Soğuk Kahve Nasıl Yapılır? Serinletecek Soğuk Kahve Tarifleri
Sütlü Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?
- Sütlü soğuk kahve için önce kahvenin hazırlanması ve ardından süt eklenmesi tavsiye ediliyor.
- French press, demleme aleti ya da kavanoz, şişe yardımıyla yapılan soğuk kahvelerde 100 gr kahve ve 500 ml soğuk su oranı kullanılıyor.
- French presste kahve hazırlarken doğru bir buzlu kahve tarifi en az 24 saatlik bir demleme süresi gerekiyor.
- Kavanoz ya da şişede yapılan sütlü kahvede önce kahve, ardından soğuk su konuluyor. Yine yaklaşık olarak 24 saatlik bir beklemenin ardından süzme işlemi gerçekleştiriliyor.
- Süzülen içeceğe son olarak 5’te bir oranlı süt ekleniyor. Süt oranı isteğe bağlı olarak değişebiliyor.
Sütsüz Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?
- Yeni akım kahve zincirleri arasında da oldukça popüler olan ve Cold Brew olarak da adlandırılan soğuk kahve yapımı için üç alternatif bulunuyor: Özel cold brew aleti, french press ya da evdeki imkanlar.
- Soğuk kahve demleme aleti ile yapılacak kahvelerde 24 – 60 saat arası bir demlenme süresi gerekiyor. Sürenin uzunluğu kahvenin içimini yumuşatırken lezzetli ve hafif bir buzlu kahve tarifi oluşturuyor. Özel tarifler, kahvenin tadını güzelleştiriyor.
- Soğuk kahve yapımı için kullanılan bir diğer yol ise french press kullanımı olarak görülüyor. French press ile yapılacak kahvede su ve kahve oranına dikkat edilmesi gerekiyor. French press için uygun olan 100 gram kahve için 500 ml soğuk su kullanabilirsiniz.
- French press sahibi olmayanlar ya da daha pratik, hızlı ve kolay bir kahve yapımı isteyenler için bir şişe ya da kavanoz da yeterli olabiliyor. Oran yine değişmiyor; 100 gram kahve için 500 ml soğuk suyun kullanılması tavsiye ediliyor. Kavanoz içerisine alınan kahve ve su ortalama 24 saatlik bir süre bekletiliyor ve sonunda afiyetle içiliyor.
Buzlu Kahve Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
- French press ile yapılacak soğuk kahve için dikkat edilmesi gereken nokta french press kapağıdır. Kapağın kapalı olduğunun kontrol edilmesi ve gerekirse bir peçete yardımı ile hava akışının kesilmesi gerekiyor.
- Kavanoz ya da şişe yardımıyla yapılacak soğuk kahvelerde bekleme süresi boyunca zaman zaman yapılacak çalkalama işlemi ile kahvenin yoğunluğu değişebiliyor.
- Standart yoğunluktaki bir kahve için 100 gram kahve, 500 ml su oranını korumak önemli görülüyor.
- Yumuşak içimli hafif bir kahve için kahve miktarının azaltılması ya da süt oranının artırılması yetiyor.
- Nispeten ağır kahve yapmak için daha az süt ve su, daha fazla kahve oranına sadık kalınması tavsiye ediliyor.
Soğuk kahve tarifleri arasından arasından damağınıza en uygun seçimi yaptıysanız, bu sıcak yaz aylarında serinlemeye ne dersiniz?
Sıcak Yaz Aylarında Serinletecek Sevilen Soğuk Kahve Tarifleri
Frappe Tarifi
Frappe, soğuk kahve çeşitlerinin yapımı en kolay tariflerinden biridir. Ana vatanı Yunanistan olan bu kahve türü bugün tüm dünyada en çok tüketilen soğuk kahve çeşididir. İyi bir frappe kahvenin püf noktası karıştırma işlemidir. En iyi sonucu elde etmek için bir shaker kullanabilirsiniz. Ancak bir plastik şişe kullanarak çalkalama yöntemiyle de frappe’nizi hazırlayabilirsiniz. Frappe için granül kahve kullanmalısınız. Pişirme işlemi gerektirmeyen ve üzerine sıcak su dökülerek içilebilen kahve türleri granül olarak adlandırılır.
Malzemeler
- 2 tatlı kaşığı granül kahve
- Şeker
- 3 tatlı kaşığı su
- Soğuk süt
- 2 adet buz küpü
Hazırlanışı
Karıştırıcı olarak kullanacağınız shaker ya da plastik şişeye kahve, şeker ve suyu ekleyerek en az 2 dakika boyunca seri ve güçlü bir şekilde çalkalayın. Şeker miktarını kendi damak zevkinize göre belirleyebilir ve isterseniz tarifi şeker kullanmadan da yapabilirsiniz. Çalkalama işleminin ardından ince ve uzun bir bardağa buz küplerini atıp üzerine köpüklü karışımı boşaltın. Bol sütlü bir frappe istiyorsanız bardağın kalan kısmını soğuk süt ile doldurabilirsiniz veya dilerseniz yalnızca soğuk su ekleyebilirsiniz. Daha canlı bir görüntü elde etmek isterseniz frappe kahvenizi çikolata parçaları, pasta süsleri veya karamel ile süsleyebilirsiniz.
Cold Brew Tarifi
Cold Brew, demleme usulüyle hazırlanan bir kahve çeşididir. Ancak standart demleme işlemi gibi sıcak suyla ya da kaynatılarak değil tamamen soğuk su kullanılarak hazırlanır. Demleme işlemi uzun sürdüğü için cold brew yumuşak içimli bir kahve deneyimi sunar. Kahve içmeyi çok sevmeyenlerin bile kolaylıkla tüketebildiği tarifler arasında bulunur. Cold Brew için çekilmiş filtre kahve kullanmanız gerekir.
Malzemeler
- 1 litre soğuk su
- 120 gram çekilmiş kahve
- 4 küçük buz küpü
- 1 su bardağı süt (isteğe göre)
Hazırlanışı
Taze çekilmiş kahveyi bir sürahiye ya da kavanoza alın. Üzerine soğuk içme suyunu ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Ardından kabın ağzını kapatıp buzdolabında 15 saat kadar bekletin. Bekleme süresi dolduğunda karışımı süzgeç ya da kahve filtresi yardımıyla başka bir sürahiye ya da kavanoza aktarın. Kullanacağınız bardaklara birer tane buz küpü atın ve bardağı demlediğiniz kahve ile doldurun. Sütlü bir kahve içmek istiyorsanız bardağın yarısına kadar kahve döküp üzerini soğuk süt ile doldurabilirsiniz.
Iced Americano Tarifi
Iced Americano, klasik Americano kahvenin sıcak su yerine soğuk su ile yapılan bir türüdür. İyi bir Americano deneyimi için Espresso kahve kullanmak gerekir ama evde yapacağınız tariflerde granül kahve ile de hazırlamanız mümkündür. Iced Americano’yu düşük kalorili olması sebebiyle diyet yaparken bile rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Malzemeler
- 1,5 yemek kaşığı granül kahve
- Sıcak su
- Soğuk su
- Şeker (isteğe göre)
Hazırlanışı
Bir bardak kaynamış suya 1 yemek kaşığı granül kahve ekleyip karıştırın ve kahve çözüldükten sonra bir sürahiye aktarıp üzerini soğuk su ile doldurun. Sürahideki karışımı bir buz kalıbına aktarıp buzluğa kaldırın. Kalıptaki kahve buz küpleri haline geldiğinde tarifin ikinci aşamasına geçebilirsiniz. 1 su bardağına 1 tatlı kaşığı granül kahve ekleyip kahveyi eritecek miktarda sıcak su ile karıştırın. Kahveniz şekerli olsun isterseniz bu aşamada şekeri ekleyebilirsiniz. Karışımı büyük bir bardağa aktarın, üzerini soğuk su ile doldurduktan sonra kahveli buz kalıplarından 2 tanesini de ekleyerek servis yapın.
Dalgona Kahve Tarifi
Dalgona, son yılların en gözde kahve türlerinden biridir. Ana vatanı Güney Kore’dir ve adını yine bu ülkenin ünlü karamelli şekeri Dalgano’dan almaktadır. Şekerle çok yakıştığı için sıcak yaz günlerinde tatlı ihtiyacını da bastırır.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı granül kahve
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı sıcak su
- 200 mililitre soğuk süt
- Buz
Hazırlanışı
Derin bir kaba granül kahveyi, şekeri ve sıcak suyu ekleyin. Tel bir çırpıcı ile çırpma işlemine başlayın ve 15 dakika boyunca ara vermeden devam edin. İlk etapta koyu bir renk sunan karışım çırpma işlemi devam ettikçe daha açık bir renge ve koyu bir kıvama ulaşacaktır. Bu aşamada kısa ve geniş bir bardağa birkaç tane buz atın, üzerini soğuk süt ile doldurun ve hazırladığınız karışımı ekleyin. Daha keyifli ve kolay bir içim için pipet kullanabilirsiniz.
Dondurmalı Kahve Tarifi
Yaz aylarının en sevilen içeceklerinden biri olan dondurmalı kahve genç yaşlı herkesin çok seveceği bir lezzet sunar. Kahve sevmeyenleri bile içeriğindeki dondurma ile cezbeden bu tarifi uygularken kullanacağınız dondurmaya kendi damak zevkinize göre karar verebilirsiniz.
Malzemeler
- 1 çorba kaşığı granül kahve
- 1 su bardağı soğuk süt
- 1 yemek kaşığı toz şeker (isteğe göre)
- 2 yemek kaşığı vanilyalı dondurma
- krem şanti (isteğe göre)
- buz
Hazırlanışı
Dondumalı kahve tarifi için öncelikle bir el blender’ı ya da mikser kullanmanız gerekir. Granül kahve, soğuk süt, şeker ve dondurmayı bir kapta birleştirin ve blender ile kısa süre karıştırın. Malzemeler çabucak birbirine geçecektir, bu yüzden işlemi uzun tutmayın. Hazır olan karışımı buzla doldurduğunuz uzun bir bardağa aktarın. İsterseniz kahvenizi krem şanti ile süsleyebilirsiniz.
Nutellalı Soğuk Kahve Tarifi
Nutella tutkunlarının bayılacağı bu tarif her ne kadar bir kahve çeşidi olarak bilinse de esasında lezzetli bir tatlı deneyimi de sunmaktadır. Kolaylıkla bulunabilir malzemeleri ve pratik tarifi ile yaz mevsiminin alışkanlıklarından biri olmaya adaydır. Nutellalı soğuk kahve için bir el blender’ı ya da mikser kullanmanız gerekir. Kullanacağınız buzları da tarifi hazırlamadan önce kırmanızda fayda vardır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı granül kahve
- 1 su bardağı soğuk süt
- 2 yemek kaşığı Nutella
- Bolca buz
Hazırlanışı
Kırık buzları, sütü, Nutella’yı ve kahveyi derin bir kaba alın. Bir blender ya da mikser yardımıyla kısa bir süre karıştırın. Servis yapacağınız bardağın iç kısmına bir miktar Nutella sürün ve hazırladığınız karışımı bu bardağa aktarın. Dilerseniz bardağınızı krem şantiyle de süsleyebilirsiniz.
KAYNAK: https://www.avansas.com/blog/adacayi-nasil-demlenir-adacayinin-faydalari-nelerdir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder