Kahve çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerden biri filtre kahve. Peki, bu lezzetli içeceğin en sade hallerinden biri olan filtre kahve nasıl yapılır?
Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
Coğrafya fark etmeksizin dünyanın her yerinde keyifle tüketilen bir içecek olan kahve, adeta bambaşka kültürlere sahip medeniyetlerin ortak noktası. Tarih boyunca dünyanın her yerinde iz bırakmak isteyen bir gezginmişcesine kıtaları aşan bu lezzetli içeceğin ortaya çıkışı 600 yıl öncesine dayanıyor. İlk olarak Habeşistan’da (Etiyopya) keşfedildiği tahmin edilen kahve, Yemen’e ulaşarak önce Arap yarımadasını daha sonra ise İstanbul’dan geçerek Avrupa’yı etkisi altına almış. Günümüze gelindiğinde ise kahve, geçmişindeki bu meşakkatli yolculuğun hakkını verecek bir üne sahip. En koyu sohbetlerin eşlikçisi, en uzun gecelerin sadık dostu olan bu lezzetli içecek, farklı kültürlere özgü pişirme metotlarıyla soframıza taşınıyor. Kahve çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerden biri ise filtre kahve olarak öne çıkıyor. Peki, bu lezzetli içeceğin en sade hallerinden biri olan filtre kahve nasıl yapılır?
Filtre Kahvenin Hazırlanışı
Filtre kahve hazırlamak için tercih edebileceğiniz iki temel yöntem mevcut. Bunlardan birincisi filtre kahve makinesiyle içeceğinizi hazırlamak. Daha fazla emek gerektiren ancak bir o kadar da lezzet vadeden ikinci metot ise kahve presi yani French Press kullanımı. Her iki yöntemde de kahve çekirdeklerinin taze kavrulmuş, kullanacağınız yönteme göre doğru oranda öğütülmüş ve iyi koşullarda saklanmış olması önemli.
Filtre kahve makinesinde kahve hazırlamak için makinenizin kullanım kılavuzunu takip etmeniz yeterli. Tercihiniz French Press ise ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basit: French Press, filtre kahve ve sıcak su. Ancak bazı ufak detaylara dikkat etmeniz çok daha keyifli bir kahve deneyiminin kapılarını aralayacak.
İlk Adım Suyu Kaynatmak
French Press ile filtre kahve yapmak için ilk adımınız suyu bir kettle veya ocak vasıtasıyla kaynatmak. Suyu kaynatın, ancak kaynar su kullanmayın. Lezzetli bir kahve hazırlamanın en önemli püf noktalarından biri kullanılan suyun sıcaklığında saklı. Kaynattığınız suyu 2 dakika ağzı açık bir şekilde beklettiğinizde su, yaklaşık 90 derecelere düşer. İşte, lezzetli bir filtre kahve için aranan su sıcaklığı tam da bu seviyede!
Fincan Başına 1,5 Tatlı Kaşığı Kahve Ekleyin
Damaklarda keyifli bir deneyim bırakacak bir filtre kahve hazırlamak istiyorsanız kahve/su oranına da dikkat etmelisiniz. French Press’inize hazırlamak istediğiniz her bir fincan için 1,5 tatlı kaşığı kahve eklemeniz yeterli olacaktır.
Sıcak Su ve Kahvenin Aheste Buluşması
French Press’inizde kahveniz hazır, sıcak suyunuz hazır, artık geriye bu iki sevgiliyi kavuşturmak kaldı. Ancak bu noktada da dikkat etmeniz gereken bir konu var. Sıcak suyu French Press’inize asla bir anda boca etmeyin. Suyu yavaş yavaş kahvenizin üzerine ekleyin. Kahveniz kabarmaya başlarsa ve yüzeyde köpükler oluşursa, işleminize 10-15 saniye ara verin. Sonra kalan sıcak suyu yine yavaş yavaş French Press’inize aktarın.
Demleyin, Süzün ve Afiyet Olsun
Lezzetiyle keyfinize keyif katacak olan filtre kahvenize kavuşmanız için yalnızca iki adım kaldı. Tüm sıcak suyu döktükten sonra kahvenizi French Press''in pistonu yukarıda kalacak şekilde 4 dakikalığına demlenmeye bırakın. Kahveniz demini alınca pistonu tamamen aşağı indirerek süzme işlemine başlayabilirsiniz. Süzme işlemini de acele etmeden yavaş hareketlerle yapmanız çok daha lezzetli bir kahve deneyimine ulaşmanızı sağlayacak.
Saymakla bitmeyen kahvenin faydaları bir kenara dursun, bu lezzetli içeceğin damaklarda bıraktığı keyifli deneyim bile tüm dünyada kendisine yer bulan ortak bir kültür haline gelmesi için yeterli oluyor. Özenle hazırlanmış bir filtre kahve, en unutulmaz anların baş köşesinde kendisine güçlü bir yer edinmekten geri kalmıyor.
KAYNAK: https://www.kahvedunyasi.com/blog/filtre-kahve-nasil-yapilir-62
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder