14 Aralık 2025 Pazar

Al Beni Yukarı Tatlısı (Tiramisu) Nasıl Yapılır? Danilo Şef'in İmza Tabağı Olan Tiramisunun Tarifi

 

AL BENİ YUKARI TİRAMİSU NASIL YAPILIR

Al Beni Yukarı Tatlısı (Tiramisu) Nasıl Yapılır? Danilo Şef'in İmza Tabağı Olan Tiramisunun Tarifi



'Al Beni Yukarı' adıyla Türkiye'de tanınan ve dünyaca ünlü bir tatlı olan tiramisu, İtalyan Şef Danilo Zanna'nın özgün yorumuyla karşımıza çıkıyor. 'Tiramisu, aslında 'al beni yukarı' anlamına gelir, bu da onun İtalyanca adının tam çevirisidir.' diyen Danilo Şef, tiramisunun yapımında basit bir süreç izlendiğini belirtiyor. Tiramisunun temelini oluşturan 'savoiardi' adı verilen kedi dili benzeri bir kurabiye hazırlanır. Bu kurabiyenin ıslatıldığında dağılmaması, tiramisunun başarılı bir şekilde hazırlanmasının sırrıdır, diye ekliyor Şef Danilo.


Al Beni Yukarı (Tiramisu) Tarifi Danilo Şef

Dünyanın açık ara en çok tercih edilen tatlısından konuşalım! Rahatlıkla, ‘İtalyan mutfağının en bilinen tatlısı’ da diyebiliriz. Kelime olarak ‘Beni yukarı çek’ anlamına gelir, kahveseverlerin gözbebeğidir… Damakta yarattığı vurucu etkisiyle İtalya sınırlarını aşarak 7 kıtaya yayılmış bambaşka bir lezzettir…

Tiramisu, İtalya’nın her bölgesinde sahiplenmeye çalışılmış ve pek çok savaşın içinde kalmış bir tatlı. Savaşı burada mecazi anlamda kullanıyorum tabii ama onu paylaşamayan bölgeler arasında yaşanan tüm tartışma ve çekişmeler, gerçekten de mahkemeye kadar taşınmış. ‘Dünya üzerinde en çok mahkeme konusu olmuş tatlı’ olarak da biliniyor. Benim bildiğim bir şey daha var ki tiramisunun gücü herkesi ama herkesi mutlu etmeye yetiyor.

Tiramisunun ortaya çıktığı bölgede ilk servis edildiği restoranlarda amaç, en son bu tatlıyı yiyerek evine gidenlerin enerjilerini yükseltmekmiş. Hatta yapan tatlıyı yapan ilk şeflerden biri, servis esnasında “Sizleri yukarı çekecek” demeye başlamış. Tiramisu o kadar çok beğenilmiş ve servis edilirken söylenen bu cümle insanları o kadar etkilemiş ki, zaman içerisinde evlerde ve diğer restoranlarda da bu isimle hazırlanıp servis edilmeye başlamış, tiramisu yiyen herkes bu efsaneyi desteklemiş. “İyi ki ortaya çıkmış” dediğimiz bu tatlı günümüze kadar gelerek popülaritesini arttırmış…

Bugün artık adıyla birlikte bir nevi psikolojik etki yarattığı da düşünülüyor ve içerisindeki malzemeler incelendiğinde bu tez desteklenmiş oluyor. Kullanılan geleneksel malzemelere bakarsak yumurta, şeker, savoiardi (kedidili) bisküvi, mascarpone peyniri, kahve ve kakao görüyoruz. Az malzemesi ve basit hazırlanışıyla geçmişte ve günümüzde sevilen bir reçete olarak tarihteki yerini korumayı her zaman başarmış olması da önemli.

İşte bu muhteşem tiramisunun tarifini paylaşıyorum…

NE LAZIM?

80 gr pudra şekeri

50 gr yumurta sarısı

160 gr mascarpone peyniri

160 gr krema

12 adet kedidili bisküvi

Duble espresso1 tatlı kaşığı süt

Kakao (üzerini süslemek için)

NASIL YAPARIM?

Öncelikle miksere yumurta sarısı ve pudra şekeri koyarak karışmalarını sağlayın. Çırpıcı da kullanabilirsiniz ama burada amaç hızlı çırpmak değil, karıştırmak. Yumurtaların kabarmasına gerek yok, homojen bir karışım elde etmeliyiz.

Yumurta sarısı ve pudra şekeri karıştıktan sonra parça parça mascarpone peynirini eklemeye başlayın.                        

Mascarpone peyniri bitince yavaş yavaş kremayı ilave edin, iyice karıştırın. Karışım tamamen homojen hale geldikten sonra tel süzgeçten geçirin, tamamen pürüzsüz olmasını sağlayın.

Karışımı sifona alın. Kapağını kapatıp gaz tüpünün dolduğundan emin olduktan sonra iyice çalkalayın. Buzdolabında yarım saat dinlendirin.

Espresso’yu hazırlayın, içine bir tatlı kaşığı süt ekleyin.

Kedidili bisküvileri sütlü ve kahveli karışımla ıslatın, servis tabağına koyun.

Sifondaki tiramisu kremasını üzerlerine sıkın, diğer kedidillerini de kahveye batırıp üstünü kapatın.

En üste yine krema sıkın ve kakao tozu serperek servis edin. 

KAYNAK: https://www.danilozanna.com/al-beni-yukari-tiramisu/

https://onedio.com/haber/al-beni-yukari-tatlisi-tiramisu-nasil-yapilir-danilo-sef-in-imza-tabagi-olan-tiramisunun-tarifi-1159476





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...