Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Bu fark özellikle tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır. Yapılışı ise normal tantuniyi lokma halinde dilimleyip üzerine isteğe göre süzme yahut normal yoğurt dökerek toz biberli kızarmış yağı ekleyip servis etmektir. Mersin Tantunisi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.Vikipedi
Tantuni - 2 Kişilik
Tarif
Zorluk: orta
Hazırlık süresi: 10 dakika
Pişirme: 10 dakika
Porsiyon Maliyeti: 6,16 TL
Malzemeler:
250 gr Emin dana biftek
½ soğan
5 çorba kaşığı Sole ayçiçek yağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı Destan karabiber
1 çay kaşığı Destan sumak
1 çay kaşığı Destan toz kırmızı biber
2 domates
8-9 dal maydanoz
Fıçı acı biber turşusu
Limon
Ekmecik lavaş
Yapılışı:
• 250 gr bonfileyi ince şeritler halinde doğrayın.
• Geniş bir tavaya 2 çorba kaşığı ayçiçek yağını koyup yüksek ateşte ısıtın.
• Isınan yağa etleri ekleyip kavurun.
• Etler yüksek ateşte kavrulurken yarım su bardağı sıcak suya, birer çay kaşığı toz kırmızı biber ve isot ekleyip karıştırın.
• Etler kavrulup kahverengileşince içine 1 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin.
• Sumaklı toz kırmızı biberli suyu tavaya döküp lavaşı etlerin üzerine bastırın. Bu sayede lavaş etlerin lezzetli suyunu emmiş olacak.
• 2 domatesi küp küp doğrayın.
• Yarım soğanı piyazlık, 10 dal maydanozu da ince ince doğrayın.
Etin suyuyla lezzetlendirdiğiniz lavaşın üzerine etlerin yerleştirin.
• Doğranmış piyazlık soğanı üzerine maydanozu, domatesi ve biber turşusunu koyduktan sonra limonunu sıkıp önce kısa kenarlarını içe katlayın ve dürüm yapın.
• Tantuniniz hazır. Afiyet Olsun!
Kynak: Anasayfa - Bim A.Ş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder