Etken 1: Çayın kalitesi ve saklama koşulları
İyi çay demlemek için kaliteli bir çay kullanmalısınız. Bu konuda ödün verirseniz o mükemmel deme ulaşamazsınız bizden söylemesi. Ancak kaliteli çay kullanmakla da iş bitmiyor açıkçası. Onu nasıl sakladığınız da önemli. Çayı, koyu renkli ve hava almayan bir kap içinde saklamalısınız. Kabın bulunduğu yerin nemli olmamasına ve güneş almamasına dikkat etmelisiniz. Çay ancak bu şekilde uzun süre tazeliğini koruyabilir.
Etken 2: Kullanılan su ve demlik
Çay demlemek için kullanacağınız malzemeler, çayın lezzetini doğrudan etkiler. Tahmin edeceğiniz gibi en önemli malzeme sudur. Kullanacağınız su temiz, arıtılmış ve yumuşak olmalıdır. Ayrıca suyun oksijen ve mineral oranını ne kadar yüksek olursa o kadar güzel içimli bir çay elde edeceğinizi de unutmayın.
İkinci etken malzeme ise demliktir. Ya porselen ya da cam demlik tercih edin. Çünkü çayın tadını korunması, hangi malzemeye temas ettiğiyle de ilgilidir. Metal demlikler çayın aromasını bozar. Son olarak, siyah çay demlediğiniz demliği, aynı zamanda bitki çayı demlemek için kullanmayın. Demliği yıkasanız bile bitki çaylarının kokusu bir miktar üzerinde kalacaktır ve siyah çayın aromasını etkileyecektir.
Etken 3: Demleme yöntemi
Kaliteli bir çay aldınız, iyi koşullarda sakladınız, temiz suyunuz ve seramik demliğiniz de hazır… O halde sıra geldi çay demlemenin en iyi yöntemini bulmaya! Arayıp vakit kaybetmenize gerek yok, birçok çay uzmanının fikirlerine dayanarak belirlediğimiz iyi çay demleme yöntemini adım adım aktarıyoruz, not alın:
- Temiz suyu çaydanlıkta kaynatırken, içine henüz çay koymadığınız demliği çaydanlığın üzerine koyun. Demliğin ısınmasını sağlayın.
- Suyu fazla kaynatmayın, fazla kaynayan su oksijen kaybına uğrar ve çayın lezzetini bozar. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın.
- Suyun fokurdaması bittikten sonra 1-2 dakika daha bekleyin ve suyu yüksek mesafeden hava alacak şekilde demlikteki çayın üzerine dökün.
- Demliği çaydanlığın üzerine koyun, kısık ateşte 14-18 dakika bekleyin.
- Çayın aromasını korumak için çayı asla kaynatmayın ve 30 dakika içinde tüketin.
Artık mükemmel çay nasıl demlenir biliyorsunuz. Bu mükemmel çaya eşlik edecek mükemmel lezzeti de gayet iyi biliyorsunuz: Tadım Çekirdek çeşitleri! Seçin birini, demleyin çayınızı afiyetle için, muhabbetin tadını çıkarın.
Kaynak: Mükemmel Çay Nasıl Demlenir? • Tadım Blog (tadim.com.tr)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder