Padişahlar bütün modern müzik örnekleri gibi vals de besteledi.
Bunlardan en bilineni, 1861-1876 arasında tahtta oturan Abdülaziz'in bestelediği Invitation à la Valse (Valse Davet)'dı.
Öyle ki, Abdülaziz 1867’de Kraliçe Viktorya’nın davetlisi olarak Britanya'ya gittiğinde bando Abdülaziz'i kendi bestesi La Gondole Barcarolle’u çalarak karşıladı.
Avrupa müzik dünyası Abdülaziz'in Valse Daveti'yle beraber bu eseri çok sevdi.
Sultan V. Murad'ın piyanodaki ustalığı ve bestelediği valsler, ders aldığı Batı dans müziği besteleyen Callisto Guatelli bilinmez mi?
Sultan II. Mahmud'un çağrısıyla İstanbul'a gelen ve hayatının sonuna kadar burada kalan Giuseppe Donizetti'nin besteleri nasıl unutulur?
Dolmabahçe Sarayı’nda bulunan ve 12 Ocak 1859’da Luigi Ricci’nin Scaramuccia operasıyla açılan o dönem dillere destan Opera Binası'nı nasıl duymadı? Sadece bu topraklarda değil, Osmanlı sultanları Avrupa'da da opera binalarını finanse ettiler.
Rossini'nin, Frantz Listz'in, Donizetti'nin Osmanlı padişahlarının isteğiyle bestelediği Batı formundaki marşlardan söz etmiyoruz.
Padişahlar Cuma Selamlığına, bu marşlar eşliğinde çıkardı.
İşte Sultan Abdülaziz'in Invitation à la Valse (Valse Davet) eseri:
Limon birçoğumuzun evinde her daim bulunan meyvelerden biridir. Genellikle salatalarımızı lezzetlendirmek için kullanırız. Ancak bunun dışında daha birçok farklı kullanım alanı var aslında. Birçok konuda hayat kurtarıcı sayılabilir hatta. Bakalım limonu salataya koymak dışında nerelerde kullanabiliyormuşuz. Limonun 10 Farklı Kullanım Alanı
1. Kesme Tahtası Temizliği
Yarım bir limon ile üzerine salamura tuz serptiğiniz kesme tahtalarınızı ovarak hem lekelerinden kurtulabilir hem de tahtalarınızı dezenfekte edebilirsiniz.
2. Tırnak Beyazlatma
Sık oje sürmekten zamanla sararan ve güçsüzleşen tırnaklarınızı kullanılmış limonla ovarak beyazlatabilir ve güçlenmelerini sağlayabilirsiniz.
3. Leke Çıkarıcı
Limon harika bir leke çıkarıcıdır. Özellikle çay lekesi ve pas lekesi konusunda kesin sonuç verir. Çay lekesinin üzerine biraz limon sıkıp beklettikten sonra sabunlu suyla yıkayabilirsiniz. Pas lekesi için lekenin üzerine limon sıkıp güneşte kuruyana kadar bekletmelisiniz.
4. Yiyeceklerin Kararmasını Önleme
Özellikle meyvelerin soyulduktan sonra kararmaması için kesik taraflarını limonla ovmanız yeterli. Aynı şekilde soyulmuş kereviz ve enginarın kararmaması için limonlu suda bekletebilirsiniz.
5. Boğaz Ağrısı Giderme
Boğazınız ağrıyorsa eğer yarım limonu ocağın üzerinde alevde bir miktar yaktıktan sonra Suyunu sıkın ve balla karıştırarak için.
6. Beyazları Beyazlatma
Beyazlarınızı çamaşır suyu koyduğunuz suda bekletmek yerine limon suyu sıkılmış suda bekletin, aynı sonucu alacaksınız.
7. Rende Temizliği
Rendede narenciye kabuğu ve peynir gibi rende dişlerinin arasına giren şeyler rendeledikten sonra dişleri kolayca temizlemek için limonun sulu tarafını rendeleyin, dişleri tertemiz olacaktır.
8. Bulaşık Makinesi Parfümü
Suyunu sıktığınız limonu bulaşık makinenizin kaşık gözüne koyup makineyi çalıştırın. Bulaşıklarınız hem daha parlak olacak hem de mis gibi kokacaklardır.
9. Ucuz Dekorasyon Objesi
İçi su dolu bir vazonun içine limonları rast gele atın. Mutfak masası için şahane bir dekoratif obje elde etmiş olursunuz.
10 Tencere Parlatıcı
Dibi kararan tencereleri limonla ovun. İlk günkü gibi pırıl pırıl olacaktır.
Malzemeler 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı toz zencefil 1 çay kaşığı zerdeçal 1 tatlı kaşığı tarçın 5 tatlı kaşığı köy pekmezi Hazırlanışı Tüm malzemeyi cam bir kavanozun içerisinde karıştırın. Günde 3 kaşık kullanın. Üstüne hemen su içmeyin ve biraz boğazınızı yakmasına izin verin. Çok sulu olmayacak, kıvamı aynen fotoğraftaki gibi biraz yoğun olmalı. Kendinizi daha iyi hissedecekseniz ilaç şisesine de koyabilirsiniz:) 2 - BALLI ÖKSÜRÜK ŞURUBU Malzemeler 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı toz zencefil 1 çay kaşığı zerdeçal 1 tatlı kaşığı tarçın 5-6 adet karanfil 1 limon suyu 5 tatlı kaşığı doğal bal Hazırlanışı Tüm malzemeyi can bir kavanozun içerisinde karıştırın. Günde 3-4 kaşık kullanın. Boğazınızda gıcık varsa bal gıcığı daha da artırabilir. O nedenle özellikle yatmaya yakın tüketmeyin. 3 - KARA TURP VE BALLI ÖKSÜRÜK ŞURUBU Malzemeler 1 adet kara turp 1 tatlı kaşığı toz zencefil 1 yemek kaşığı doğal bal Hazırlanışı Turpun içini bıçakla oyun ve altına bir kaç tane küçük delik açın. Bir bardağın üzerine oturtun ve içine bal ve toz zencefili ekleyip kapağını kapatın. Bu şekilde bir gün bekletin ve bardağın içine akan karışımı tüketin. Altını delmeden de çukurun içinde kalan karışımı bir kaba alabilir ve günde 3 kaşık tüketebilirsiniz.
Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!
Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...