katıp tüm gün yemelik
Kerevizli Bulgur Pilavı Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 kuru soğan
1 kereviz
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 buçuk çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı
Tarif:
Kerevizleri temizleyip küp şeklinde doğruyoruz. Yağı tencereye alıp ısındıktan sonra doğradığımız soğanları atarak kavurmaya başlıyoruz. Kerevizlerimiz de ekledikten sonra 6 dakika daha kavurmaya deva ediyoruz. Salçayı ve tuzu da ekleyip biraz çevirdikten sonra sarımsak ve bulguru da ekliyoruz. Biraz çevirdikten sonra pişirmeye bırakıp pişince servis ediyoruz.
6. Şaşırmayın, ıspanaklı bile oluyorsa...
Kerevizli Kek Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 su bardağı mısır unu
1 paket kabartma tozu
2 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı lor peyniri
İnce kıyılmış kereviz sapları
Tarif:
Tüm malzemeleri birbiriyle karıştırıp kek kalıbına alıyoruz. 170 derecelik fırında 35 dakika kadar pişiriyoruz.
7. Tam diyetlik demiştik
Kereviz Detoks Tarifi
Malzemeler:
3 kereviz sapı
1 salatalık
1 limon
Biraz lahana
2 dilim taze rezene
Taze zencefil kökü
6 gr hindistan cevizi
Tarif:
Tüm malzemeleri (hindistan cevizi haric) katı meyve sıkacağından geçirip hindistan ceviziyle birlikte karıştırdıktan sonra 1 gece buzdolabında bekletiyoruz ve afiyetle içiyoruz.
8. Bir portakallı Pekin ördeği değil ama...
Portakallı Kereviz Tarifi
Malzemeler:
2 kereviz
1 soğan
1 havuç
7 portakal
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 kahve fincanı kadar zeytinyağı
Tarif:
Tencereye yağı alıp soğanları ve havuçları kavurmaya başlıyoruz. Şekeri ekledikten sonra kerevizleri de alıp kavurmaya devam ediyoruz. Portakal suyunu ve tuzunu da ekledikten sonra 15-20 dakika pişiriyoruz.
9. Ekşili köfteye kereviz ekledik
Kerevizli Ekşili Köfte Tarifi
Malzemeler:
Köftesi için:
300 gr kıyma
1 soğan
Biraz un
2 yemek kaşığı pirinç
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
1 kereviz
1 patates
1 havuç
Terbiyesi için:
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un
1 yumurta
Tuz
Tarif:
Kerevizi ve havucu küp küp doğradıktan sonra limonlu suda bekletiyoruz. Bi yandan su kaynatıp kaynayan suya kerevizi ve havuçları ve patatesleri alarak pişirmeye başlıyoruz. Köftelik malzemeler bir kapta karıştırarak yoğurduğumuz köfteleri nohuttan biraz büyük yuvarlayıp yapışmaması için una buluyoruz. Sebzeler hafif piştiğinde köftelerimizi içine atıp 1 kere karıştırıyoruz 15 dakika pişmeye bırakıyoruz. Bu sırada terbiyesini hazırlıyoruz. 15 dakikanın sonunda çorbanın suyuyla ılıtıp sulandırdığımız terbiyeyi yavaş yavaş ilave ediyoruz bir 10 dk kadar daha pişirdikten sonra servis ediyoruz.
10. Kereviz sapları çiğ de faydalıymış.
Kayık Kereviz Sapı Tarifi
Malzemeler:
2 bardak rendelenmiş tavuk
Çeyrek fincan mayonez
Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
Çeyrek çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı buffalo kanat sosu
Karabiber
6 kereviz sapı
1 taze soğan
Tarif:
Kereviz saplarını yıkayıp ikiye bölüyoruz. Taze soğan hariç tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alıp iyice karıştırdıktan sonra kereviz saplarının içine dolduruyoruz. Taze soğanları da yıkayıp küçük küçük doğradıktan sonra üstüne serpiyoruz.
11. Kırmızı et istemeyene tavuklusu
Tavuklu Kereviz Tarifi
Malzemeler:
1 tavuk göğsü
2 saplı kereviz
Yarım kuru soğan,
Çeyrek fincan hafif soya sosu
Çeyrek çay kaşığı zencefil tozu
1 yemek kaşığı biber sirkesi
1 buçuk yemek kaşığı kaba öğütülmüş karabiber
2 çorba kaşığı mısır nişastası
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tarif:
Tavuğu dilimleyerek ve 2 çorba kaşığı soya sosu, biber sirkesi, mısır nişastası ve zencefille 30 dakika kadar marine ediyoruz Yağı tavaya alıyoruz ve tavukları pişiriyoruz. Pişen tavukları içinden alarak kalan yağı tavaya ekleyip dilimlediğimiz kereviz ve soğanları kavuruyoruz. Kalan iki yemek kaşığı soya sosunu, kalan yarım yemek kaşığı biber sirkesini, pişmiş tavuk ve karabiberleri de ekleyerek 15 dakika daha pişiriyoruz ve servis ediyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder