Haziran ayı sebze ve meyveleriyle hazırlayabileceğiniz 4 tarif
Yaz, sonunda kapıyı çaldı; kıyafetlerimiz ve sofralarımızdaki hafifleme ise her geçen gün daha çok hissediliyor. Haziranın hasat yönüyle bereketli dönemlerden biri olması sayesinde mevsimsel beslenmeyi kolay kılan aylardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu ay doğanın izini takip edip mevsimine göre besleneceksek hangi besinleri tüketmeliyiz?
Haziran ayı sebzeleri
Enginar, taze fasulye, bezelye, bakla, barbunya, kabak, patlıcan, salatalık, yeşil biber, dolmalık biber, domates,
Haziran ayı yeşillikleri
Semizotu, rezene, marul, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, fesleğen, biberiye, nane, maydanoz, tere.
Haziran ayı meyveleri
Kayısı, erik, çilek, kiraz, şeftali, dut, vişne, mürdüm eriği, yeni dünya
#1 Salatalıklı ve dereotlu soğuk yoğurt çorbası
Malzemeler
2 adet büyük salatalık (bir tanesi ince rendelenmiş diğeri büyük doğranmış)
1/2 su bardağı yoğurt
3 çorba kaşığı limon suyu
1 küçük soğan
1 diş sarımsak
1/3 demet dere otu
1/4 demet maydanoz
2 çorba kaşığı tarhun yaprağı
1/4 bardak zeytinyağı
Tuz & biber
½ ince doğranmış kırmızı soğan
Hazırlanışı
Bir kasede doğranmış salatalığı yoğurt, limon suyu, arpacık soğanı, sarımsak, dereotu, maydanoz, tarhun ve 1/4 bardak zeytinyağı ile birleştirin. Eşit dağıldığını düşününceye kadar karıştırın. Tuz ve biber ekleyin, en az 8 saat veya bir gece boyunca örtün ve soğutun.
Çorbayı servis etmeden hemen önce baharatlayın. Çorbayı kaselere dökün. İnce doğranmış salatalık, kırmızı soğan ve zeytinyağı ile süsleyin ve servis yapın.
#2 Akdeniz yeşillikli kinoa salatası
Malzemeler
4 su bardağı bahar yeşillikleri (nane, semizotu, fesleğen, maydanoz vb.)
1–1 /2 su bardağı pişmiş kinoa
1/3 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış zeytin
1/4 su bardağı doğranmış ve güneşte kurutulmuş domates
1/4 su bardağı dilimlenmiş badem
İsteğe bağlı: 1/3 bardak ufalanmış beyaz peynir
Sos malzemeleri
1/4 su bardağı sızma zeytinyağı
Bir adet limonun suyu
1 yemek kaşığı bal
2 çay kaşığı kıyılmış taze sarımsak
2 yemek kaşığı kıyılmış taze fesleğen
1/2 çay kaşığı kurutulmuş kekik
1/2 çay kaşığı kurutulmuş Yunan kekiği
Kaya tuzu ve taze çekilmiş karabiber
Sosu hazırlayın: Küçük bir karıştırma kabında, emülsifiye olana kadar zeytinyağı, limon suyu ve balı çırpın. Sarımsak ve otları ilave edin. Tat vermek için tuz ve karabiber serpin. Kenara koyun.
Salatayı birleştirin: Büyük bir karıştırma kabında pişmiş kinoayı, yeşillikleri, zeytinleri, kurutulmuş domatesleri, bademleri ve beyaz peynirleri (kullanıyorsanız) birleştirin.
#3 Bademli fırında patlıcan
Malzemeler
2 patlıcan
1 fincan öğütülmüş badem
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber
1 çay kaşığı sarımsak
Yapışmaz zeytinyağı spreyi veya 2 çay kaşığı zeytinyağı.
Hazırlanışı
Yağlanmış bir pişirme kağıdına, patlıcan dilimlerini yerleştirin ve 1 çay kaşığı tuz serpin. 10 dakika dinlenmesine izin verin. Bir mutfak robotunda, bademleri, kalan tuzu, karabiberleri ve sarımsakları daha ince fakat yine de hafif kaba olana kadar topraklayın.
Patlıcan 10 dakika dinlendirildikten sonra her iki tarafına da zeytinyağı sürün ve badem karışımına patlıcanları bulayın Gevrek oluncaya kadar her bir tarafını 15 dakika , toplamda 30 dakika pişirin.
#4 Yağsız, şekersiz vişneli tatlı
Malzemeler
İki su bardağı vişne
2/3 su bardağı yulaf unu
1/3 su bardağı yulaf
2 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı deniz tuzu
Seçtiğiniz 1 bardak süt(beslenme alışkanlığınıza bağlı olarak günlük süt veya bitkisel süt tercih edebilirsiniz)
2 çay kaşığı vanilya özü
Hazırlanışı
Fırını 180 dereceye kadar önceden ısıtırken bir pişirme kabını hafifçe yağlayın. Vişneleri dibe yerleştirin. Bir kapta un, yulaf, kabartma tozu ve tuzu çırpın ardından süt ve vanilyayı ilave edin ve pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. Meyvenin üzerine karışımı dökün, kabı eşit şekilde dağıtmak için hareket ettirin. Üst kısmı kızarana kadar 35-40 dakika pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder