Nohut hem tat olarak hem de besin değerleriyle gönlümüzü fethediyor. Gelin nohutla sulu yemek dışında başka hangi güzellikler pişirebiliyoruz bakalım
1. Leziz nohut çorbası için Fas' a gitmeye gerek kalmadı.
2. Nohutun balıkla da iyi gittiğini söylüyoruz.
Nohutlu Somon Tarifi
2 adet somon filetosu
2 YK zeytinyağı
1/2 kırmızı soğan
1+1/2 YK toz kırmızı biber
1 TK toz kişniş
1/8 TK acı biber
470 gram haşlanmış nohut
1 YK limon suyu
2 YK taze kişniş
1 limon kabuğu
1 TK kimyon
Tuz
Karabiber
Somonları bir tabağa alın. Fırçayla üzerlerine zeytinyağı sürün. Tuz, karabiber ve biraz kimyon ve limon kabuğunu ekleyin. Zeytinyağında soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Toz kırmızı biberi, kimyonu, acı biberi ve kişnişi ekleyin. Nohutları ve 3 yemek kaşığı suyu da ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin. Somonları derili kısmı aşağı gelecek şekilde tavada ya da ızgarada pişirin. Tabağa nohutları alın. Üzerine somonu koyun ve servis edin.
3. Doyurucu bir salataya kim hayır diyebilir ki?
Nohutlu Roka Salatası Tarifi
450 gram haşlanmış nohut
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 YK kaşığı limon suyu
2 TK kuru nane
1 TK sirke
7 SB roka
1/4 SB taze nane
1/4 SB kırmızı soğan
2 beyaz peynir
Fırını 200 dereceye getirin. Nohutları fırın tepsisine alın. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Tuz ve karabiber ekleyip fırına verin 20 dakika nohutlar altın rengi alana kadar pişirin. 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu, kuru nane ve sirkeyi çırpın. Tuz ve karabiber ekleyin. Roka, taze nane, soğan ve nohutları karıştırın. Üzerine sosu dökün. İyice karıştırın. Üzerine beyaz peynir ufalayıp servis edin.
4. Protein bombası.
Nohutlu Ispanaklı Yumurta Tarifi
1 YK zeytinyağı
1 yumurta
1 SB ıspanak
1/2 SB nohut (haşlanmış)
Tuz
Karabiber
Ispanakları ve nohutları zeytinyağında 3 dakika pişirin. Tavanın ortasında yuvarlak açın. Yumurtayı kırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
5. Tek tencerede akşam yemeğini halletmek isteyenler için..
Nohutlu Tavuk Tarifi
1 YK zeytinyağı
8 adet tavuk budu
1 adet soğan
4 diş sarımsak
2 TK kimyon
1 TK toz kişniş
1/4 TK acı biber
Tuz
Karabiber
1/2 SB tavuk suyu
100 gram haşlanmış nohut
1/4 SB maydanoz
Limon
Fırını 250 dereceye getirin. Tavukları yağlayın tuz ve karabiber ekleyin.Döküm tavada iki tarafları da 10 dakika olacak şekilde tavukları fırında pişirin. Pişen tavukları tabağa alın. Tavada kalan yağın içine soğanları, sarımsakları, kimyonu, toz kişnişi, biberi koyun. Soğanlar yumuşayana kadar 5 dakika pişirin. Tavuk suyunu ekleyip karıştırın. Nohutları ve tavukları ekleyin ve 25 dakika pişirin. Limon ve maydanozla servis edin.
6. Makarna sosu bu sefer nohuttan.
Nohutlu Makarna Tarifi
170 gram penne makarna
1 kutu konserve nohut
1/2 limon suyu
3 YK zeytinyağı
2 YK kapari
1 TK acı biber
1/4 SB kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Makarnayı paketin arkasındaki talimatlara göre pişirin. Limon suyu, limon kabuğu, zeytinyağı, kapari ve acı biberi karıştırın. Nohutları ekleyip karıştırın. Makarnayı süzüp sosun içine koyun. Tuz ve karabiber ekleyin. Rendelenmiş kaşar ve kapariyle servis edin.
7. Enfes humus lezzetini pizzaya taşıdık.
Humuslu Pizza Tarifi
2 SB un
3/4 SB sıcak su
1/4 SB zeytinyağı
1/2 YK tuz
1/2 YK instant maya
Pizza İçin;
1 YK zeytinyağı
1 tatlı patates
1/2 SB humus
1 adet soğan
2 YK tereyağ
1 domates
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Yoğurt (mayonez de kullanabilirsiniz.)
Fırını 200 dereceye ayarlayın. Ilık suyun içine mayayı dökün. Un ve tuzu ekleyip karıştırın. Zeytinyağını ekleyip hamur haline getirin. İçini yağladığınız bir kaseye hamuru alıp ağzını streç filmle kapatın. Tatlı patateslere zeytinyağı ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp. 20 dakika pişirin. Fırını 260 dereceye getirin. Hamuru açın. 10-12 dakika pişirin. Hamurun üzerine humusu yayın. Karamelize soğanları, tatlı patatesleri, domatesi ve maydanozu hamurun üzerine yayın. Yoğurdu pizzanın üzerine gezdirerek servis edin.
8. Enfes bir atıştırmalık.
Misket Limonlu Nohut Tarifi
2 TK toz kırmızı biber
2 TK acı biber
1/2 TK şeker
1/2 TK tuz
1/2 TK karabiber
Zeytinyağı
2 SB nohut
Toz biberi, acı biberi, şekeri, tuzu ve karabiberi karıştırın. Zeytinyağını ısıtın nohutları ekleyin. Kuruladığınız nohutları yağda soteleyin. Baharat karışımını ekleyip karıştırın. Misket limonunu nohutların üzerine sıkın. Limonun kabuğunu rendeleyerek servis edin.
9. Nohut ve üzümün enfes uyumu.
Üzümlü Nohut Salatası
425 gram haşlanmış nohut
2 SB haşlanmış buğday
2 YK sıvı yağ
1 TK toz kırmızı biber
1/2 TK tuz
1 SB üzüm
1 SB kara üzüm
150 gram beyaz peynir
6 adet taze soğan
1/4 SB zeytin yağı
2 limon suyu
2 TK bal
Fırını 200 dereceye ayarlayın. Nohutları fırın tepsisine alıp üzerine tuz ve kırmızı biberi dökün. Sıvı yağ gezdirip fırında 30 dakika pişirin. Soğuduktan sonra bir kaseye alıp içine kara üzümleri ve buğdayı ekleyin. Zeytin yağı, limon suyu ve balı karıştırın. Üzümleri, yeşil soğanı, beyaz peyniri ekleyip karıştırın. Nohut karışımının üzerinden döküp servis edin.
10. Nohuttan waffle yaptık yetmedi bir de sandviçe çevirdik.
Falafel Waffle Tarifi
1/3 SB sıvı yağ
2 YK doğranmış kişniş
2 YK un
2 YK maydanoz
1 TK kabartma tozu
1 TK kimyon
1 TK tuz
1/2 toz kiniş
1/4 TK acı biber
2 yumurta beyazı
2 diş sarımsak
450 gram nohut
4 adet pita ekmeği
Marul
Domates
Soğan
1/4 SB humus
Yağ, kişniş, maydanoz, un, kabartma tozu, kimyon, tuz, toz kişniş, acı biber, yumurta beyazı, sarımsak ve nohutu mutfak robotunda pürüzsüz kıvam alana kadar çekin. Waffle makinasını yağlayın. Hamuru dökün falafelleri 6-10 dakika pişirin. Sandviçleri yapmak için, pita ekmeklerinin içine humusu sürün. Falafel, soğan, marul, domatesi ekmeğin içine yerleştirip servis edin.
11. Kahvaltıda başrolü nohuta verdik.
Nohutlu Kahvaltılık Tarifi
2 SB nohut unu
2 SB su
2 YK zeytin yağı
1/4 TK tuz
Kekik
Baharatlı Nohut İçin;
1 YK zeytinyağı
1 adet soğan
1 YK salça
1/4 TK acı biber
1/4 TK toz kırmızı biber
1 adet domates
1/2 SB haşlanmış nohut
1/2 TK şeker
4-6 adet yumurta
Kekik
Zahter
Tuz
Karabiber
Fırını 200 dereceye getirin. Ekmek için olan malzemeleri karıştırın. Yarım saat dinlendirdiğiniz hamuru pişirin. Soğanları zeytinyağında soteleyin. Sarımsakları, toz biberi ve acı biberi ekleyip karıştırın. Domates, nohut ve şekeri ekleyin ve 40 dakika pişirin. Tuz ve karabiber ekleyin. Bir tavada yumurtaları kırın. Ekmeği fırından alın. Üzerine nohutları koyun. Yumurtaları da nohutların üzerine yerleştirin. Kekik, zahter, tuz ve karabiber serpip servis edin.
12. Suyuna ekmek banmalık.
Nohut Yemeği Tarifi
450 gram nohut
5 diş sarımsak
1 TK kimyon
2 TK zahter
2 defne yaprağı
1 TK acı biber
1 TK toz kırmızı biber
2 YK salça
1 adet közlenmiş kırmızı biber
2 YK zeytinyağı
Tuz
Karabiber
4 YK maydanoz
Sarımsak ve kimyonu ezin. Zeytinyağında kokusu çıkana kadar pişirin. Acı biberi, toz biberi ve salçayı ekleyip birkaç dakika daha karıştırın. Nohutları zahteri ve defne yaprağını koyun. 4 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakın. Tuz ekleyin. Maydanozları kıyıp servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder